Υγεία

Υπάρχει κάτι που να ΜΗ γνωρίζουμε για το τσιγάρο;Κι όμως…

«Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα. Εγώ το ‘χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές», υποστήριζε ο αμερικανός συγγραφέας Mark Twain. Εσείς πώς τα πάτε με τον ύπουλο αυτό εθισμό;Η άποψη του κόσμου για το κάπνισμα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο αιώνα. Η συνήθεια, που κάποτε θεωρούνταν σέξι, απολαυστική και πρόδιδε την απόλυτη ελευθερία, πλέον είναι συνώνυμη του πιο άσχημου και απωθητικού εθισμού, που μπορεί να σκοτώσει εσάς και τους γύρω σας.

Οι διαφημίσεις, που κυρίευαν τους τηλεοπτικούς δέκτες και οι πρωταγωνιστές των ταινιών, που είτε κάπνιζαν είτε όχι, έπρεπε απαραίτητα να κρατούν ένα τσιγάρο, ανήκουν στο παρελθόν. Τι συμβαίνει σήμερα με το τσιγάρο λοιπόν;

1. Τo τσιγάρο είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον πλανήτη, με περίπου 1 τρισεκατομμύριο να πωλούνται από χώρα σε χώρα κάθε χρόνο. Με παγκόσμιο κέρδος πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο.

2. Οι αμερικανοί καπνοπαραγωγοί σήμερα βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος από τις πωλήσεις σε ξένες χώρες παρά στις ΗΠΑ.

3. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη μεγάλη αγορά τσιγάρων στον κόσμο, όπου το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν τσιγάρα (22%) πλησιάζει αυτό των ανδρών (35%). Η Ευρώπη έχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά (46% των ανδρών καπνίζουν και 26% των γυναικών), ενώ οι υπόλοιπες περιοχές ξεφεύγουν περισσότερο. Συγκεκριμένα: στην Αφρική καπνίζει το 29% των ανδρών και μόλις το 4% των γυναικών, στην Νοτιοανατολική Ασία, το 44% των ανδρών και το 4% των γυναικών, ενώ στον Δυτικό Ειρηνικό η ψαλίδα ανοίγει, αφού καπνίζει το 60% των ανδρών και μόλις το 8% των γυναικών.
Η άποψη του κόσμου για το κάπνισμα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο αιώνα. Η συνήθεια, που κάποτε θεωρούνταν σέξι, απολαυστική και πρόδιδε την απόλυτη ελευθερία, πλέον είναι συνώνυμη του πιο άσχημου και απωθητικού εθισμού, που μπορεί να σκοτώσει εσάς και τους γύρω σας.

 4. Τα τσιγάρα περιέχουν αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία.

5. Η ουρία, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα ούρα, χρησιμοποιείται για να προσθέσει «γεύση» στα τσιγάρα.

6. Το φίλτρο του τσιγάρου επινοήθηκε το 1925 από τον Ούγγρο εφευρέτη Boris Aivaz, ο οποίος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία της λήψης του φίλτρου του τσιγάρου από κρεπ χαρτί.

7. Στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, η νόμιμη ηλικία για την αγορά των προϊόντων καπνού είναι τώρα τα 18 χρόνια, ενώ στην Ιαπωνία η ελάχιστη ηλικία είναι 20 ετών.

8. Το σοκαριστικό στοιχείο ωστόσο είναι, ότι αντίθετα με την κοινωνική πεποίθηση, δεν είναι παράνομο να καπνίζει προϊόντα καπνού κάποιος, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι. Οι γονείς μπορούν να επιτρέπουν (καθώς δε απαγορεύεται από τους νόμους) στα παιδιά τους να καπνίζουν ελεύθερα. Αυτό που ορίζει η νομοθεσία δηλαδή, δεν είναι το αν θα καπνίσει ένα παιδί, αλλά σε ποια ηλικία είναι νόμιμο να αγοράζει τσιγάρα.

9. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι ο μέσος καπνιστής θα χάσει 14 χρόνια ζωής λόγω του καπνίσματος. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα, ότι ο καπνιστής θα πεθάνει νέος.

10. Τα τσιγάρα μπορούν να περιέχουν περισσότερα από 4.000 συστατικά, τα οποία, όταν καίγονται, μπορούν με τη σειρά τους να παράγουν πάνω από 200 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με βλάβες στους πνεύμονες.

11. Η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, από τη στιγμή που εισπνέεται. Έπειτα μπορεί να εισχωρήσει σε κάθε μέρος του σώματος, αλλά και στο μητρικό γάλα.

12. Το ανοσοποιητικό σύστημα των καπνιστών πρέπει να εργάζεται σκληρότερα από εκείνο των μη καπνιστών, σε καθημερινή βάση. Σαν αποτέλεσμα, το αίμα των καπνιστών, περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των καπνιστών μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις επιθέσεις των ιών, εξαιτίας της ενεργής του φύσης.

13. Οι καπνιστές συχνά καπνίζουν μετά από το γεύμα για να «χωνέψουν καλύτερα το φαγητό». Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο οργανισμός διακόπτει τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου να ασχοληθεί με την προστασία των κυττάρων του αίματος και την έξαψη των τοξινών στον εγκέφαλο, που προκαλεί ο καπνός.

14. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 25% των τσιγάρων, που πωλούνται σε όλο τον κόσμο είναι λαθραία.

15. Οι καπνιστές συνήθως αναφέρουν, ότι το τσιγάρο τους ηρεμεί, τους χαλαρώνει, τους βοηθά να αυτοσυγκεντρώνονται, τους διεγείρει κ.λπ. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα παράγει μια διαφορετική επίδραση σε κάθε άτομο ανάλογα με το «τι προσδοκά» ο καθένας από το τσιγάρο, ενώ η μόνη «χαλάρωση» αφορά στον εγκέφαλο, ο οποίος ικανοποιεί την πείνα του για νικοτίνη.

16. Μεταξύ των επικαλύψεων, που προσθέτουν οι καπνοβιομήχανοι στο μίγμα του καπνού για να ενισχύσουν τη γεύση είναι: το γαρύφαλλο, η γλυκόριζα, το έλαιο πορτοκαλιού, το κουκούτσι από βερίκοκο, ο ασβέστης, το λάδι λεβάντας, το έλαιο από σπόρο άνηθου, το κακάο, το έλαιο καρότου, το μύρο, ο χυμός τεύτλων, η δάφνη, η δρυς, το ρούμι, η βανίλια και το ξίδι.

17. Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες. Η επήρειά της περνά 20 λεπτά μόνο, αφού σβήσει κάποιος το τσιγάρο, ενώ για τη «σωστή δόση» χρειάζονται σχεδόν δυόμιση τσιγάρα. Αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότεροι καπνίζουν ασταμάτητα.

18. Η έλλειψη νικοτίνης είναι αυτή, που προκαλεί τη λαιμαργία για λιπαρά φαγητά και γλυκά, γεγονός που αιτιολογεί, εν μέρει, την αύξηση του βάρους, όταν κάποιος σταματά το κάπνισμα.

Πηγή:clickatlife.gr

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά