Διατροφή

Η απλότητα στην αντιμετώπιση της πολύπλοκης «πανδημίας» της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αν και ουσιαστικά είναι μια μη μεταδιδόμενη «νόσος», ταυτόχρονα θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις του ορισμού της ως πανδημία.

Οι αριθμοί, τα τελευταία χρόνια είναι συνταρακτικοί, καθώς η ταχεία τροποποίηση της καθημερινότητας του ανθρώπου διεύρυνε και μετέδωσε σε ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού το πρόβλημα.

Πολυάριθμοι αιτιολογικοί παράγοντες, είτε διατροφικοί, είτε περιβαλλοντικοί, είτε συμπεριφορικοί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υπερβαρότητα και στη συνέχεια στη παχυσαρκία.

Πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, όπως:

– η καθιστική ζωή,

-η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με απλά σάκχαρα και τρανς- λιπαρά,

-η απομάκρυνση από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς σχετικά με το φαγητό ( απουσία οικογενειακού τραπέζιου),

-η έλλειψη χρόνου,

η οικονομική στενότητα και το φθηνό φαγητό

έχουν επιτείνει το πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες και το έχει «μεταδώσει» ακόμη και σε χώρες αναπτυσσόμενες, οι οποίες παραδοσιακά αντιμετώπιζαν έντονα προβλήματα υποσιτισμού.

Η παχυσαρκία με τη σειρά της είναι η πύλη εισόδου στον οργανισμό, χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά, σύνδρομο άπνοιας, γυναικολογικά και άλλες συννοσηρότητες.

Δράσεις όπως η Ευρωπαϊκή ημέρα κατά της Παχυσαρκίας αλλά και πληθώρα αντίστοιχων δράσεων, είτε σε τοπικό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν τη προοπτική να ευαισθητοποιήσουν όχι μόνο κάθε πολίτη αλλά και τη ίδια τη πολιτεία καθώς και τη βιομηχανία τροφίμων.

Πολυπαραγοντικό πρόβλημα

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ώστε η αντιμετώπισή της να απαιτεί τη συνδρομή όλων των σχετικών κέντρων επιρροής.

Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών ( πχ διατροφικές ετικέτες).

Η βιομηχανία τροφίμων είναι απαραίτητο να στραφεί σε προϊόντα τα οποία να έχουν τροποποιηθεί  έτσι ώστε να προσδίδουν ένα λιγότερο επεξεργασμένο, με καλύτερα διατροφικά χαρακτηριστικά προϊόν.

Οι επιστήμονες υγείας με έγκυρη και εμπεριστατωμένη γνώση να βοηθήσουν πρακτικά τους ασθενείς με κύριο μέλημα τη διεπιστημονική αντιμετώπιση σε εξατομικευμένο επίπεδο.

  Η ευθύνη ανήκει στο άτομο

 Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη, μιας ώριμης και μακροχρόνιας αντιμετώπισης, σαφώς τη κατέχει το ίδιο το άτομο.

Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων, έχει αποδεδειγμένα πολύ αργά αντανακλαστικά, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν απαιτεί κάποια μαγική λύση ή κάποιον παντογνώστη θεραπευτή.

Απαιτεί άμεση δραστηριότητα από μέρους μας, ώστε να αναγνωρίσουμε τα «αδύναμα» σημεία μας, τα οποία βαθιά μέσα μας τα γνωρίζουμε.

Ο ρόλος των διαιτολόγων – διατροφολόγων

Στα προβλήματα που σαφώς μας ξεπερνούν, απαραίτητη και θεμιτή είναι η γνώμη των ειδικών ( πιστοποιημένων με σχετική εμπειρία και όχι εμπειρικών).

Οι ειδικοί επιστήμονες υγείας και ιδιαίτερα οι πιστοποιημένοι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι έχουν επιστημονική ευθύνη και χρέος, να μεταφράσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο γνωστικό τους πεδίο σε απλά βήματα, τα οποία να μας βοηθήσουν στον αγώνα της αλλαγής συμπεριφοράς απέναντι στη σχέση μας με τη διατροφή.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μεγάλος ερευνητικός όγκος έχει προκύψει για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά προς απογοήτευση πολλών, κοινοί παρονομαστές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παραμένουν οι κλασσικοί.

-Μείωση καταναλισκόμενων θερμίδων ανάλογα των διατροφικών μας αναγκών,

-χρήση λιγότερων επεξεργασμένων τροφών μεγαλύτερης διατροφικής αξίας,

– αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Η τροποποίηση της διατροφικής μας συμπεριφοράς έναντι στο φαγητό είναι θεμιτό να βασιστεί στην απλότητα ώστε στη καθημερινότητά μας να κατακτήσουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι όμως σε βάθος χρόνου να αποδώσουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα χωρίς βέβαια να μας οδηγήσουν σε απογοητεύσεις.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τελικά η αφοσίωση σε σωστές διατροφικές συμπεριφορές σε βάθος χρόνου, μπορούν να αποδώσουν μεγάλα οφέλη καθώς θα μας απομακρύνουν από την υιοθέτηση ακραίων συμπεριφορών είτε προς το διαιτητικό περιορισμό είτε προς την υπερφαγία.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε