Διατροφή

Καρπούζι: Ποια είναι τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που περίεχει το καλοκαιρινό φρούτο

Το καρπούζι αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα νοστιμότερα και πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, που λατρεύουν να τρώνε μικροί και μεγάλοι. Είναι όμως θρεπτικό;

Και πως μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία; Απαντήσεις έδωσε προσφάτως η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association – ΑΗΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με αυτήν, τα οφέλη που παρέχει το καρπούζι στην υγεία είναι εντυπωσιακά.Όλα τα φρούτα αποτελούν σημαντικό τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, αλλά ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών του καρπουζιού το καθιστά μοναδικό.

Όπως εξηγεί ο Dr. Tim Allerton, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα, το καρπούζι αποτελεί καλή πηγή:

  • Καλίου και μαγνησίου
  • Βιταμινών C και Α
  • Βήτα-καροτένης (ή β-καροτένιο) που συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης Α

Διαθέτει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες από τις βιταμίνες Β1, Β5 και Β6. Επιπλέον παρέχει λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει περίπου 47 θερμίδες.

Το καρπούζι είναι επίσης ιδανικό για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς έχει περιεκτικότητα 92% σε νερό. Ωστόσο τα συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι ορισμένα αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, λέει ο Dr. Allerton. Ο οργανισμός διαθέτει εσωτερικό (εγγενές) αντιοξειδωτικό σύστημα, αλλά τον βοηθά πολύ η ενίσχυσή του μέσω της διατροφής. Το καρπούζι είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να το βοηθήσουν.

Λυκοπένη και γλουταθειόνη

Ένα από τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά συστατικά του είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), που του προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Η λυκοπένη έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένη έχει ένα άλλο φρούτο, η ντομάτα. Εφ’ όσον όμως είναι βρασμένη. Όταν είναι ωμή, η τομάτα έχει 40% λιγότερη λυκοπένη απ’ όση το καρπούζι.

Το καρπούζι περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες Α και C, καθώς και η γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην σύνθεση και την επισκευή του γενετικού μας υλικού, του DNA.

Η γλουταθειόνη είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία  του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει επίσης ζωτική σημασία για τους πνεύμονες.

Η κιτρουλίνη

Το καρπούζι περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα κιτρουλίνης, ενός βασικού αμινοξέος που μελετά ο Dr. Allerton. «Δεν έχουν πολλά άλλα τρόφιμα τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρουλίνη», λέει.

Σε μικρή μελέτη του 2013, είχε βρεθεί ότι η κιτρουλίνη από τον χυμό καρπουζιού συμβάλλει στην καταπράυνση του μυϊκού πόνου στους αθλητές. Η μελέτη είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Η κιτρουλίνη σχετίζεται επίσης με την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ή νιτρικού οξειδίου – nitric oxide, NO), το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του ενδοθηλίου. Το ενδοθήλιο είναι το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.

Αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη κιτρουλίνης από εκχύλισμα καρπουζιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο για να επιτευχθεί ανάλογο όφελος με την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, θα έπρεπε να τρώει κανείς καθημερινά τουλάχιστον 1,5 κιλό καρπούζι, επί έξι εβδομάδες.

Η ποσότητα αυτή είναι τεράστια και δεν συνιστάται, τονίζει ο Dr. Allerton. Ωστόσο μπορεί κανείς να τρώει λίγο καρπούζι καθημερινά και να ωφελεί την πίεσή του. Και αυτό διότι περιέχει κάλιο, που επίσης συμβάλλει στη ρύθμισή της.

Το σάκχαρο

Μολονότι εξ άλλου περιέχει πολλά φυσικά σάκχαρα και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν τα σάκχαρά του μπαίνουν εύκολα στο αίμα, αλλά δεν επηρεάζουν πολύ τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος. Επιπλέον, μία μερίδα καρπούζι παρέχει καλύτερο κορεσμό της πείνας απ’ ό,τι λ.χ. ένα μπωλ με μπισκότα.

Και το καλύτερο όλων: ο χυμός του διατηρεί πολλά από τα οφέλη του ολόκληρου φρούτου, αφού ούτως ή άλλων δεν τρώμε φλούδα και κουκούτσια.

Αν τέλος αναρωτιέστε πώς να διαλέξετε ένα καλό καρπούζι, δύο είναι οι βασικοί κανόνες, τονίζει ο ειδικός:

  • Όσο πιο βαρύ είναι, τόσο το καλύτερο
  • Πρέπει να είναι υποκίτρινο στη μία κορυφή του. Αντιστοιχεί στο σημείο όπου ακουμπούσε στο χώμα. Όσο πιο λευκό μοιάζει αυτό το σημείο, τόσο πιθανότερο είναι να έχετε μπροστά σας ένα άγουρο φρούτο.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε