Διατροφή

Ποια «διαιτητικά» τρόφιμα πρέπει να αποφύγονται

Ζούμε σε μια εποχή που γίνεται μια πραγματική «πλύση εγκεφάλου» σχετικά με τα τρόφιμα που είναι χωρίς ζάχαρη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επομένως είναι τα ενδεδειγμένα για να τα αγοράσουμε και να τα καταναλώσουμε.

Κι όμως, δεν είναι όλες αυτές οι τροφές απόλυτα ασφαλείς και επωφελείς για την υγεία μας, τόσο σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους, όσο και τη συνολική μας υγεία γενικότερα.

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να «υπερκαταναλώνουν» αυτού του είδους τις τροφές, επειδή πιστεύουν ότι είναι καλές γι’ αυτούς.

Όμως, παρά το γεγονός ότι οι παρασκευαστές τους έχουν καταβάλλει προσπάθειες να μειώσουν σ’ αυτές τις τροφές τις θερμίδες, εντούτοις αυτές περιέχουν πολλά πρόσθετα  που κάθε άλλο παρά καλά είναι για την υγεία.

Δείτε ποιες είναι οι τέσσερις τροφές «διαίτης» που πρέπει να αποφύγετε:

-Αναψυκτικά light

Αναθεωρήστε όσα πιστεύετε για τα ποτά και τα αναψυκτικά και ξεκινήστε παραλείποντας τα αναψυκτικά light ή χωρίς ζάχαρη.

Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Purdue δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να προκαλέσει αύξηση βάρους, ακόμη και διαβήτη.

Επιλέγετε νερό ή τσάι από βότανα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να περιορίσετε την όρεξή σας, μεταξύ των γευμάτων.

Επιπρόσθετα, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για νευρικές παθήσεις, ενώ μια άλλη μελέτη στο παρελθόν είχε διαπιστώσει ότι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.

-Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Η διαδικασία πίσω από την ένδειξη «τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» είναι κυριολεκτικά ακριβώς αυτό που λέει το όνομα:

Το πραγματικό ποσοστό λίπους μπορεί να είναι χαμηλό.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πολλά άλλα συστατικά, όπως η ζάχαρη.

Όπως, επίσης, να περιέχουν και άλλα πρόσθετα για να καλύψουν τη γεύση και την πυκνότητα, αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την έλλειψη των λιπαρών.

Έτσι, ενώ ένα προϊόν μπορεί να περιέχει μηδενικό λίπος, οι πιθανότητες να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Θα πρέπει, λοιπόν, να επικεντρώνεστε στην ποιότητα και ποσότητα του φαγητού και όχι στην πραγματική περιεκτικότητα σε λίπος.

Προσπεράστε όλα τα τρόφιμα που αντικαθιστούν το λίπος με τη ζάχαρη, όπως για παράδειγμα τα μπισκότα που είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα όπως το άπαχο γιαούρτι μπορεί να είναι «ένοχα», γιατί ενδέχεται να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.

-Μαργαρίνη

Η συζήτηση για το αν η μαργαρίνη ή το βούτυρο είναι καλύτερα για εσάς συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.

Οι κίνδυνοι που κρύβονται στη μαργαρίνη είναι μεγάλοι.

Ακόμη και ένα κουταλάκι του γλυκού τρανς λιπαρά περισσότερα από το συνηθισμένο, μπορεί να αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Η μαργαρίνη πωλείται συχνά ως καλό υποκατάστατο για το βούτυρο, αλλά τα συστατικά σε ένα μπλοκ μαργαρίνης είναι ελάχιστα υγιή.

Η καλύτερη εναλλακτική λύση και για τα δύο είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι ένα φυτικό λίπος, χωρίς κανένα ανθυγιεινό συστατικό.

-Πολύσπορο ψωμί

Το πολύσπορο ψωμί ακούγεται εξαιρετική επιλογή, αλλά αν δεν είναι φτιαγμένο από μια ποικιλία δημητριακών ολικής αλέσεως, τότε αυτό που παίρνετε τελικά είναι ραφιναρισμένα άλευρα χωρίς τα αρχικά θρεπτικά συστατικά ή την ικανοποιητική για τον κορεσμό επίδραση των φυτικών ινών.

Πολλά από αυτά τα ψωμιά περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες (συχνά από πρόσθετα σάκχαρα) αλλά όχι απαραίτητα ολόκληρους σπόρους.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πολύσπορο ψωμί είναι καλύτερο από το άσπρο ψωμί, αλλά αυτό είναι λάθος.

Ωστόσο, αν το πεπτικό σας σύστημα «αντέχει» τα πολύσπορα ψωμιά, τότε δεν θα πρέπει να τα στερηθείτε εντελώς.

Απλώς θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο περιεχόμενο φυτικών ινών και πόσοι σπόροι υπάρχουν στο καρβέλι σας.

Για να ψωνίζετε έξυπνα και υγιεινά, διαβάστε πάντοτε τις ετικέτες σε όλες τις συσκευασμένες τροφές διατροφής για να δείτε αν τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συστατικά και θερμίδες αντικαταστάθηκαν από υγιεινά συστατικά.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε