Επιδημίες

Η παραλλαγή Omicron COVID βρισκόταν στην Ευρώπη πριν την εντοπίσουν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες και την επισημάνουν στον κόσμο

Η παραλλαγή Omicron COVID βρισκόταν στην Ευρώπη πριν την εντοπίσουν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες και την επισημάνουν στον κόσμο

Οι Ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι βρήκαν τη νέα παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού σε κρούσματα που χρονολογούνται πριν από 11 ημέρες, υποδεικνύοντας ότι εξαπλώνεται ήδη στη Δυτική Ευρώπη πριν εντοπιστούν τα πρώτα κρούσματα στη Νότια Αφρική. 

https://www.cbsnews.com/video/us-braces-for-arrival-of-omicron-variant/

Το ινστιτούτο υγείας RIVM είπε ότι βρήκε το Omicron σε δείγματα που χρονολογούνται από τις 19 και 23 Νοεμβρίου.

Αυτά τα ευρήματα προϋπήρχαν των θετικών κρουσμάτων που βρέθηκαν μεταξύ επιβατών που ήρθαν από τη Νότια Αφρική την περασμένη Παρασκευή και εξετάστηκαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.  

“Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ενδιαφερόμενοι [στις προηγούμενες περιπτώσεις] είχαν πάει επίσης στη νότια Αφρική“, ανέφερε η RIVM, προσθέτοντας ότι τα άτομα είχαν ενημερωθεί για τις λοιμώξεις τους από το Omicron και ότι οι τοπικές υπηρεσίες υγείας είχαν ξεκινήσει τον εντοπισμό επαφών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές βρήκαν 61 επιβάτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική ως θετικοί στον COVID-19, στο Άμστερνταμ
Οι άνθρωποι περιμένουν μπροστά από ένα “Appointment Desk” για ραντεβού καραντίνας και τεστ COVID-19 εντός του αεροδρομίου Schiphol, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στις 27 Νοεμβρίου 2021.

«Την επόμενη περίοδο, θα διεξαχθούν διάφορες μελέτες για τη διανομή της παραλλαγής Omicron στην Ολλανδία», ανέφερε το Ινστιτούτο, σημειώνοντας ότι θα επανεξετάσει επίσης περισσότερα δείγματα από προηγούμενα αποτελέσματα δοκιμών για τον COVID.

Το Βέλγιο και η Γερμανία είπαν επίσης ότι οι δειγματοληπτικές δοκιμές επιβεβαιώνουν ότι η παραλλαγή βρισκόταν σε αυτές τις χώρες προτού οι Νοτιοαφρικανικοί υγειονομικοί υπάλληλοι ειδοποιήσουν τον κόσμο στις 24 Νοεμβρίου για την ύπαρξή της.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν επαινεθεί για την πρώτη ανίχνευση της νέας παραλλαγής και την ειδοποίηση των παγκόσμιων υγειονομικών αρχών για αυτήν την περασμένη εβδομάδα. 

Αλλά το Omicron έχει εξαπλωθεί τώρα σε περίπου 20 άλλες χώρες και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και ότι θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον κάποια αντίσταση στις τρέχουσες θεραπείες και εμβόλια, πολλά έθνη έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε επιβάτες από χώρες της Νότιας Αφρικής.

Νοτιοαφρικανοί πολιτικοί και επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ότι τιμωρούνται για το προηγμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου COVID-19, το οποίο έπιασε την παραλλαγή και επέτρεψε σε άλλα έθνη να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτό, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό τα νότια αφρικανικά έθνη.

Η Ιαπωνία και η Γαλλία επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα της νέας παραλλαγής την Τρίτη, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να κλείσουν τις πόρτες τους και οι επιστήμονες αγωνίστηκαν για να δοκιμάσουν υπάρχοντα φάρμακα εναντίον της.

Παρέμεινε ασαφές την Τρίτη εάν το στέλεχος Omicron αρρωσταίνει πιο σοβαρά από τις ήδη γνωστές παραλλαγές, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος που ενέχει είναι «πολύ υψηλός» με βάση τα πρώτα στοιχεία.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις σε όλο τον κόσμο με «σοβαρές συνέπειες».

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο κορυφαίος σύμβουλός του για την ιατρική πολιτική, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσαν ότι η παραλλαγή δεν αποτελεί αιτία πανικού , αλλά ότι προκαλεί ανησυχία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει μέτρα, επεκτείνοντας την καθοδήγησή τους για τα εμβόλια το βράδυ της Δευτέρας για να συστήσουν σε όλους τους ενήλικες των ΗΠΑ να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Δρ Μάικλ Όστερχολμ, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε στο CBS News την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε έναν σκληρό χειμώνα εάν οι άνθρωποι δεν λάβουν αυτές τις συμβουλές.

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είμαστε πιο ευάλωτοι σήμερα σε αυτή τη χώρα στο σύνολό της λόγω του αριθμού των ανθρώπων που είναι τώρα έξι, επτά ή οκτώ μήνες έξω και δεν έχουν πάρει τα ενισχυτικά τους και που τώρα αρχίζουν να επιστρέφουν σε πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος», είπε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής εμβολίων Moderna φέρεται να είπε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Omicron, λέγοντας στους Financial Times : «Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα… λένε , «δεν πρόκειται να είναι Καλός.'” 

Αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανέπτυξαν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, επιφυλάχθηκαν να κρίνουν, επισημαίνοντας την έλλειψη σαφών πληροφοριών και προτρέποντας τους ανθρώπους να περιμένουν έως ότου η τρέχουσα έρευνα αποδώσει πραγματικά δεδομένα από πειράματα για την παραλλαγή. Αυτό αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο ακόμη εβδομάδες.

«Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών τον περασμένο χρόνο, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρές ασθένειες και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι το Omicron είναι διαφορετικό», ανέφερε η AstraZeneca σε δήλωση.

«Ωστόσο, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία και διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός ενημερωμένου εμβολίου για τον COVID-19, εάν είναι απαραίτητο».

Όλοι οι μεγάλοι δυτικοί κατασκευαστές εμβολίων, εκτός από τους παραγωγούς του εγχώριου εμβολίου Sputnik της Ρωσίας, δήλωσαν ότι ήδη επεξεργάζονται ή είναι έτοιμοι να δουλέψουν, προσαρμόζοντας τις φόρμουλες τους ειδικά για τη νέα παραλλαγή, εάν αποδειχθεί απαραίτητο.

Τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και αλλού, ωστόσο, δεν περιμένουν να το μάθουν.

Εκτός από τη χορωδία των αξιωματούχων που καλούν τους ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλιά τους και τα αναμνηστικά εμβόλια, ορισμένα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλο τον κόσμο.

Η πόλη της Νέας Υόρκης εξέδωσε νέες συμβουλές που συνιστούν την επιστροφή της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε ολόκληρη την Αγγλία, οι μάσκες ήταν και πάλι υποχρεωτικές σε πολυσύχναστους ή εσωτερικούς δημόσιους χώρους από την Τρίτη.

«Σας λέμε να βάλετε ξανά αυτές τις μάσκες τώρα», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. 

«Είναι έξυπνο να το κάνεις», πρόσθεσε.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.cbsnews.com/news/omicron-variant-covid-in-europe-netherlands-before-alert-raised/?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=036fbc9e6c-briefing-dy-20211201&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-036fbc9e6c-46707558

Επιδημίες

27.01.2022

COVID-19: Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο

Η σύνθεση του μικροβιώματος -του μικροβιακού οικοσυστήματος- του εντέρου ενός ανθρώπου ίσως σχετίζεται με την πιθανότητα αυτός να εμφανίσει τη λεγόμενη μακρά COVID-19, δηλαδή επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα. Έτσι, η ανάλυση του μικροβιακού «προφίλ» μέσα στο έντερο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό όσων είναι πιο […]

27.01.2022

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης

Είτε κάποιος αρρωστήσει με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορωνοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός – με οποιαδήποτε χρονική σειρά – παρέχει εξίσου ισχυρή ανοσιακή προστασία έναντι μιας μελλοντικής λοίμωξης, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το «δίδυμο» εμβολιασμού-μόλυνσης παρέχει μια μορφή υβριδικής […]

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με την COVID-19
27.01.2022

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με την COVID-19

COVID-19: Ποιο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ έχουν ακόμα συμπτώματα 1 χρόνο αργότερα;
27.01.2022

COVID-19: Ποιο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ έχουν ακόμα συμπτώματα 1 χρόνο αργότερα;

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
27.01.2022

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID είναι λιγότερο πιθανά σε εμβολιασμένους ανθρώπους
26.01.2022

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID είναι λιγότερο πιθανά σε εμβολιασμένους ανθρώπους

Γεωγραφική κατανομή: 5.037 κρούσματα στην Αττική – 2.005 στην Θεσσαλονίκη
26.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 5.037 κρούσματα στην Αττική – 2.005 στην Θεσσαλονίκη

COVID-19: 17.960 κρούσματα – 646 διασωληνωμένοι – 115 νέοι θάνατοι
26.01.2022

COVID-19: 17.960 κρούσματα – 646 διασωληνωμένοι – 115 νέοι θάνατοι

Η Omicron επιβιώνει περισσότερο σε πλαστικό και δέρμα
26.01.2022

Η Omicron επιβιώνει περισσότερο σε πλαστικό και δέρμα

COVID-19: Πολύ αυξημένος κίνδυνος νέας εισαγωγής ή θανάτου τους επόμενους μήνες μετά τη νοσηλεία
26.01.2022

COVID-19: Πολύ αυξημένος κίνδυνος νέας εισαγωγής ή θανάτου τους επόμενους μήνες μετά τη νοσηλεία

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

27.01.2022

Influencer εθισμένη στα ενέσιμα εμφυτεύματα «κατέληξε να μοιάζει με κύβο του ρούμπικ»

Δεν υπάρχει γυρισμός μετά από τέτοιου είδους αισθητικές επεμβάσεις

27.01.2022

Πάνω από 90 ασθενείς διακομίσθηκαν με τις ειδικές Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης του ΚΕΠΙΧ της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε δομές υγείας

Σε όλη την Αττική

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα – Διάγνωση και θεραπεία
27.01.2022

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα – Διάγνωση και θεραπεία

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον

COVID-19:  Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο
27.01.2022

COVID-19: Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων
27.01.2022

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης
27.01.2022

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»
27.01.2022

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
27.01.2022

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια