Διατροφή

Πώς να διαλέγετε το άπαχο κρέας;

Το κρέας είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη η οποία αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυττάρων, βιταμίνες συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία αντισωμάτων, λίπος, το οποίο εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, προμηθεύει στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K και τέλος, μέταλλα, όπως σίδηρο, που σχετίζεται με την αναιμία και μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίες είναι καταστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να γνωρίζουμε πώς να διαλέγουμε άπαχο κρέας.

Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες κρέατος προσπαθούν να προωθούν στην αγορά κρέας καλύτερης ποιότητας, με λιγότερο λίπος. Παράγονται πλέον πιο άπαχα ζώα. Συγκεκριμένα, για το φρέσκο χοιρινό (στο άπαχο τμήμα του τεμαχίου)τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχει μείωση κατά 31% στο ολικό λίπος και κατά 29% στα κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, κατά την λιανική πώληση, αφαιρείται το εξωτερικό- ορατό λίπος, διαδικασία ο οποία μπορεί να μειώσει το θερμιδικό φορτίο, την χοληστερίνη και το λίπος μέχρι και 50% .

Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην κατανάλωση άπαχου κρέατος; Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των 4 Π:

-Σημαντικό είναι όταν πάμε να αγοράσουμε το κρέας μας να θυμηθούμε να επιλέξουμε για το βοδινό το «φιλέτο» ή στρογγυλό και για το χοιρινό το «φιλέτο» ή «μπούτι». Επίσης να απομακρύνουμε το ορατό λίπος.
-Εξίσου σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει το κρέας μας με χαμηλά λιπαρά, είναι ο τρόπος παρασκευής. Ο ιδανικότερος είναι ψητός στην σχάρα ή στο φούρνο.
-Η ποσότητα του μαγειρεμένου κρέατος που θα καταναλωθεί δεν πρέπει ημερησίως να ξεπερνά τα 180γρ.
-Όσoν αφορά την παρασκευή του είναι καλό να σημειωθεί ότι το άπαχο κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το βράσουμε αργά ή να το μαρινάρουμε σε κάποιο όξινο μίγμα πριν το μαγείρεμα. Το κοπάνισμα και ο τεμαχισμός αντίθετα από τις ίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την τρυφερότητα του κρέατος.

Σύνθεση τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Συμπερασματικά, το κρέας είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, η οποία γίνεται ακόμα πιο ευεργετική, όταν μαγειρευτεί υγιεινά και καταναλωθεί σε σωστή ποσότητα.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε