Διατροφή

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιες τροφές δρουν προστατευτικά σύμφωνα με έρευνες

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μιά από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως και, σύμφωνα με τον οργανισμό World Cancer Research Fund, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διατροφή. Η κατανάλωση φυτικών ινών δρα προστατευτικά, στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το θρεπτικό συστατικό (φυτικές ίνες) ή τα τρόφιμα που φυσικά το περιέχουν ευθύνονται για την προστατευτική αυτή δράση.

Η μελέτη NIHAARP Diet and Health Study είναι μια προοπτική μελέτη, δεδομένα της οποίας είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να αξιολογήσουν την επίδραση των φυτικών ινών στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα πρώτα αποτελέσματα δημισιεύτηκαν το 2007 και αφορούσαν 5ετή παρακολούθηση των εθελοντών – χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό σε μεγάλες μελέτες παρακολούθησης. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατανάλωση φυτικών ινών από σιτηρά και ολικής άλεσης σιτηρά μείωσαν τον κίνδυνο, ιδιαίτερα του καρκίνου του ορθού.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Οι ερευνητές θέλησαν να επαναξιολογήσουν την υπόθεση ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου με περισσότερα δεδομένα από την προοπτική αυτή μελέτη, όπου πλέον υπάρχει follow up των εθελοντών για τουλάχιστον 15 έτη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περίπου 479.000 εθελοντές στην έναρξη της μελέτης (1995), για τους 445.000 εκ των οποίων υπήρξε follow up. Συνολικά 10.200 άτομα είχαν διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου από την έναρξη της μελέτης.

Η αξιολόγηση της πρόσληψης φυτικών ινών έγινε μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που συμπλήρωναν οι ίδιοι οι εθελοντές.

Η αξιοπιστία του ερωτηματολογίου ήταν υψηλή, αφού σε ένα μέρος εθελοντών συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου με ανακλήσεις 24ώρου και βρέθηκε σύγκλιση 66-72% στο ποσό κατανάλωσης φυτικών ινών. Η πρόσληψη διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών υπολογίστηκε από ειδικές βάσεις δεδομένων τροφίμων.

Ένας αριθμός συγχυτικών παραγόντων χρησιμοποιήθηκε στις αναλύσεις, όπως η ηλικία, το φύλο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατάσταση υγείας, η πρώτου βαθμού συγγένεια με άτομο με καρκίνο παχέος εντέρου, η εθνικότητα, η δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η πρόσληψη ασβεστίου και φυλλικού οξέος, η συνολική ενέργεια και η θεραπεία με ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες.

Η πρωταρχική ανάλυση αφορούσε τη πρόσληψη φυτικών ινών και προϊόντων ολικής άλεσης με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Δευτερεύουσες αναλύσεις αφορούσαν το διαχωρισμό φυτικών ινών ανά πηγή (σιτηρά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά) και τύπο (διαλυτές, αδιάλυτες). Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε πεμπτημόρια ανάλογα με την πρόσληψη συνολικών φυτικών ινών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Η διάμεση πρόσληψη φυτικών ινών κυμαινόταν απο 6,4 έως 15,9 γραμμάρια ανά 1000 θερμίδες ανά ημέρα, ενώ η διάμεση κατανάλωση ολικής άλεσης σιτηρών από 0,2 έως 1,3 μερίδες ανά 1000 θερμίδες ανά ημέρα. Άτομα με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία, είχαν υψηλότερο επίπεδο σπουδών, ήταν πιο δραστήριοι και είχαν καλύτερο διατροφικό προφίλ.

Η υψηλότερη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 16% (HR Q5 vs. Q1: 0.84; 95% CI: 0.79, 0.90; P-trend < 0.001), αντισταθμίζοντας όλους τους συγχυτικούς παράγοντες.

Ειδικά για τον καρκίνο του ορθού (τελικό τμήμα παχέος εντέρου), το ποσοτό αυτό ανέβαινε στο 24% (HR Q5 vs. Q1: 0.76; 95% CI: 0.67, 0.87; P-trend < 0.001). Αντίθετα, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών δεν είχε την ανάλογη επίδραση, όταν αντισταθμίστηκε η πρόσληψη φυλλικού οξέος στο στατιστικό μοντέλο. Στις δευτερεύουσες αναλύσεις, ο τύπος φυτικών ινών δε φάνηκε να έχει κάποιο ρόλο, ενώ σχετικά με το είδος των τροφίμων, μόνο η κατανάλωση σιτηρών έδειξε στατιστικά σημαντική μείωση στον κίνδυνο κατά 11% (HR Q5 vs. Q1: 0.89; 95% CI: 0.83, 0.96; P-trend < 0.001).

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;

Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και όχι μόνο φυτικών ινών φαίνεται να προστατεύει έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιθανή εξήγηση στα ευρήματα αυτά είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά, πέρα από φυτικές ίνες, που μπορεί να ευθύνονται για αυτούς τους συσχετισμούς, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, φαινόλες και αντιοξειδωτικά. Επομένως, η σύσταση είναι για κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έναντι συμπληρωμάτων φυτικών ινών για την προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στα θετικά της μελέτης είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη προοπτική μελέτη με πάνω από 15 έτη follow up, γεγονός που αυξάνει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, καθώς και η λεπτομερής στατιστική ανάλυση με βάση τον τύπο φυτικών ινών και το είδος των τροφίμων. Ωστόσο, η συλλογή δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων μόνο στην έναρξη της μελέτης (1995) δεν επέτρεψε την αξιολόγηση αλλαγών διατροφικών συνηθειών με το πέρας του χρόνου και αυτό συνιστά σημαντικό μειονέκτημα.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε