Διατροφή

Διατροφή και ημικρανία- 8 πιθανοί «ένοχοι»

Μην περιμένετε να μιλήσουμε για τα «κακά» τρόφιμα που αποτελούν την αιτία πρόκλησης της ημικρανίας σας, ούτε για τα «μαγικά» τρόφιμα που θα σας θεραπεύσουν από τις ημικρανίες, αλλά για το πώς με την αποφυγή κάποιων τροφών θα μπορούσε να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης των ημικρανιών από τις οποίες υποφέρετε.

Ενώ η δίαιτα από μόνη της είναι σπάνια αιτία αυτών των ανυπόφορων πονοκεφάλων, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνισή τους, μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλους ανεξάρτητους παράγοντες.

Αυτό που προκαλεί τον πονοκέφαλο σε εσάς μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από την αιτία πρόκλησης της ημικρανίας της μητέρας σας.

Να έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και άτομα της ίδιας οικογένειας, που μοιράζονται την ίδια γενετική προδιάθεση για την ημικρανία, τελικά μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς την ένταση, τη συχνότητα και την διάρκεια εμφάνισή της.

Οι συνηθισμένοι διατροφικοί «ύποπτοι», που εντείνουν την πρόκληση της ημικρανίας είναι οι εξής:

-Καφεΐνη:

Η καφεΐνη είναι ένα συστατικό που μας έχει προβληματίσει.

Από πολλούς έχει κατηγορηθεί για πρόκληση ημικρανίας, άλλοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Το πρόβλημα με την καφεΐνη συναντάται στις σχέσεις «εξάρτησης».

Όταν ένας οργανισμός είναι συνηθισμένος να λαμβάνει καθημερινά από μία ποσότητα καφεΐνης και πάνω και υπάρξουν ημέρες που δεν θα καταναλώσει την αναμενόμενη ποσότητα, ακόμη και αν μιλάμε για 80 mg, τότε τα δυσάρεστα συμπτώματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν.

Δεδομένου ότι η ποσότητα της καφεΐνης ποικίλλει στα ποτά και τα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, το τσάι, ο καφές κλπ, αξίζει να ελέγξετε την καθημερινή χρήση αυτών των προϊόντων.

-Παλαιωμένα τυριά και κρέατα:

Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα που υπάρχουν στο σαλάμι, τα αλλαντικά και τα παλαιωμένα κρέατα και τυριά πιστεύεται ότι προκαλούν ημικρανία.

Εκτός από τα συγκεκριμένα συστατικά η αφυδάτωση που μπορούν να προκαλέσουν, λόγω της ποσότητας αλατιού που περιέχουν, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

-Αλκοόλ:

Δεν είναι τόσο το αλκοόλ που κατηγορείται από την επιστημονική κοινότητα για τις ημικρανίες (όταν λαμβάνεται σε φυσιολογικές ποσότητες), όσο η επιρροή από την κατανάλωσή του που εμφανίζεται την επόμενη μέρα που ο οργανισμός το αποβάλει.

Επίσης, πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε το κόκκινο κρασί για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα στοιχεία που το ενοχοποιούν δεν είναι αρκετά και δεν το διαχωρίζουν ξεκάθαρα από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες ότι οι τανίνες, τα θειικά συντηρητικά και άλλες ουσίες που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των πονοκεφάλων.

-Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG):

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως βελτιωτικό γεύσης και αρωματισμού των αλεύρων και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κινέζικη, την Κορεάτικη και την Ιαπωνική κουζίνα.

Είναι διεγερτικός νευροδιαβιβαστής και μπορεί να προκαλέσει «επιθετική» ημικρανία.

Δεν συναντάται μόνο στα κινέζικα fast food, αλλά και σε πολλά ακόμα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως η έτοιμες σάλτσες μπάρμπεκιου και οι σάλτσες σαλάτας.

-Εσπεριδοειδή:

Λόγω υψηλής οξύτητας, τα εσπεριδοειδή, όπως και άλλα τρόφιμα, κατηγορούνται για γαστρικό ερεθισμό και πρόκληση ημικρανίας.

Προτιμήστε τα έπειτα από το μεσημεριανό η το δείπνο σας!

-Σοκολάτα:

Δεν είναι η σοκολάτα που πυροδοτεί την ημικρανία, όμως η επιλογή φαγητού μπορεί να προηγείται της ημικρανίας.

Ίσως να αναζητήσετε σοκολάτα πριν από μια ημικρανία, επειδή η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά στη σοκολάτα μπορούν να θεραπεύσουν μερικά από τα συμπτώματα της.

«Ένοχος» θα μπορούσε, ίσως, να θεωρηθεί η μαύρη σοκολάτα.

-Πικάντικα τρόφιμα:

Οι πιπεριές τσίλι είναι πιο πιθανό από οποιοδήποτε άλλο είδος πικάντικης τροφής να προκαλέσει ημικρανίες.

Μπορούν να αντιδράσουν με ορισμένους υποδοχείς πόνου – που ονομάζονται υποδοχείς TRP – στον εγκέφαλο που μειώνουν το όριο για την ανάπτυξη ημικρανίας.

-Τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη:

Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να κατηγορήσουμε την ασπαρτάμη για ημικρανία, όμως έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί που είναι ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο πρόσθετο θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που το περιέχουν – ειδικά τα αναψυκτικά που το χρησιμοποιούν ως γλυκαντικό.

Γενικά, εάν δεν έχετε σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιο τρόφιμο σας προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, μην το αποκλείετε από το διαιτολόγιο σας και μην το ενοχοποιείτε.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα γράφετε τα τρόφιμα που καταναλώσατε πριν την πρόκληση της ημικρανίας, καθώς και άλλους δυνητικούς παράγοντες. Δεν υπάρχει δίαιτα κατά της ημικρανίας.

Εξετάστε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση κάποιων τροφίμων μέσω της παρατήρησης.

Τέλος, η μοναδική σύσταση που έχει υπόσταση είναι τα οφέλη της απώλειας βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα στην ημικρανία και τα συμπτώματά της.

Εξετάστηκαν 10 διαφορετικές μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 473 ασθενείς με ημικρανία.

Η ανάλυση των μελετών έδειξε ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται με μεγάλη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και του πόνου της ημικρανίας.

Του Ευμένη Καραφυλλίδη BSc(Hons), MSc, NYSCDN Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία -Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε