Διατροφή

Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Αναλυτικά τα διατροφικά της στοιχεία & τα οφέλη για την υγεία

Όπως θα έχετε ήδη ακουστά το πέστο είναι μια πηχτή, πράσινη σάλτσα που προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας, η οποία παραδοσιακά φτιάχνεται με σκόρδο, κουκουνάρι, βασιλικό, τυρί και ελαιόλαδο.

Αν και οι σπιτικές και οι αγορασμένες στο κατάστημα σάλτσες πέστο μπορεί να διαφέρουν ως προς τα διατροφικά τους στοιχεία, σε γενικές γραμμές το πέστο είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπών.

Επειδή είναι φτιαγμένο με θρεπτικά συστατικά, το πέστο μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης μέρος της Μεσογειακής Διατροφής.

Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικές πληροφορίες για 1 κουταλιά της σούπας (16 g) σάλτσας πέστο:

  • Θερμίδες: 92
  • Λίπη: 9,5 γρ
  • Νάτριο: 158 mg
  • Υδατάνθρακες: 0,9 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0,2 γρ
  • Ζάχαρα: 0,11 γρ
  • Πρωτεΐνη: 1,4 γρ

Υδατάνθρακες

Μια κουταλιά περιέχει λίγο λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες. Το πέστο δεν είναι σημαντική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαιτητικών ινών ή ζάχαρης. Ωστόσο, συχνά συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, πίτσα και σάντουιτς.

Λίπη

Σχεδόν το 60% των θερμίδων της σάλτσας προέρχεται από λίπη στο ελαιόλαδο, το τυρί και τα κουκουνάρια. Υπάρχουν 9,47 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά, που περιλαμβάνει:

  • 5,63 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
  • 1,53 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων και
  • 1,68 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Το πέστο περιέχει επίσης 2,56 mg χοληστερόλης.

Πρωτεΐνη

Με 1,38 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας, αυτή η σάλτσα δεν είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Επειδή χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, συνήθως προσθέτει γεύση σε άλλα τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το πέστο συνήθως δεν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά:

  • 33,1 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
  • 36,8 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
  • 31,8 χιλιοστόγραμμα καλίου και
  • 9,76 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου

Θερμίδες

Μια κουταλιά της σούπας πέστο με παρμεζάνα, βασιλικό, ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο και κουκουνάρι περιέχει λίγο λιγότερο από 92 θερμίδες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες προέρχονται από λίπη.

Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Οφέλη για την υγεία

Εδώ είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία της σάλτσας:

Μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το σκόρδο, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και ο βασιλικός είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα έναντι της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη

Το ελαιόλαδο παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μπορεί να είναι ένα από αυτά. Η αντικατάσταση άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και η μαγιονέζα, με ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι λιπών:

  • κορεσμένα
  • τρανς
  • μονοακόρεστα και
  • πολυακόρεστα

Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (που θεωρείται «κακή» χοληστερόλη). Από την άλλη, οι πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τροφές, όπως το πέστο, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης στο αίμα και να υποστηρίξουν τα επίπεδα HDL (θεωρούμενη «καλή» χοληστερόλη).

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Το πέστο είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό φαγητό και καταναλώνεται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αλλαγές στο βάρος και στην περίμετρο της μέσης. Η σάλτσα μπορεί να είναι μέρος ενός θρεπτικού τρόπου ζωής που υποστηρίζει την υγιή διαχείριση βάρους.

Αλλεργίες

Το πέστο περιέχει παραδοσιακά τυρί παρμεζάνα (γαλακτοκομικό προϊόν) και κουκουνάρι (ξηρός καρπός), που είναι κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων. Είναι πιθανό να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε άτομα αλλεργικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς.

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνουν:

  • κνίδωση
  • οίδημα
  • κνησμό
  • δύσπνοια
  • πόνο στο στομάχι
  • έμετο
  • δυσκολία στην κατάποση και
  • ζαλάδα

Πιθανές επιπλοκές

Η σάλτσα πέστο που αγοράζεται από το κατάστημα μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή παίρνουν φάρμακα για την καρδιά θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν προσθέσουν αυτά τα προϊόντα στη διατροφή τους.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε