Υγεία

Οι αιτίες που προκαλούν βαρηκοϊα

Οταν διαπιστώνουμε ξαφνικά ότι δεν ακούμε καλά από το ένα αυτί ή και από τα δύο, δεν σημαίνει πάντα ότι χάσαμε μόνιμα την ακοή μας.

Μπορεί απλά να χρειάζεται καθαρισμός από το λεγόμενο «κερί», αλλά ενδεχομένως να έχουμε κάποια μορφή ωτίτιδας, που χρειάζεται θεραπεία ίσως και επέμβαση ή ακόμα η λύση του μπορεί απλά να είναι η χρήση ακουστικών νέας τεχνολογίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις βέβαια μπορεί και να υφίσταται κάποια ιδιαίτερα σοβαρή αιτία. Ξεχωριστή κατηγορία στα προβλήματα βαρηκοϊας, πέρα απο τις ωτίτιδες από φλεγνωνώδη αιτιολογία ή το βύσμα, τις κυψέλλες, αποτελεί η νευροαισθητήρια βαρηκοϊα ή μεγάλη πρεσβυακουσία, που πλήτει άτομα της τρίτης ηλικίας.

Εκφυλισμός
Πρόκειται για εκφυλισμό του ακουστικού νεύρου, που με την πάροδο των ετών επιδεινώνεται και μπορεί να είναι, αρχόμενη, μεσαίου ή μεγάλου βαθμού. Ο ηλικιωμένος δυσκολεύται να επικοινωνήσει με τους γύρω τους, συχνά απομονώνεται και μπορεί να εκδηλώσει και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Φάρμακα γι αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν, ωστόσο ο ειδικός γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια συσκευή ενίσχυσης του ήχου, τα γνωστά ακουστικά, που συνεχώς, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσονται και ειδικά τα τελευταίας τεχνολογίας έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Η επίσκεψη σε γιατρό ΩΡΛ είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν διαπιστώνει απώλεια ακοής.

«Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος αντιληφθεί μειωμένη μονόπλευρη ή αμφίπλευρη ακοή, που δεν προϋπήρχε, πρέπει να αποταθεί σε ωριλά γιατρό προκειμένου να εξεταστεί», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η ωτορινολαρυγγολόγος Αικατερίνη Χαλκίδου.\

Ανάμεσα στα συχνότερα αίτια που προκαλούν βαρηκοΐα, αίσθημα δηλ. μειωμένης ακοής του ατόμου, είναι οι ωτίτιδες (εξωτερικές & μέσες) καθώς και η απόφραξη του εξωτερικού πόρου του αυτιού μας από ξένα σώματα και κυψελίδα. Η βαρηκοΐα προέρχεται συνήθως από ποικίλα αίτια, που αφορούν το έξω, μέσο και έσω ους.

Συνηθέστερη είναι η απόφραξη από κυψελίδα του έξω ακουστικού πόρου. Οταν αυτός αποφραχθεί από τη λεγόμενη κυψελίδα, η οποία είναι μείγμα εκκρίσεων των αποκκρινών και σμηγματογόνων αδένων με κερατίνη, τότε παρατηρείται πτώση της ακοής με αίσθημα πληρότητας του αυτιού και άλλα συμπτώματα που αφορούν την κατακράτηση νερού στον έξω ακουστικό πόρο μετά από μπάνιο. Σχετίζεται με τη χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου, με συγγενείς ή επίκτητες σθενώσεις αυτού και την παρουσία εξοστώσεων ή οστεωμάτων. Ο γιατρός διενεργεί καθαρισμό με ήπια αναρρόφηση. Οι πλύσεις του αυτιού καλό θα είναι να αποφεύγονται για προφύλαξη της τυμπανικής μεμβράνης από τραυματισμό.

Αλλο αίτιο βαρηκοΐας που αφορά το πιο εξωτερικό αυτό τμήμα του αυτιού μας σε συνδυασμό όμως και με έντονο πόνο και πιθανώς ωτόρροια, είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Το συχνότερο, επίσης, αίτιο αυτής είναι ο τοπικός τραυματισμός από τον ασθενή με διάφορα αντικείμενα (μπατονέτες, μακρύ νύχι, φουρκέτα, οδοντογλυφίδα κ.λπ.) λόγω κνησμού (φαγούρα) ο οποίος πολλές φορές είναι δευτερογενής σε ξηρό δέρμα.

Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός συστήνει, μετά από επιμελή καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου, αναλγητικά, χρήση τοπικών σταγόνων, αποφυγή έκθεσης σε νερό για 1 έως 2 εβδομάδες και συστηματική αντιβίωση μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις εξωτερικής ωτίτιδας με συστηματικά συμπτώματα και λεμφαδενοπάθεια. Μια μορφή αυτής της ωτίτιδας είναι αυτή που προκαλείται από μύκητες( ωτομύκωση).

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε μια τέτοιου είδους ωτίτιδα είναι η προηγούμενη χρήση αντιβιοτικών, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ανοσοκαταστολή.

ΟΙ ΩΤΙΤΙΔΕΣ
Τα κύρια συμπτώματα και οι τρόποι θεραπείας για τους ενήλικες

Ωτίτιδες που αφορούν το μέσο αυτί είναι: Η οξεία μέση ωτίτιδα, η χρόνια εκκριτική μέση ωτίτιδα και η χρόνια μέση ωτίτιδα. Στους ενήλικες συνήθως προσβάλλεται το ένα αυτί. Ο ασθενής περιγράφει με σαφήνεια τα συμπτώματα και έχει προηγηθεί οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή υφίσταται άλλη αιτία διαταραχής της ευσταχιανής σάλπιγγας συμπεριλαμβανομένων και των νεοπλασμάτων της περιοχής.

Η τυμπανομετρία είναι πολύ σημαντική εξέταση για την ανίχνευση της καταρροϊκής ωτίτιδας και της παρακολούθησης των ασθενών. Η αντιμετώπισή της είναι πρώτα συντηρητική και σε κάποιες περιπτώσεις και χειρουργική.

Η τρίτη κατηγορία είναι η χρόνια μέση ωτίτιδα. Είναι κάθε φλεγμονή του μέσου ωτός που έχει προκαλέσει μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθολογανατομικές αλλοιώσεις στις ανατομικές δομές του μέσου αυτιού.

Στα συμπτώματά της περιλαμβάνεται χρόνια πυώδης έκκριση και εμβοές καθώς επίσης και ίλιγγος που αποτελούν λιγότερο συχνά συμπτώματα. Για διάφορα αίτια και εδώ η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας αποτελεί ένα από τα κυριότερα προδιαθεσικά αίτια γι’ αυτή την ωτίτιδα. Οι πιο κοινές μορφές της είναι η διάτρηση του τυμπάνου, η ατελεκτασία, η τυμπανοσκλήρυνση και το χολοστεάτωμα, με ριζική θεραπεία» καταλήγει η Χαλκίδου, τη χειρουργική θεραπεία (τυμπανοπλαστική).

ethnos.gr

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά