Διατροφή

Μαύρη σοκολάτα: Οι θερμίδες, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα

Μαύρη σοκολάτα: Οι θερμίδες, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα

Η σοκολάτα αδιαμφισβήτητα, είναι μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πώς η θρεπτική αξία της παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις αναλόγως με το είδος της.

Τα περισσότερα οφέλη παρέχει η μαύρη σοκολάτα, η οποία αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από στερεά κακάο.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Devon Peart, από το παράρτημα της Cleveland Clinic του Καναδά, στο Τορόντο, η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά απ’ όσα η λευκή ή η σοκολάτα γάλακτος.

«Η σύσταση της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας είναι παρόμοιες», λέει. «Κατά βάση αποτελούνται από ζάχαρη, βούτυρο κακάο και στερεά κακάο. Ωστόσο διαφέρουν σημαντικά στην περιεκτικότητά τους στα στερεά αυτά. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει από 50% έως 90% στερεά κακάο, ενώ η γάλακτος 10-50%. Αντιθέτως, η άσπρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου».

Η θρεπτική αξία της μαύρης σοκολάτας επηρεάζεται σημαντικά από την περιεκτικότητά της σε στερεά κακάο. «Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά τους, τόσο λιγότερη ζάχαρη περιέχει η σοκολάτα», εξηγεί. «Αν λοιπόν επιλέξει κάποιος μια μαύρη σοκολάτα με 75% ή 80% στερεά κακάο, θα καταναλώσει πολύ λιγότερη ζάχαρη απ’ ό,τι με μία που θα έχει περιεκτικότητα 50%».

Οι φλαβανόλες

Επιπλέον, όσο περισσότερα στερεά κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα θρεπτικών συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η σοκολάτα περιέχει ένα είδος που λέγονται φλαβανόλες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες ασκούν πολλά οφέλη στην καρδιά. Κατ’ αρχάς, σχετίζονται με την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, μιας ουσίας που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος συμβάλλει στην προστασία από την καρδιοπάθεια, λέει η Dr. Peart. Ωφελεί επίσης τις νοητικές δεξιότητες, διότι τροφοδοτείται με περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά ο εγκέφαλος.

Οι φλαβανόλες καταπολεμούν επίσης τις κυτταρικές βλάβες που οφείλονται στην γήρανση. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. «Όσο πιο ευαίσθητα είναι τα κύτταρα στην ινσουλίνη, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη», εξηγεί η ειδικός.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες της μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που του προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε ορισμένα ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο σίδηρος
  • Το μαγνήσιο
  • Ο ψευδάργυρος
  • Ο φώσφορος
  • Ο χαλκός

Ο σίδηρος είναι, μεταξύ άλλων, απαραίτητος για την αιμοποίηση και την προστασία από την αναιμία, ενώ ο χαλκός διεγείρει την απορρόφησή του. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην προστασία από τις μυϊκές κράμπες και διευκολύνει τον ποιοτικό ύπνο. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για γερό ανοσοποιητικό, ενώ τον φώσφορο χρειαζόμαστε μεταξύ άλλων για υγιή οστά και δόντια.

Άλλα οφέλη

Όπως υποδηλώνει η ονομασία της, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει κάποια μορφή γάλακτος. Η μαύρη σοκολάτα, όμως, γενικώς θεωρείται μη-γαλακτοκομική. Επομένως, είναι καλή επιλογή για όσους έχουν ευαισθησία στο γάλα και στα προϊόντά του, αλλά και για όσους νηστεύουν. Επειδή πάντως μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος, η Dr. Peart συνιστά να διαβάζετε προσεκτικά την συσκευασία της, πριν την αγοράσετε.

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πιο πλούσια σε φυτικές ίνες απ’ ό,τι άλλα γλυκίσματα. Ανά 30 γραμμάρια, παρέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, κατά την Dr. Peart.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την ψυχική διάθεση. Το όφελος αυτό οφείλεται σε ένα είδος συστατικών που λέγονται πολυφαινολικές ενώσεις (πολυφαινόλες).

«Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν την ψυχική διάθεση», εξηγεί η ειδικός. Στην πραγματικότητα, μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2022 έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά λίγη μαύρη σοκολάτα με 85% στερεά κακάο, διατηρούν καλύτερη γενική ψυχική διάθεση σε σύγκριση με όσους τρώνε σοκολάτα με λιγότερα στερεά κακάο. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε καθόλου σοκολάτα.

Τα μειονεκτήματα

Όσο περισσότερα στερεά κακάο περιέχει, τόσο λιγότερο γλυκιά είναι η μαύρη σοκολάτα. Επιπλέον, περιέχει περισσότερη καφεΐνη απ’ ό,τι τα άλλα είδη σοκολάτας.

«Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες). Σε πολλούς ανθρώπους, εξ άλλου, ασκεί διεγερτική δράση, προκαλώντας τους π.χ. νευρικότητα ή αϋπνία», λέει η Dr. Peart. «Επομένως, τα προϊόντα που την περιέχουν μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους».

Βέβαια, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε καφεΐνη είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι στον καφέ. Αν, λ.χ., φάει κάποιος 60 γραμμάρια από ένα είδος με 70% στερεά κακάο, θα προσλάβει 50-60 mg καφεΐνης. Σε ένα φλιτζάνι καφέ (250 ml) μπορεί να περιέχονται από 100 έως 200 mg. Και πάλι όμως, μπορεί να μην ενδείκνυται για ευαίσθητα άτομα.

Ένα άλλο μειονέκτημα της μαύρης σοκολάτας είναι ότι περιέχει μέτριες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Αυτά είναι το είδος των λιπών που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη. Πιστεύεται όμως ότι «τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη των φλαβανολών υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους της από τα κορεσμένα λιπαρά», διευκρινίζει η Dr. Peart.

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα

Πόση μαύρη σοκολάτα όμως μπορούμε να τρώμε για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη; Από 30 έως 60 γραμμάρια την ημέρα είναι υπεραρκετά, απαντά η ειδικός. Αντιστοιχούν σε τρία έως έξι τετραγωνάκια σοκολάτας και παρέχουν όλα τα οφέλη τους, δίχως τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης.

Ας μην ξεχνάτε ότι ανά 100 γραμμάρια η μαύρη σοκολάτα παρέχει έως και 550 θερμίδες. Επομένως, δεν μπορείτε να τρώτε αυτή την ποσότητα καθημερινά, διότι είτε θα μειώσετε άλλα απαραίτητα τρόφιμα από τη διατροφή σας, είτε θα παχύνετε.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού