Υγεία

Το ακουστικό νευρίνωμα

Το ακουστικό νευρίνωμα (ή όπως πιο σωστά λέγεται : αιθουσαίο σβάνωμα) είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται αργά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στην περιοχή που αντιστοιχεί πίσω από το αυτί. Προέρχεται από το περίβλημα του 8ου εγκεφαλικού νεύρου. Το νεύρο αυτό έχει σχέση με την ακοή και τη διατήρηση της ισορροπίας. Είναι συνεπώς ένας όγκος που αναπτύσσεται έξω από τον εγκέφαλο και καθώς αυξάνεται σε μέγεθος, τον πιέζει και τον απωθεί.

 Συμπτώματα 

To ακουστικό νευρίνωμα εμφανίζεται με αίσθημα ζάλης, απώλεια ισορροπίας, θόρυβο όπως βουητό, κουδούνισμα ή βρυχηθμό στα αυτιά και μείωση της ακοής. Η ζάλη συνήθως είναι συνεχόμενη. Ο γιατρός θα εξετάσει την οξύτητα και το εύρος της ακοής σας. Μπορεί επίσης να προχωρήσει σε έλεγχο της ισορροπίας, νευρολογική εξέταση και αξονική ή μαγνητική τομογραφία κεφαλής προκειμένου να απεικονιστεί το νευρίνωμα. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή, καθώς βρίσκεται δίπλα σε ζωτικά όργανα και νεύρα του εγκεφάλου.

Διάγνωση

Η διάγνωση του ακουστικού νευρινώματος γίνεται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία . Επίσης θα χρειαστεί έλεγχος με ακοόγραμμα από τον Ω.Ρ.Λ. 

Θεραπεία

Υπάρχουν τρία βασικά προγράμματα της θεραπείας για ακουστικό νευρίνωμα:

  • παρατήρηση
  • χειρουργική
  • ακτινοθεραπεία

Παρατήρηση ονομάζεται επίσης προσεκτική αναμονή. Επειδή ακουστικά νευρινώματα δεν είναι καρκινικά και αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, άμεση θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Συχνά οι γιατροί παρακολουθούν τον όγκο με περιοδικές μαγνητικές τομογραφίες και θα σας προτείνει άλλη θεραπεία, αν ο όγκος μεγαλώνει πολύ ή προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Χειρουργική επέμβαση για ακουστικά νευρινώματα μπορούν να περιλαμβάνουν την αφαίρεση του συνόλου ή μέρους του όγκου.

Υπάρχουν τρεις κύριες χειρουργικές προσεγγίσεις για την αφαίρεση ενός ακουστικού νευρινώματος:

Translabyrinthine, η οποία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τομή πίσω από το αυτί και την αφαίρεση των οστών πίσω από το αυτί και μερικά από το μέσο αυτί. Η άνω πλευρά αυτής της προσέγγισης είναι ότι επιτρέπει στο χειρουργό να δει μια σημαντική κρανιακών νεύρων (του προσωπικού νεύρου) σαφώς πριν από την αφαίρεση του όγκου. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι αυτό οδηγεί σε μόνιμη απώλεια της ακοής.
Retrosigmoid / υπο-ινιακή, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση στο πίσω μέρος του όγκου από το άνοιγμα του κρανίου κοντά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση μεγάλων όγκων και προσφέρει τη δυνατότητα της διατήρησης της ακοής.
Μέση βόθρου, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού κομματιού των οστών πάνω από το κανάλι του αυτιού για να αποκτήσετε πρόσβαση και να αφαιρέσετε μικρούς όγκους περιορίζεται στην εσωτερική ακουστικού πόρου, το στενό πέρασμα από τον εγκέφαλο προς το μεσαίο και εσωτερικό αυτί. Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση μπορεί να επιτρέψει στους χειρουργούς να διατηρήσει ακοή ενός ασθενούς.

Μια νεώτερη, λιγότερο επεμβατική τεχνική που ονομάζεται σύνολο ενδοσκοπική εκτομή επιτρέπει στους χειρουργούς να αφαιρέσετε ακουστικά νευρινώματα χρησιμοποιώντας μια μικρή κάμερα εισάγεται μέσω μιας τρύπας στο κρανίο. Η τεχνική αυτή προσφέρεται μόνο στα μεγάλα ιατρικά κέντρα με ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς. Οι αρχικές μελέτες δείχνουν ποσοστά επιτυχίας παρόμοια με εκείνα που με τις συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η θεραπεία ακτινοβολίας συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις για ακουστικά νευρινώματα. State-of-the-art τεχνικές παράδοση επιτρέψει να στείλει υψηλές δόσεις ακτινοβολίας στον όγκο, περιορίζοντας ταυτόχρονα εκθέτουν και βλάβες στους περιβάλλοντες ιστούς.

Η θεραπεία ακτινοβολίας για την πάθηση αυτή έχει παραδοθεί σε έναν από τους δύο τρόπους:

Ενιαία στερεοτακτική ακτινοχειρουργική κλάσμα (SRS), στην οποία πολλές εκατοντάδες μικρές ακτίνες της ακτινοβολίας που στοχεύουν στην όγκου σε μια μόνο συνεδρία.
Multi-σύνοδος τμηματική ακτινοθεραπεία στερεοτακτική (FRS), το οποίο παρέχει μικρότερες δόσεις ακτινοβολίας καθημερινά, γενικά αρκετές εβδομάδες. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν multi-session θεραπεία μπορεί να διατηρηθεί επ ‘ακροατηρίου συζήτηση καλύτερο από το SRS.

Και οι δύο είναι οι διαδικασίες στα εξωτερικά ιατρεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Εργάζονται προκαλώντας τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν. Η αύξηση του όγκου μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει ή μπορεί ακόμη και να συρρικνωθεί, ακτινοβολία αλλά δεν καταργεί εντελώς τον όγκο.

Επιλέγοντας τη σωστή θεραπεία εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου:

  • Μέγεθος του όγκου
  • Είτε ο όγκος αυξάνεται
  • Η ηλικία σας
  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να έχετε
  • Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και τις επιπτώσεις τους στην ζωή σας

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά