Διατροφή

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τα συμπτώματα της COVID-19;

Η σύνδεση ανάμεσα στις διατροφικές διαταραχές και τον κίνδυνο COVID-19 θεωρείται πλέον δεδομένη και βασίζεται σε εκτενή επιστημονικά δεδομένα.

Η παχυσαρκία με τη σειρά της γνωρίζουμε πλέον ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να απαντήσουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19, ενώ άλλοι παραμένουν ασυμπτωματικοί κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέτρα πρόληψης για την COVID-19.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα αλλά και η ασφάλεια των εμβολίων έχουν αποδειχθεί από αρκετές μελέτες οι οποίες έχουν δείξει επίσης ότι τα εμβόλια θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου COVID-19.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η διατροφή αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της COVID-19 και αυτή τη στιγμή αρκετές μελέτες εξερευνούν το ρόλο της στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η τελευταία έρευνα που δημοσίευσε αποτελέσματα για την παραπάνω σύνδεση προέρχεται από το Μεξικό και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Γουδαλαχάρα.

Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής εξερεύνησαν τη σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα της COVID-19 και την καθημερινή διατροφή ενηλίκων εθελοντών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος:

-236 ασθενείς με υποπτευόμενη COVID-19,

-εκ των οποίων οι 103 είχαν τελικά θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή που έκανε στο διάστημα των 3 μηνών πριν τις εξετάσεις για την COVID-19.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με θετικές εξετάσεις για τον ιό που κατανάλωναν περισσότερα όσπρια, σιτηρά και δημητριακά είχαν συνήθως μειωμένα  συμπτώματα  σε σχέση με τους υπολοίπους.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει τη σημαντικότητα της διατροφής στην εποχή της πανδημίας.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πορεία σχεδόν όλων των νόσων, επομένως είναι λογικό να ισχύει το ίδιο και για την COVID-19», αναφέρει ο καθηγητής Elihud Salazar-Robles, επικεφαλής της μελέτης.

«Το δείγμα που εξετάσαμε ήταν σχετικά μικρό επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι η έρευνα αποδεικνύει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τη σοβαρότητα της COVID-19.

Ωστόσο, ακόμα και μία μελέτη αυτού του μεγέθους δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατροφή για διάφορες παθήσεις.

Από την έρευνά μας προκύπτει επίσης ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό μπορεί να περιορίσει την επιβάρυνση της COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς τους να προσέχουν τη διατροφή τους, ιδιαίτερα αν δουλεύουν σε περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στην COVID-19», καταλήγει η μελέτη.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε