Υγεία & πολιτική

Δ. Μιχαηλίδου: Έρχεται ο Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ- Πρόληψη ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Δ. Μιχαηλίδου: Έρχεται ο Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ- Πρόληψη ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Μια πολύ σημαντική θεσμοθέτηση, αυτή του Προσωπικού βοηθού, θα προσφερθεί στα ΑμεΑ, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως απλοί πολίτες. 

Διευκρίνισε δε, ότι “το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για 2 χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2000 ωφελούμενοι, ενώ όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας, θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Προσωπικού Βοηθού, χωρίς να στερούνται καμία άλλη παροχή ή υπηρεσία που ήδη λαμβάνουν“.

Η κ. Μιχαηλίδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας, το οποίο κατατέθηκε χθες Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και στοχεύει:

  • Στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.
  • Στην εδραίωση των ίσων ευκαιριών όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Στην διασφάλιση της αποϊδρυματοποίησης ώστε να μην μείνει σε ίδρυμα κανένα παιδί περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται.
  • Στην παροχή εφοδίων και βοήθειας στα ΑμεΑ για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή εισηγούμαστε ένα πλέγμα διατάξεων που εστιάζουν στην πρόληψη και πρώιμη ανίχνευση, στην αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και στην προώθηση της αποϊδρυματοποίησης.

Στόχος μας η απελευθέρωση κοινωνικών δυνάμεων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας.

Δεν ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποί της και γι’ αυτό στην κοινή μας πορεία προς το μέλλον, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Πρόληψη παιδικής κακοποίησης 

Όπως υποστήριξε η κ. Μιχαηλίδου, η παιδική κακοποίηση δεν αντιμετωπίζεται με νουθεσίες και αυστηρές προειδοποιήσεις, αλλά θα πρέπει να τιμωρείται δικαστικά. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε-  εισάγονται οριζόντια για όλους τους Φορείς Παιδικής Προστασίας (κλειστές δομές φροντίδας, μονάδες προσχολικής αγωγής, κατασκηνώσεις, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ) μια σειρά διατάξεων που θέτουν το πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης.

«Για πρώτη φορά εισηγούμαστε διατάξεις οι οποίες θωρακίζουν τις δομές παιδικής προστασίας με αξιόπιστο και καλά ενημερωμένο προσωπικό.

Οι Φορείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενισχύουν τις δεξιότητες του προσωπικού στο να εντοπίζουν κινδύνους και να αναγνωρίζουν στην εικόνα και στη συμπεριφορά των παιδιών σημάδια κακοποίησης», σημείωσε.

Επίσης πρόσθεσε πως “όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες σε δομές παιδικής προστασίας, οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση και αντίγραφο ποινικού μητρώο που να αποδεικνύει ότι είναι κατάλληλοι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με παιδιά, ενώ παράλληλα τίθεται σε λειτουργία μηχανισμός αντιμετώπισης και καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης.

Είναι σημαντικό κάθε αναφορά να καταλήγει στην εισαγγελία“.

Προσχολική αγωγή  

Το Πρόγραμμα «Κυψέλη», επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου, είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, μια πραγματική τομή που αλλάζει τα δεδομένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους, ιδιωτικούς και δημοτικούς.

Εξήγησε ότι, σε πρώτο επίπεδο το «Κυψέλη», εισάγει σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που θέτουν στο επίκεντρο το παιδί, αντιμετωπίζουν τις εξατομικευμένες ανάγκες του, καλλιεργούν τις δεξιότητές του και ενεργοποιούν τις δυνάμεις του.

Στόχος μας είναι το κάθε παιδί να ανακαλύψει την εαυτό του και να αναπτύξει πλήρως τις φυσικές και πνευματικές του ικανότητες”, ανέφερε η υφυπουργός.

Συνεχίζοντας είπε ότι “το πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργίας ενός μηχανισμού πρώιμης ανίχνευσης νοητικών, μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, ενώ καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης βρεφών και νηπίων από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό με σκοπό τη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση“.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, αναλαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής αγωγής και Διαπαιδαγώγησης το οποίο αναλαμβάνει το συντονισμό της προσχολικής αγωγής μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων και την παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος.

Πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω  

«Το πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» εντάσσεται στις πολιτικές αποϊδρυματοποίησης και αφορά παιδιά ηλικίας 15 ετών και άνω αλλά και ενηλίκους που ζουν σε κλειστές δομές φροντίδας», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου προσθέτοντας:

Η πολιτεία αναλαμβάνει τη μεταστέγαση των παιδιών αυτών σε μικρά διαμερίσματα κατάλληλα εξοπλισμένα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και συνδέει κάθε νέα δομή με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές”.  

Το Πρόγραμμα, συνέχισε, έχει σκοπό να δώσει σε αυτούς τους νέους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, την ικανότητά τους για αυτόνομη διαβίωση και χειρισμό της  καθημερινότητάς, να φροντίσει:

-για τον επαγγελματικό προσανατολισμό,

-να στηρίξει τις σπουδές τους και,

-να εξασφαλίσει την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Εξορθολογισμός πλαισίου αναδοχής και υιοθεσίας 

«Για τα 2/3 των παιδιών τα οποία σήμερα ζουν σε ιδρύματα το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης είναι η Αναδοχή.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την Αναδοχή σε κύριο μοχλό αποϊδρυματοποίησης. 

Για το λόγο αυτό επιχειρούμε μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων με σκοπό να διευκολύνουμε και να δώσουμε κίνητρα σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να στραφούν προς την αναδοχή και περισσότερα παιδιά να βρουν μια οικογένεια, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Ενίσχυση θεσμού κοινωνικού συμβούλου 

Μία ακόμη θεματική του νομοσχεδίου, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, και αφορά την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας και ειδικότερα την ενίσχυση των Κοινωνικών Συμβούλων που έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τους Φορείς που οργανωμένα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, να ελέγχουν την επάρκεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να παρεμβαίνουν εκεί όπου χρειάζεται.

Στόχος είναι  οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί και να συνδέονται με το σκοπό λειτουργίας των ελεγχόμενων δομών.

«Σε όλες τις περιπτώσεις η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι στοιχείο ουσιαστικού και όχι τυπικού ελέγχου.

Για παράδειγμα στις δομές παιδικής προστασίας η άμεση και σωστή ανάρτηση των Ατομικών Σχεδίων Οικογενειακής Αποκατάστασης δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για ένα ηλεκτρονικό συνταίριασμα που θα βγάλει τελικά το παιδί από το ίδρυμα», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας:

«Σε αυτή τη βάση εισάγουμε διατάξεις που παρέχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στους κοινωνικούς συμβούλους.

Οι κοινωνικοί σύμβουλοι θα έχουν πλέον πρόσβαση στα αρχεία της ελεγχόμενης μονάδας, και θα ελέγχουν μεταξύ άλλων και την τήρηση των υποχρεώσεών τους που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.

Για το ρόλο τους αυτό οι θα στηριχθούν μέσα από ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα».

Ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά 

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει στο δίκαιο της την Σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2021 με την οποία θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά.

Στόχος της Σύστασης είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και η προστασία των δικαιωμάτων τους», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»
03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή
06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Θ.Βασιλακόπουλος: «Όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές να κάνει ακόμα μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό»
06.08.2023

Θ.Βασιλακόπουλος: «Όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές να κάνει ακόμα μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό»

Νοσοκομείο Χανίων: «Χάος» στα Επείγοντα – Παραιτήθηκαν τρεις γιατροί καταγγέλλοντας «προχειρότητες»
04.08.2023

Νοσοκομείο Χανίων: «Χάος» στα Επείγοντα – Παραιτήθηκαν τρεις γιατροί καταγγέλλοντας «προχειρότητες»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ