Διατροφή

Βιταμίνες: Κατηγορίες και οφέλη

Βιταμίνες: Κατηγορίες και οφέλη

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες τις οποίες συναντά κανείς στα τρόφιμα.

Είναι απαραίτητες για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Πολλές φορές πρέπει να τις λαμβάνουμε μέσω συμπληρωμάτων, γιατί είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει καθόλου ο οργανισμός από μόνος του ή βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα.

Η έλλειψη της κάθε βιταμίνης συνδέεται με διάφορα συμπτώματα.

Η ιστορία των βιταμινών

Αποκαλύφθηκαν το 1911 και από τότε ο άνθρωπος γνωρίζει την αξία τους.

Οι βιταμίνες ονομάστηκαν έτσι χάρη στα ποικίλα οφέλη και τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρουν στον οργανισμό.

Η λέξη βιταμίνη προέρχεται από την λέξη «Vita» που σημαίνει ζωή και τη λέξη «αμίνη», καθώς η πρώτη βιταμίνη που ανακαλύφθηκε περιείχε άζωτο.

Ωστόσο, ο όρος φάνηκε ατυχής, όταν ανακαλύφθηκε ότι δεν περιέχουν όλες οι ενώσεις της τάξης των βιταμινών άζωτο.

Κατηγορίες Βιταμινών

Οι βιταμίνες διαφέρουν ως προς τη δομή και τις λειτουργίες τους.

Κατηγοριοποιήθηκαν με βάση των παραπάνω σε δύο κύριες κατηγορίες ανάλογα με την ικανότητα διάλυσής τους στο νερό ή στα έλαια.

Οι κατηγορίες αυτές είναι οι υδατοδιαλυτές και οι λιποδιαλυτές.

Οι επιμέρους βιταμίνες έχουν πάρει το όνομά τους από τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου (A,B,C,D).

Αρχικά, ως όνομα τους δόθηκε γράμμα του λατινικού αλφαβήτου ανάλογα με τη χρονολογική σειρά ανακάλυψής τους, ή το αρχικό γράμμα της λέξης που δήλωνε τον ρόλο της βιταμίνης στη διατροφή (π.χ. βιταμίνη Κ, από τη λέξη koagulation που σημαίνει πήξη, κροκίδωση ή θρόμβωση).

Αργότερα, όταν έγιναν γνωστές οι χημικές τους δομές, τους δόθηκαν και χημικά ονόματα.

Έτσι, σήμερα χρησιμοποιούμε και τα δύο ονόματα (π.χ. βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ).

Οι βιταμίνες δουν ως καταλύτες 

Οι βιταμίνες δρουν ως καταλύτες και συνδυάζονται με πρωτεΐνες δημιουργώντας μεταβολικά ενεργά ένζυμα, ώστε να λαμβάνουν χώρα εκατοντάδες σημαντικών αντιδράσεων στο σώμα.

Οι βιταμίνες δεν είναι πηγή θερμίδων και δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μάζα του σώματος.

Όμως, ρυθμίζουν χημικές αντιδράσεις κατά τις οποίες τα βασικά διατροφικά στοιχεία (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) μετατρέπονται σε ενέργεια και ζωικούς ιστούς.

Ιδιότητες των βιταμινών

Ανάλογα με την ικανότητα διάλυσης τους στο νερό ή στα έλαια, οι βιταμίνες διακρίνονται σε λιποδιαλυτές και  υδατοδιαλυτές. (όπως προαναφέρθηκε)

Εκτός από τη βιταμίνη D, οι υπόλοιπες δε συντίθενται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι, είναι απαραίτητο να τις προσλαμβάνουμε εξωτερικά είτε από την τροφή είτε με συμπληρώματα διατροφής, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι υαδοτοδιαλυτές βιταμίνες είναι αυτές του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι οι εξής:

  • Η Β1 ή αλλιώς η θειαμίνη συμβάλλει ενεργά στην παραγωγή ενέργειας
  • Η Β2 ή ριβοφλαβίνη συμβάλλει στο μεταβολισμό
  • Η Β3 ή νιασίνη συμβάλλει στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης
  • Η Β5 ή το παντοθενικό οξύ συμβάλλει επίσης στη σύνθεση της χοληστερόλης & των λιπαρών οξέων
  • Η Β6 ή πυριδοξίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση και των αμινοξέων
  • Η Β7 ή βιοτίνη είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών όπου λειτουργεί ως συνένζυμο.
  • Η Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών και των λευκών κυττάρων, καθώς και για το νευρικό ιστό.
  • Το φυλλικό οξύ συμβάλλει ενεργά στη σύνθεση του γενετικού υλικού.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μία εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη.

Συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη λειτουργία του οργανισμού και παίζει ρόλο σε διάφορες διεργασίες.

Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου και  στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Λειτουργεί αντιοξειδωτικά και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενώ φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.

Βιταμίνες: O απόλυτος οδηγός -1

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Η βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α που ονομάζεται και ρετινόλη είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και διαφοροποίηση των ιστών, αλλά και την αναπαραγωγή.

Η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης. Ο βασικός της ρόλος είναι η αναστολή της οξείδωσης των λιπαρών οξέων, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην οξείδωση από ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητο στοιχείο στην πήξη του αίματος.

Επίσης, συμβάλλει στο σχηματισμό των οστών και στη νεφρική λειτουργία.

Υπάρχουν δύο είδη βιταμίνης K, K1, που τη βρίσκει κανείς σε τρόφιμα όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά και Κ2, που παράγεται κυρίως από βακτήρια του εντέρου.

Η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό από την επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι εξαιρετικά σημαντική και παίζει ρόλο σε ποικίλες λειτουργίες του οργανισμού.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε