Επιδημίες

Η παραλλαγή Omicron COVID βρισκόταν στην Ευρώπη πριν την εντοπίσουν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες και την επισημάνουν στον κόσμο

Η παραλλαγή Omicron COVID βρισκόταν στην Ευρώπη πριν την εντοπίσουν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες και την επισημάνουν στον κόσμο

Οι Ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι βρήκαν τη νέα παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού σε κρούσματα που χρονολογούνται πριν από 11 ημέρες, υποδεικνύοντας ότι εξαπλώνεται ήδη στη Δυτική Ευρώπη πριν εντοπιστούν τα πρώτα κρούσματα στη Νότια Αφρική. 

https://www.cbsnews.com/video/us-braces-for-arrival-of-omicron-variant/

Το ινστιτούτο υγείας RIVM είπε ότι βρήκε το Omicron σε δείγματα που χρονολογούνται από τις 19 και 23 Νοεμβρίου.

Αυτά τα ευρήματα προϋπήρχαν των θετικών κρουσμάτων που βρέθηκαν μεταξύ επιβατών που ήρθαν από τη Νότια Αφρική την περασμένη Παρασκευή και εξετάστηκαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.  

“Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ενδιαφερόμενοι [στις προηγούμενες περιπτώσεις] είχαν πάει επίσης στη νότια Αφρική“, ανέφερε η RIVM, προσθέτοντας ότι τα άτομα είχαν ενημερωθεί για τις λοιμώξεις τους από το Omicron και ότι οι τοπικές υπηρεσίες υγείας είχαν ξεκινήσει τον εντοπισμό επαφών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές βρήκαν 61 επιβάτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική ως θετικοί στον COVID-19, στο Άμστερνταμ
Οι άνθρωποι περιμένουν μπροστά από ένα “Appointment Desk” για ραντεβού καραντίνας και τεστ COVID-19 εντός του αεροδρομίου Schiphol, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στις 27 Νοεμβρίου 2021.

«Την επόμενη περίοδο, θα διεξαχθούν διάφορες μελέτες για τη διανομή της παραλλαγής Omicron στην Ολλανδία», ανέφερε το Ινστιτούτο, σημειώνοντας ότι θα επανεξετάσει επίσης περισσότερα δείγματα από προηγούμενα αποτελέσματα δοκιμών για τον COVID.

Το Βέλγιο και η Γερμανία είπαν επίσης ότι οι δειγματοληπτικές δοκιμές επιβεβαιώνουν ότι η παραλλαγή βρισκόταν σε αυτές τις χώρες προτού οι Νοτιοαφρικανικοί υγειονομικοί υπάλληλοι ειδοποιήσουν τον κόσμο στις 24 Νοεμβρίου για την ύπαρξή της.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν επαινεθεί για την πρώτη ανίχνευση της νέας παραλλαγής και την ειδοποίηση των παγκόσμιων υγειονομικών αρχών για αυτήν την περασμένη εβδομάδα. 

Αλλά το Omicron έχει εξαπλωθεί τώρα σε περίπου 20 άλλες χώρες και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και ότι θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον κάποια αντίσταση στις τρέχουσες θεραπείες και εμβόλια, πολλά έθνη έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε επιβάτες από χώρες της Νότιας Αφρικής.

Νοτιοαφρικανοί πολιτικοί και επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ότι τιμωρούνται για το προηγμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου COVID-19, το οποίο έπιασε την παραλλαγή και επέτρεψε σε άλλα έθνη να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτό, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό τα νότια αφρικανικά έθνη.

Η Ιαπωνία και η Γαλλία επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα της νέας παραλλαγής την Τρίτη, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να κλείσουν τις πόρτες τους και οι επιστήμονες αγωνίστηκαν για να δοκιμάσουν υπάρχοντα φάρμακα εναντίον της.

Παρέμεινε ασαφές την Τρίτη εάν το στέλεχος Omicron αρρωσταίνει πιο σοβαρά από τις ήδη γνωστές παραλλαγές, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος που ενέχει είναι «πολύ υψηλός» με βάση τα πρώτα στοιχεία.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις σε όλο τον κόσμο με «σοβαρές συνέπειες».

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο κορυφαίος σύμβουλός του για την ιατρική πολιτική, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσαν ότι η παραλλαγή δεν αποτελεί αιτία πανικού , αλλά ότι προκαλεί ανησυχία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει μέτρα, επεκτείνοντας την καθοδήγησή τους για τα εμβόλια το βράδυ της Δευτέρας για να συστήσουν σε όλους τους ενήλικες των ΗΠΑ να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Δρ Μάικλ Όστερχολμ, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε στο CBS News την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε έναν σκληρό χειμώνα εάν οι άνθρωποι δεν λάβουν αυτές τις συμβουλές.

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είμαστε πιο ευάλωτοι σήμερα σε αυτή τη χώρα στο σύνολό της λόγω του αριθμού των ανθρώπων που είναι τώρα έξι, επτά ή οκτώ μήνες έξω και δεν έχουν πάρει τα ενισχυτικά τους και που τώρα αρχίζουν να επιστρέφουν σε πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος», είπε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής εμβολίων Moderna φέρεται να είπε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Omicron, λέγοντας στους Financial Times : «Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα… λένε , «δεν πρόκειται να είναι Καλός.'” 

Αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανέπτυξαν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, επιφυλάχθηκαν να κρίνουν, επισημαίνοντας την έλλειψη σαφών πληροφοριών και προτρέποντας τους ανθρώπους να περιμένουν έως ότου η τρέχουσα έρευνα αποδώσει πραγματικά δεδομένα από πειράματα για την παραλλαγή. Αυτό αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο ακόμη εβδομάδες.

«Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών τον περασμένο χρόνο, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρές ασθένειες και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι το Omicron είναι διαφορετικό», ανέφερε η AstraZeneca σε δήλωση.

«Ωστόσο, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία και διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός ενημερωμένου εμβολίου για τον COVID-19, εάν είναι απαραίτητο».

Όλοι οι μεγάλοι δυτικοί κατασκευαστές εμβολίων, εκτός από τους παραγωγούς του εγχώριου εμβολίου Sputnik της Ρωσίας, δήλωσαν ότι ήδη επεξεργάζονται ή είναι έτοιμοι να δουλέψουν, προσαρμόζοντας τις φόρμουλες τους ειδικά για τη νέα παραλλαγή, εάν αποδειχθεί απαραίτητο.

Τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και αλλού, ωστόσο, δεν περιμένουν να το μάθουν.

Εκτός από τη χορωδία των αξιωματούχων που καλούν τους ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλιά τους και τα αναμνηστικά εμβόλια, ορισμένα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλο τον κόσμο.

Η πόλη της Νέας Υόρκης εξέδωσε νέες συμβουλές που συνιστούν την επιστροφή της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε ολόκληρη την Αγγλία, οι μάσκες ήταν και πάλι υποχρεωτικές σε πολυσύχναστους ή εσωτερικούς δημόσιους χώρους από την Τρίτη.

«Σας λέμε να βάλετε ξανά αυτές τις μάσκες τώρα», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. 

«Είναι έξυπνο να το κάνεις», πρόσθεσε.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.cbsnews.com/news/omicron-variant-covid-in-europe-netherlands-before-alert-raised/?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=036fbc9e6c-briefing-dy-20211201&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-036fbc9e6c-46707558

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού