Υγεία & πολιτική

Δ. Μιχαηλίδου: Έρχεται ο Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ- Πρόληψη ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Δ. Μιχαηλίδου: Έρχεται ο Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ- Πρόληψη ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Μια πολύ σημαντική θεσμοθέτηση, αυτή του Προσωπικού βοηθού, θα προσφερθεί στα ΑμεΑ, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως απλοί πολίτες. 

Διευκρίνισε δε, ότι “το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για 2 χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2000 ωφελούμενοι, ενώ όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας, θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Προσωπικού Βοηθού, χωρίς να στερούνται καμία άλλη παροχή ή υπηρεσία που ήδη λαμβάνουν“.

Η κ. Μιχαηλίδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας, το οποίο κατατέθηκε χθες Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και στοχεύει:

  • Στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.
  • Στην εδραίωση των ίσων ευκαιριών όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Στην διασφάλιση της αποϊδρυματοποίησης ώστε να μην μείνει σε ίδρυμα κανένα παιδί περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται.
  • Στην παροχή εφοδίων και βοήθειας στα ΑμεΑ για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή εισηγούμαστε ένα πλέγμα διατάξεων που εστιάζουν στην πρόληψη και πρώιμη ανίχνευση, στην αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και στην προώθηση της αποϊδρυματοποίησης.

Στόχος μας η απελευθέρωση κοινωνικών δυνάμεων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας.

Δεν ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποί της και γι’ αυτό στην κοινή μας πορεία προς το μέλλον, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Πρόληψη παιδικής κακοποίησης 

Όπως υποστήριξε η κ. Μιχαηλίδου, η παιδική κακοποίηση δεν αντιμετωπίζεται με νουθεσίες και αυστηρές προειδοποιήσεις, αλλά θα πρέπει να τιμωρείται δικαστικά. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε-  εισάγονται οριζόντια για όλους τους Φορείς Παιδικής Προστασίας (κλειστές δομές φροντίδας, μονάδες προσχολικής αγωγής, κατασκηνώσεις, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ) μια σειρά διατάξεων που θέτουν το πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης.

«Για πρώτη φορά εισηγούμαστε διατάξεις οι οποίες θωρακίζουν τις δομές παιδικής προστασίας με αξιόπιστο και καλά ενημερωμένο προσωπικό.

Οι Φορείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενισχύουν τις δεξιότητες του προσωπικού στο να εντοπίζουν κινδύνους και να αναγνωρίζουν στην εικόνα και στη συμπεριφορά των παιδιών σημάδια κακοποίησης», σημείωσε.

Επίσης πρόσθεσε πως “όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες σε δομές παιδικής προστασίας, οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση και αντίγραφο ποινικού μητρώο που να αποδεικνύει ότι είναι κατάλληλοι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με παιδιά, ενώ παράλληλα τίθεται σε λειτουργία μηχανισμός αντιμετώπισης και καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης.

Είναι σημαντικό κάθε αναφορά να καταλήγει στην εισαγγελία“.

Προσχολική αγωγή  

Το Πρόγραμμα «Κυψέλη», επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου, είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, μια πραγματική τομή που αλλάζει τα δεδομένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους, ιδιωτικούς και δημοτικούς.

Εξήγησε ότι, σε πρώτο επίπεδο το «Κυψέλη», εισάγει σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που θέτουν στο επίκεντρο το παιδί, αντιμετωπίζουν τις εξατομικευμένες ανάγκες του, καλλιεργούν τις δεξιότητές του και ενεργοποιούν τις δυνάμεις του.

Στόχος μας είναι το κάθε παιδί να ανακαλύψει την εαυτό του και να αναπτύξει πλήρως τις φυσικές και πνευματικές του ικανότητες”, ανέφερε η υφυπουργός.

Συνεχίζοντας είπε ότι “το πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργίας ενός μηχανισμού πρώιμης ανίχνευσης νοητικών, μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, ενώ καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης βρεφών και νηπίων από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό με σκοπό τη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση“.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, αναλαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής αγωγής και Διαπαιδαγώγησης το οποίο αναλαμβάνει το συντονισμό της προσχολικής αγωγής μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων και την παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος.

Πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω  

«Το πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» εντάσσεται στις πολιτικές αποϊδρυματοποίησης και αφορά παιδιά ηλικίας 15 ετών και άνω αλλά και ενηλίκους που ζουν σε κλειστές δομές φροντίδας», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου προσθέτοντας:

Η πολιτεία αναλαμβάνει τη μεταστέγαση των παιδιών αυτών σε μικρά διαμερίσματα κατάλληλα εξοπλισμένα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και συνδέει κάθε νέα δομή με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές”.  

Το Πρόγραμμα, συνέχισε, έχει σκοπό να δώσει σε αυτούς τους νέους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, την ικανότητά τους για αυτόνομη διαβίωση και χειρισμό της  καθημερινότητάς, να φροντίσει:

-για τον επαγγελματικό προσανατολισμό,

-να στηρίξει τις σπουδές τους και,

-να εξασφαλίσει την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Εξορθολογισμός πλαισίου αναδοχής και υιοθεσίας 

«Για τα 2/3 των παιδιών τα οποία σήμερα ζουν σε ιδρύματα το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης είναι η Αναδοχή.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την Αναδοχή σε κύριο μοχλό αποϊδρυματοποίησης. 

Για το λόγο αυτό επιχειρούμε μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων με σκοπό να διευκολύνουμε και να δώσουμε κίνητρα σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να στραφούν προς την αναδοχή και περισσότερα παιδιά να βρουν μια οικογένεια, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Ενίσχυση θεσμού κοινωνικού συμβούλου 

Μία ακόμη θεματική του νομοσχεδίου, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, και αφορά την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας και ειδικότερα την ενίσχυση των Κοινωνικών Συμβούλων που έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τους Φορείς που οργανωμένα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, να ελέγχουν την επάρκεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να παρεμβαίνουν εκεί όπου χρειάζεται.

Στόχος είναι  οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί και να συνδέονται με το σκοπό λειτουργίας των ελεγχόμενων δομών.

«Σε όλες τις περιπτώσεις η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι στοιχείο ουσιαστικού και όχι τυπικού ελέγχου.

Για παράδειγμα στις δομές παιδικής προστασίας η άμεση και σωστή ανάρτηση των Ατομικών Σχεδίων Οικογενειακής Αποκατάστασης δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για ένα ηλεκτρονικό συνταίριασμα που θα βγάλει τελικά το παιδί από το ίδρυμα», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας:

«Σε αυτή τη βάση εισάγουμε διατάξεις που παρέχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στους κοινωνικούς συμβούλους.

Οι κοινωνικοί σύμβουλοι θα έχουν πλέον πρόσβαση στα αρχεία της ελεγχόμενης μονάδας, και θα ελέγχουν μεταξύ άλλων και την τήρηση των υποχρεώσεών τους που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.

Για το ρόλο τους αυτό οι θα στηριχθούν μέσα από ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα».

Ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά 

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει στο δίκαιο της την Σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2021 με την οποία θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά.

Στόχος της Σύστασης είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και η προστασία των δικαιωμάτων τους», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.

Υγεία & πολιτική

21.10.2021

Πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα

Πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση με στάση εργασίας στην Αττική 8 με 3 το μεσημέρι και στην περιφέρεια 24ωρη καθώς και συγκέντρωση στις 8,30 το πρωί στην Πλ. Μαβίλη με πορεία προς Μαξίμου, Βουλή και υπουργείο Υγείας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Υγεία. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Άρση αναστολών – Ένταξη στα ΒΑΕ – […]

18.10.2021

Θεσπίζουν «μωβ» περιοχές και επιβάλλουν μάσκα παντού και διπλή μασκοφορία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Το καθεστώς των… «μωβ περιοχών» φαίνεται πως θα εισηγηθεί η επιτροπή των «ειδικών» στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όπως πρώτο αποκάλυψε το pronews.gr τον περασμένο Αύγουστο. Δεδομένης της απόφασης να μην υπάρχουν πλέον μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας – μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων σε κόκκινες περιοχές, οι ειδικοί επεξεργάζονται την […]

ΙΣΑ: Ικανοποιήθηκε το αίτημα για την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής
12.10.2021

ΙΣΑ: Ικανοποιήθηκε το αίτημα για την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής

Νέο ρεσιτάλ Α.Πορτοσάλτε: Ή κάνεις εμβόλιο ή υπογράφεις ότι θα πεθάνεις εκτός ΜΕΘ!
12.10.2021

Νέο ρεσιτάλ Α.Πορτοσάλτε: Ή κάνεις εμβόλιο ή υπογράφεις ότι θα πεθάνεις εκτός ΜΕΘ!

Freedom Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 50 δωρεάν GB για τους 15-17
11.10.2021

Freedom Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 50 δωρεάν GB για τους 15-17

Σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την προσβασιμότητα στα φάρμακα
11.10.2021

Σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την προσβασιμότητα στα φάρμακα

Έρευνα «κόλαφος» για την κυβέρνηση: «Ο εμβολιασμός δεν είναι ικανός να μεταβάλει το ρυθμό επέκτασης της πανδημίας»!
11.10.2021

Έρευνα «κόλαφος» για την κυβέρνηση: «Ο εμβολιασμός δεν είναι ικανός να μεταβάλει το ρυθμό επέκτασης της πανδημίας»!

Αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης στις 12/10
08.10.2021

Αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης στις 12/10

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου
08.10.2021

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Θ. Πλεύρης: Έμφαση στα γενόσημα – Τροχοπέδη το clawback για επενδύσεις
07.10.2021

Θ. Πλεύρης: Έμφαση στα γενόσημα – Τροχοπέδη το clawback για επενδύσεις

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

21.10.2021

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την οστεοπόρωση από την Amgen Hellas

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά μας αδύναμα και εύθραυστα. Και όπως κάθε τι εύθραυστο και πολύτιμο, αξίζει να τα προστατέψουμε. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και να ελέγχουμε την υγεία των οστών μας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας. Αυτό το μήνυμα απευθύνει στο κοινό η […]

21.10.2021

Μαγνήσιο: 9 συμπτώματα που δείχνουν την έλλειψή του από τον οργανισμό μας

Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε τι είναι το μαγνήσιο, πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το ανόργανο άλας για το ανθρώπινο σώμα. Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες. Λειτουργεί σε συνεργασία με το ασβέστιο και πρέπει να βρίσκονται μαζί σε ισορροπία. Συμβάλλει στην καλή υγεία […]

Ομίχλη Εγκεφάλου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
21.10.2021

Ομίχλη Εγκεφάλου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Επέμβαση μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς κηλών
21.10.2021

Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Επέμβαση μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς κηλών

Υπέρταση: Η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα
21.10.2021

Υπέρταση: Η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα

Κολπίτιδες: Αιτίες εμφάνισης και μέτρα πρόληψης
21.10.2021

Κολπίτιδες: Αιτίες εμφάνισης και μέτρα πρόληψης

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη
21.10.2021

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη

Καταστάσεις που προκαλούν αίμα στα ούρα (Aιματουρία)
21.10.2021

Καταστάσεις που προκαλούν αίμα στα ούρα (Aιματουρία)

Μπορεί το περιβάλλον να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;
21.10.2021

Μπορεί το περιβάλλον να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης στον οργανισμό μας
21.10.2021

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης στον οργανισμό μας