Διατροφή

Γλουταμίνη: To αμινοξύ που ενισχύει το ανοσοποιητικό

H γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών του σώματος, καθώς επίσης και στην αφαίρεση της τοξικής αμμωνίας από το ήπαρ.

Η γλουταμίνη βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς κεντρικού νευρικού συστήματος.

Περνά εύκολα μέσα από το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, ενός προστατευτικού φράγματος που σχηματίζεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τη νευρογλοία του εγκεφάλου που προστατεύει τον εγκέφαλο από τυχόν τοξίνες, βακτήρια και ιούς, κ.λπ., που κυκλοφορούν μέσω του αίματος.

Στο εσωτερικό του εγκεφάλου η γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε γλουταμινικό οξύ, ένα άλλο αμινοξύ που βοηθάει στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Αυξάνει επίσης τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός αμινοξέος που δρα ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα.

Τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική λειτουργία και έχουν χρησιμοποιηθεί για:

-τη θεραπεία της επιληψίας,

-της κατάθλιψης,

-της σχιζοφρένειας καθώς και,

-της άνοιας.

Η γλουταμίνη είναι επίσης μια σημαντική πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα.

Εάν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετή γλυκόζη την αντισταθμίζει αυξάνοντας τον μεταβολισμό της γλουταμίνης για την παραγωγή ενέργειας.

Οι χρήστες γλουταμίνης αναφέρουν συχνά ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, λιγότερη κόπωση και καλύτερη διάθεση.

Η γλουταμίνη προωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ισορροπία επιπέδων οξέων / αλκαλικών στο σώμα

. Η γλουταμίνη που λαμβάνεται από την τροφή μπορεί άμεσα να απορροφηθεί από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου και ως εκ τούτου μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα που έχουν προβλήματα στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Κάποιοι ειδικοί του χώρου της Υγείας πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα γλουταμίνης μπορούν να ωφελήσουν άτομα με εντερικά προβλήματα, όπως η ειλεΐτιδι νόσος του Crohn.

Η γλουταμίνη βοηθά στην αφαίρεση τοξικής αμμωνίας από το ήπαρ.

Το περίσσευμα αζώτου στο ήπαρ αποδίδει γλουταμινικό οξύ για να σχηματίζει γλουταμίνη αντί να μετατρέπεται σε αμμωνία.

Η γλουταμίνη προστατεύει επίσης το ήπαρ από τις επιπτώσεις του αλκοόλ και τη λήψη υπερβολικής δόσης ακεταμινοφαίνης.

Η γλουταμίνη βοηθά στη μεταφορά του αζώτου σε άλλα μέρη του σώματος και στους μύες ειδικότερα.

Με την ρύθμιση των επιπέδων του αζώτου και την παροχή βοήθειας για την ανασυγκρότηση των προμηθειών γλυκογόνου στους μύες, η γλουταμίνη βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των μυών κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα επίπονων προπονήσεων.

Πολλοί body builders «ορκίζονται»  στη γλουταμίνη για τη διατήρηση και την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.

Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο μόνο αμινοξύ στο αίμα και στον μυϊκό ιστό.

Έως το 60% του περιεχομένου των αμινοξέων στο σκελετικό μυϊκό ιστό είναι γλουταμίνη.

Επειδή αυτό το αμινοξύ βοηθά στην οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών, η συμπληρωματική γλουταμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους κάνουν δίαιτα, τους body builders και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι που μπορεί να συμβάλλει στη μυϊκή φθορά, όπως:

-ο καρκίνος ή,

-το AIDS.

Η γλουταμίνη προωθεί την φυσιολογική κυτταρική διαίρεση σε όλο το σώμα.

Είναι βασική για την ανάπτυξη του DNA και του RNA, και στο σχηματισμό των κυττάρων που λειτουργούν ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα θυμοκύτταρα, τα λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα.

Χωρίς επαρκή γλουταμίνη, το ανοσοποιητικό σύστημα θα παύσει να λειτουργεί.

Για το λόγο αυτό η γλουταμίνη μερικές φορές συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από ασθένειες που συνδέονται με μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως:

-η ρευματοειδής αρθρίτιδα,

-η χρόνια κόπωση,

-το σκληρόδερμα και,

-το AIDS.

Η γλουταμίνη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε εκείνους που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ή οξύ τραυματισμό.

Όταν το σώμα είναι κάτω από άγχος μπορεί να αποδεσμεύει ακόμα και το ένα τρίτο της γλουτοθειόνης στους μύες για να προσφέρει επιπλέον καύσιμο στο σημείο του τραυματισμού, και τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια ενδεδειγμένη λύση για να αποτραπεί αυτού του είδους ο «κανιβαλισμός» των μυών από το σώμα.

Η γλουταμίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, αλλά εύκολα καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Αν καταναλωθούν ωμά,

-σπανάκι και μαϊντανός είναι καλές πηγές.

Η γλουταθειόνη είναι διαθέσιμη σε κάψουλες και σκόνες και προστίθεται στα περισσότερα συμπλέγματα αμινοοξέων.

Συμπεριλαμβάνεται σε πολλά ροφήματα σε σκόνη που διατίθενται στο εμπόριο ως ενισχυτές των μυών.

Άτομα με ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, σύνδρομο Reye, ή οποιοδήποτε είδος της διαταραχής που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αμμωνίας στο αίμα, δεν πρέπει να λαμβάνει γλουταμίνη, καθώς αυτή μπορεί να επιδεινώσει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε