Διατροφή

Πέντε σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Η συνηθέστερη «επιπλοκή» από τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής είναι η επίμονη δυσκοιλιότητα.

Ακόμη όμως κι αν έχετε αποφύγει αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα, ίσως οι φυτικές ίνες που καταναλώνετε να μην επαρκούν για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών εξασφαλίζει αρχικά την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, ωστόσο είναι απαραίτητη και για πολλές άλλες λειτουργίες, όπως:

-η διαχείριση του βάρους,

-η καλή καρδιαγγειακή υγεία και,

-η ρύθμιση του σακχάρου.

Στην συνέχεια αναφέρονται πέντε βασικές ενδείξεις που σημαίνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή σας.

1. Μη φυσιολογική όψη κοπράνων

Εάν τα κόπρανα είναι πολύ μικρά σε μέγεθος ή πολύ σκληρά, πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες ώστε να διευκολύνετε την απομάκρυνση των τροφών από το έντερο.

2. Πεινάτε μετά το φαγητό

Οι φυτικές ίνες διασπώνται με αργό ρυθμό, γι’ αυτό και ένα γεύμα που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα του συστατικού μάς χορταίνει για περισσότερη ώρα.

Εάν πεινάτε μία με δύο ώρες μετά το γεύμα σας, μάλλον πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερα λαχανικά, φασόλια ή προϊόντα ολικής άλεσης.

3. Έχετε φούσκωμα

Τόσο η υπερβολική όσο και η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών οδηγούν στο ενοχλητικό φούσκωμα.

Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν ομαλή πέψη και απομάκρυνση των τροφών, οπότε η έλλειψή τους οδηγεί σε «απόφραξη» του εντέρου και κατ’ επέκταση στο φούσκωμα.

4. Νυστάζετε μετά το φαγητό

Ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα συνήθως συνοδεύεται από έντονο αίσθημα υπνηλίας.

Το ίδιο συμβαίνει όταν ένα γεύμα είναι φτωχό σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες αυξομειώσεις του.

Η ξαφνική αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου εκδηλώνεται ως ξαφνική αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας.

5. Δεν περάσατε το «τεστ του καλαμποκιού»

Δοκιμάστε να φάτε πέντε-έξι σπόρους καλαμποκιού χωρίς να τους μασήσετε και παρατηρήστε πόσες ώρες θα περάσουν μέχρι να τους απορρίψει ο οργανισμός σας.

Με τον τρόπο αυτό θα δείτε εάν οι τροφές περνούν από το γαστρεντερικό με φυσιολογικό ρυθμό.

Εάν δείτε τους σπόρους στα κόπρανα εντός 18 ωρών, τότε ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφών θεωρείται φυσιολογικός.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε