Διατροφή

Διατροφικές λύσεις για την δυσανεξία στην γλουτένη

Η Kοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες του λεπτού εντέρου στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη.

Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη.

Η αποχή από τη γλουτένη είναι η βασική μέθοδος διαχείρισης – θεραπείας της κοιλιοκάκης.

Μολονότι η βρώμη περιέχει πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης, υπάρχουν ασθενείς που δεν ανέχονται ούτε μία μερίδα βρώμης την ημέρα, δείγμα ιδιαίτερης ευαισθησίας και επιμονής της ασθένειας.

Εάν η διάγνωση της κοιλιοκάκης καθυστερήσει αρκετά, η χρόνια δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από το έντερο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία κλπ.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, μειώνονται στο ελάχιστο ή μηδενίζονται όσο ακολουθεί κάποιος μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης“, αναφέρει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

Προσοχή! Εάν υπάρχει υποψία δυσανεξίας στη γλουτένη μην αλλάζετε τη δίαιτα σας πριν από τη διάγνωση!

Απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας και ακολουθήστε το πρωτόκολλο εξετάσεων που θα σας υποδείξει.

Δεν ενδείκνυται η αποφυγή μίας ολόκληρης ομάδας τροφίμων προληπτικά ή ακόμα και ο πλήρης αποκλεισμός μίας πρωτεΐνης όπως η γλουτένη λόγω εμφάνισης φουσκωμάτων ή γαστρεντερικών προβλημάτων“, επισημαίνει ο κ. Καραφυλλίδης.

Τα συμπτώματα των ασθενών με κοιλιοκάκη όταν καταναλώνουν τρόφιμα με γλουτένη διαφέρουν αρκετά, ενώ υπάρχουν πάρα πολύ ασθενείς – σχεδόν το 50% – που δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, έτσι ώστε να προχωρήσουν στη διατροφική τους θεραπεία.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι περισσότερα από ένα, ενώ η φύση τους διαφέρει.

Μερικά από τα συνηθέστερα είναι:

  • Πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιά
  • Χρόνια διάρροια / δυσκοιλιότητα
  • Έμετοι
  • Απώλεια βάρους
  • Άχρωμα και δύσοσμα κόπρανα
  • Δύσοσμα αέρια
  • Σιδηροπενική αναιμία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε φαρμακευτική αγωγή
  • Κόπωση
  • Μειωμένη σωματική ανάπτυξη
  • Πόνοι στις αρθρώσεις
  • Ήπιας μορφής οστεοπενία κ. ά.

Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι:

α δημητριακά σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καθώς και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοσκευάσματα όπως μπισκότα, βάφλες, μπάρες δημητριακών κλπ.

Ακόμη, υπάρχουν αρκετές κρυφές πηγές γλουτένης, όπως:

-ορισμένα είδη αλλαντικών (π.χ. τα λουκάνικα),

-ορισμένα είδη τυριών (π.χ. blue cheese),

-έτοιμες σάλτσες,

-συσκευασμένοι χυμοί φρούτων,

-επεξεργασμένοι ξηροί καρποί,

-ορισμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα,

ενώ δεν είναι απίθανο να συναντήσετε ίχνη γλουτένης ακόμα και σε τσίχλες.

Μεγάλη προσοχή και με τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνετε.

Μακριά από τη μπύρα και όλα τα ποτά από βύνη!

Ρωτήστε πριν καταναλώσετε κάποιο λικέρ ή κάποιο γλυκό ζεστό κρασί (Gluhwein, Punsch) και σίγουρα πριν καταναλώσετε ουίσκι (π.χ blended), διότι προστίθεται βύνη κατά την απόσταξη“, συμβουλεύει ο κ. Καραφυλλίδης.

Τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης:

-Όλα τα νωπά λευκά και κόκκινα κρέατα (χωρίς να έχουν δεχθεί επεξεργασία, να είναι ήδη μαριναρισμένα κλπ.),

-όλα τα φρέσκα φρούτα (και αποξηραμένα) και λαχανικά,

-το φυσικό γιαούρτι,

-η κρέμα γάλακτος,

-τα περισσότερα είδη τυριών,

-τα αυγά,

-όλα τα όσπρια,

-το καλαμπόκι (και το καλαμποκάλευρο),

-το ρύζι (και το ρυζάλευρο),

-η πατάτα (και το πατατάλευρο),

-οι ξηροί καρποί χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.

Με τη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εφικτή η παραγωγή αγαπημένων γεύσεων χωρίς γλουτένη, όπως τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη, το ψωμί κ. ά.

Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, εάν χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους αποθήκευσης, τους ίδιους πάγκους και τα ίδια σκεύη προετοιμασίας των γευμάτων με την υπόλοιπη οικογένεια πρέπει πολύ τακτικά να καθαρίζουν καλά τα σημεία για να μη «μολυνθούν» τα τρόφιμα τους από γλουτένη.

Ιδανικά, χρειάζονται διαφορετικά σκεύη!“, αναφέρει ο κ. Καραφυλλίδης.

Να μην ξεχνάτε πως για όλα πλέον υπάρχουν διατροφικές λύσεις.

Μπορείτε να μην στερήστε γεύσεις και να έχετε επιλογές.

“Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ένα διαιτολόγο – διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εάν χρειάζεστε καθοδήγηση!”, καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε