Περίθαλψη & Ασφάλιση

Ένταξη προδιαγραφών χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων Διαβήτη στον ΕΟΠΥΥ

Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Ένταξη προδιαγραφών χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων Διαβήτη στον ΕΟΠΥΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη πως ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, τίθενται, επιτέλους, οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι.

Το Διαβητικό Πόδι, η δεύτερη συχνότερη επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη μετά τις καρδιαγγειακές, καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης και αποκατάστασης, με στόχο την αποφυγή της έσχατης λύσης του ακρωτηριασμού των άκρων.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι ακρωτηριασμοί κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές πρόληψης!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έθεσε πρώτη, το 2004, με Πρόεδρο την αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου, το σοβαρό θέμα του Διαβητικού Ποδιού σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και έκτοτε, έως και σήμερα, άοκνα, ζητούσε από την Πολιτεία, με συνεχείς παρεμβάσεις της, να εστιάσει στην πρόληψη και να παρέχει σε όσους πάσχοντες είναι απαραίτητο, όλα τα ενδεδειγμένα και απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής επιπλοκής του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζοντας ανάλογες πολιτικές πρόληψης, μείωσαν σε υψηλό ποσοστό τους ακρωτηριασμούς, με λαμπρό παράδειγμα τη Γερμανία, όπου το ποσοστό ανήλθε στο 85%.

Μετά από προσπάθειες δύο, σχεδόν, δεκαετιών της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η Πολιτεία θέσπισε, επιτέλους, τις επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν επιπλοκή στα κάτω άκρα.

Οι προδιαγραφές αυτές ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων αποτελεί την πλέον σοβαρή ενέργεια από πλευράς κάθε Πολιτείας στους πάσχοντες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επιπλοκής που έχει ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις πολύχρονες προσπάθειές της για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων είχε στο πλευρό της την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελέτης παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, που πρόσφεραν την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους στο χρόνια αίτημά μας.

Σίγουρα μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση των ακρωτηριασμών στη χώρα μας.

Έγινε όμως η αρχή, το πρώτο σημαντικό βήμα και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της γι’ αυτήν την απόφαση της Πολιτείας και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, επιδιώκοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και χρήζουν άμεσων λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας με τη σοβαρή αυτή χρόνια πάθηση, τον Διαβήτη!

 Λίγα λόγια για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes FederationIDF). Εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και αριθμεί 26 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

O Πρόεδρος Χρήστος Δαραμήλας – Η Γενική Γραμματέας  Μαρία Τριανταφύλλου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

10.07.2026

Θερμοπληξία στα κατοικίδια: Τα σημάδια που απαιτούν άμεση δράση

Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο για σκύλους και γάτες

10.07.2026

Δείτε βίντεο: Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ στην Πάτρα έστησαν επιχείρηση διάσωσης για γατάκι που έπεσε στο πηγάδι

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, χαρίζοντας αίσιο τέλος στην περιπέτεια του ζώου

ΣΦΕΕ: «Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις ημέρες νοσηλείας στην Ελλάδα κατά 252 χιλιάδες σε 10 χρόνια»
10.07.2026

ΣΦΕΕ: «Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις ημέρες νοσηλείας στην Ελλάδα κατά 252 χιλιάδες σε 10 χρόνια»

Αυτές είναι οι πιο περίεργες ερωτικές προλήψεις στην ιστορία
10.07.2026

Αυτές είναι οι πιο περίεργες ερωτικές προλήψεις στην ιστορία

Οι τροφές που αυξάνουν φυσικά τη λίμπιντο – Τι λέει η επιστήμη
10.07.2026

Οι τροφές που αυξάνουν φυσικά τη λίμπιντο – Τι λέει η επιστήμη

Το σύμπτωμα στα μάτια που μπορεί να προειδοποιεί για υψηλή χοληστερίνη
10.07.2026

Το σύμπτωμα στα μάτια που μπορεί να προειδοποιεί για υψηλή χοληστερίνη

Νέα μελέτη: Οι παύσεις στην ομιλία μπορεί να «μαρτυρούν» αλλαγές στον εγκέφαλο
10.07.2026

Νέα μελέτη: Οι παύσεις στην ομιλία μπορεί να «μαρτυρούν» αλλαγές στον εγκέφαλο

Έρευνα: Ο αποκλειστικός θηλασμός 6 μηνών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ΔΕΠΥ
10.07.2026

Έρευνα: Ο αποκλειστικός θηλασμός 6 μηνών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ΔΕΠΥ

Από που βρίσκουν τα McDonald’s 24 εκατ. βόδια το χρόνο για να παράξουν τα μπέργκερ τους;
10.07.2026

Από που βρίσκουν τα McDonald’s 24 εκατ. βόδια το χρόνο για να παράξουν τα μπέργκερ τους;

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ: Οι δύο μορφές καρκίνου που θα εμφανίζονται συχνότερα έως το 2050
10.07.2026

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ: Οι δύο μορφές καρκίνου που θα εμφανίζονται συχνότερα έως το 2050