Υγεία & πολιτική

Ο ΕΟΔΥ κρατάει διπλά βιβλία με τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών με κορωνοϊό

Ο ΕΟΔΥ κρατάει διπλά βιβλία με τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών με κορωνοϊό

Μετά τα διπλά βιβλία των κρουσμάτων, μία ακόμη σοβαρή υπόθεση που σχετίζεται με απευθείας επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ασθενών Covid-19 βαραίνει τον ΕΟΔΥ. 

Όπως και με τα διπλά βιβλία των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ, έχει προχωρήσει κατά παράβαση του νόμου και στη δημιουργία δικής του βάσης με τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών covid 19.

Βάση του νόμου τα νοσοκομεία πρέπει να αποστέλλουν όλα τα στοιχεία μόνο στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών covid19, o ΕΟΔΥ μπορεί να ζητήσει να του παρασχεθούν, θα τα λάβει όμως χωρίς τα στοιχεία ταυτότητας των ασθενών, όμως προκύπτει ότι ο οργανισμός ξεπέρασε το Μητρώο προχωρώντας σε δική του βάση δεδομένων.

Η πρακτική του ΕΟΔΥ σύμφωνα με αναφορά της προς τον υπουργό Υγείας η Δώρα Αυγέρη, επικαλούμενη τη σχετική γνωμοδότηση του Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του υπουργείου Υγείας, «δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, αλλά αντίθετα προσκρούει στον ΓΚΠΔ( GDPR)».

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που χρονολογείται στις 23.12.2020 και ήρθε σε συνέχεια εγγράφου του ΕΟΔΥ, το οποίο είχε ημερομηνία ένα μήνα πριν, στις 18.11.2021 και θέμα την «Επιτήρηση της νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-Cov2».

«Ειδικότερα το συγκεκριμένο έγγραφό του ο ΕΟΔΥ ζητούσε από όλες τις ΥΠE να του αποστέλλονται σε καθημερινή βάση ηλεκτρονικά και συγκεντρωτικά τα ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όλων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών  SARS-CoV2 που νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, ζητούσε την αποστολή δεδομένων, δυο μέρες νωρίτερα, από τις 16.11.2020!»

«Ο ΕΟΔΥ όρισε και οδηγίες, βάσει των οποίων οι ΥΠΕ θα πρέπει καθημερινά να συγκεντρώνουν απ’ όλα τα νοσοκομεία που υπάγονται στην περιφέρειά τους τα ιατρικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών με κορωνοϊό, να τα ενοποιούν σε ένα αρχείο και να τα προωθούν απευθείας στον ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στα οποία ταυτοποιείται πλήρως ο ασθενής (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ) και όχι ανωνυμοποιημένα ή ψευδοποιημένα στοιχεία» σημειώνεται στη γνωμοδότηση.

Το ζήτημα που προκύπτει και αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ο ΕΟΔΥ, αντιβαίνοντας το νόμο,  συλλέγει και επεξεργάζεται ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών με Covid-19.

Την εν λόγω γνωμοδότηση επικαλείται και επισυνάπτει η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης , Δώρα Αυγέρη, στην αναφορά που απέστειλε σήμερα προς τον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

«Μετά τις αποκαλύψεις για τα διπλά βιβλία καταγραφής κρουσμάτων και τις δυσλειτουργίες στον ΕΟΔΥ, άλλο ένα σκοτεινό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στις ύποπτες, παράτυπες και καταχρηστικές πρακτικές του Οργανισμού. Πρόκειται για την κατά παράβαση του νόμου συλλογή και απευθείας επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ασθενών Covid-19 από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό, ενώ ήδη για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών εγκαλείται  η κυβέρνηση Μητσοτάκη  σε σχέση με την υπόθεση Palantir.»

Στην πρακτική του ΕΟΔΥ, η οποία «δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, αλλά αντίθετα προσκρούει στον ΓΚΠΔ( GDPR)»  αναφέρεται η  γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Γραφείου Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ/DPO) του Υπουργείου Υγείας. Την εν λόγω γνωμοδότηση επικαλείται και επισυνάπτει η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης , Δώρα Αυγέρη, στην αναφορά που απέστειλε σήμερα προς τον Υπουργό,  Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, κατά παρέκκλιση  των ισχυουσών διατάξεων για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο ΕΟΔΥ από τα μέσα Νοεμβρίου συγκεντρώνει μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και επεξεργάζεται απευθείας (σε καθημερινή βάση) τα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών που νόσησαν με Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η εν λόγω γνωμοδότηση χρονολογείται στις 23.12.2020 και ήρθε σε συνέχεια εγγράφου του ΕΟΔΥ, το οποίο είχε ημερομηνία ένα μήνα πριν, στις 18.11.2021 και θέμα την «Επιτήρηση της νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-Cov2.

Με το συγκεκριμένο έγγραφό του  ο ΕΟΔΥ ζητούσε από όλες τις ΥΠE να του αποστέλλονται σε καθημερινή βάση ηλεκτρονικά και συγκεντρωτικά τα ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όλων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών  SARS-CoV2 που νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, ζητούσε την αποστολή δεδομένων, δυο μέρες νωρίτερα, από τις 16.11.2020!  

Ο ΕΟΔΥ όρισε και οδηγίες, βάσει των οποίων οι ΥΠΕ θα πρέπει καθημερινά να συγκεντρώνουν απ’ όλα τα νοσοκομεία που υπάγονται στην περιφέρειά τους τα ιατρικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών με κορωνοϊό, να τα ενοποιούν σε ένα αρχείο και να τα προωθούν απευθείας στον ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στα οποία ταυτοποιείται πλήρως ο ασθενής (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ) και όχι ανωνυμοποιημένα ή ψευδοποιημένα στοιχεία.

O Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων στην γνωμοδότηση-καταπέλτη, μεταξύ άλλων, αποφαίνεται ότι δεν έχει έρεισμα στο νόμο, άλλα αντίθετα προσκρούει σε αυτόν η πρακτική που ακολουθείται από τον ΕΟΔΥ και τις ΥΠΕ από τις 16 Νομβερίου του 2020.

Αποκαλύπτεται ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο ΕΟΔΥ έστησε δικό του παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού. Αποκαλύπτεται τώρα ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ο ΕΟΔΥ, αντιβαίνοντας το νόμο,  συλλέγει και επεξεργάζεται ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών με Covid-19. Τι ακριβώς κάνει ο ΕΟΔΥ; Ο οργανισμός που έχει τεράστιες ευθύνες για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας εμφανίζεται εξαιρετικά ενεργός σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του στην πανδημία;

Σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα προς τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση προστίθενται και μερικές εύλογες απορίες. Όπως, γιατί χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένας ολόκληρος μήνας προκειμένου να βγει η γνωμοδότηση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων στις 23 Δεκεμβρίου. Ημέρα που συμπτωματικά (;) λύεται η συνεργασία Μητσοτάκη με την εταιρία Palantir.

Οι ΥΠΕ συνεχίζουν την αποστολή δεδομένων στον ΕΟΔΥ για απευθείας επεξεργασία προσωπικών δεδομένων; Ποιος είχε και έχει την  ευθύνη για την συλλογή και επεξεργασία αυτών των δεδομένων από τον ΕΟΔΥ; Πώς και από ποιον χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν; Πώς διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών; Ποιος παίζει ύποπτα παιχνίδια με την ασφάλειάς μας;»

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»
03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή
06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού