Υγεία

Διαστάσεις επιδημίας για την ανθεκτική φυματίωση

Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με τον βάκιλο της φυματίωσης και η νόσος μπορεί μελλοντικά να είναι μη θεραπεύσιμη εάν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η έλλειψη χρηματοδότησης για προγράμματα δημόσιας υγείας, η πώληση ανακριβών τεστ αίματος καθώς και η κακή χρήση φαρμάκων, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν μεγάλα εμπόδια στη μάχη ενάντια στην ασθένεια και οδηγούν σε ανθεκτικότητα στις θεραπείες, αναφέρουν οι ειδικοί του ΠΟΥ.

Άκρως ανθεκτικά στελέχη φυματίωσης εντοπίζονται αυτή τη στιγμή σε 70 χώρες του κόσμου ενώ γιατροί στην Ινδία ανέφεραν εφέτος τις περιπτώσεις τεσσάρων ασθενών που δεν έδειξαν απόκριση σε καμία θεραπεία. Αλλοι γιατροί στο Ιράν και στην Ιταλία εντόπισαν επίσης ασθενείς που είναι ανθεκτικοί σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες. Σύμφωνα με τον Μάριο Ραβιλιόνε, επικεφαλής της καμπάνιας του ΠΟΥ με τίτλο «STOP TB» («Σταματήστε τη φυματίωση») «αυτό που βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η εμφάνιση στελεχών του βακίλου της φυματίωσης τα οποία είναι ανθεκτικά απέναντι στις περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες».

Η φυματίωση σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερα άτομα από κάθε άλλη μεταδοτική νόσο με εξαίρεση το AIDS. Το 95% των θανάτων καταγράφεται σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία. Δύο δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι φορείς του βακίλου της φυματίωσης ενώ 8,8 εκατομμύρια προσβλήθηκαν με φυματίωση μόνο μέσα στο 2010. Συγχρόνως η φυματίωση είναι ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» των ατόμων με HIV – ευθύνεται για το ένα τέταρτο των θανάτων εξαιτίας του AIDS.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα ποσοστά θανάτων εξαιτίας φυματίωσης έχουν πέσει σημαντικά – συγκεκριμένα κατά 40% μεταξύ του 1990 και του 2000 – μετά από μια παγκόσμια καμπάνια που «έτρεξε» σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην Κίνα. Ωστόσο η εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών του βακίλου δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια του ΠΟΥ να εκριζώσει τη νόσο ως το 2050.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ανθεκτικότητα στις θεραπείες «θεριεύει» εξαιτίας του ότι οι γιατροί δεν συνταγογραφούν τον σωστό συνδυασμό φαρμάκων και σε ικανή ποσότητα ενώ παράλληλα οι ασθενείς σε αρκετές περιπτώσεις διακόπτουν τη θεραπεία τους.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στον ιδιωτικό τομέα, όπως τονίζει ο δρ Ραβιλιόνε: οι γιατροί αντί να συνταγογραφούν τη θεραπευτική αγωγή που συστήνει ο ΠΟΥ και η οποία περιλαμβάνει τέσσερα φάρμακα που λαμβάνονται για έξι μήνες, συνταγογραφούν είτε πολλά φάρμακα «γεγονός που αποτελεί χάσιμο χρήματος ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο τοξικότητας», είτε λίγα φάρμακα, γεγονός που αυξάνει την ανθεκτικότητα:

«Όταν κάποιος έχει προσβληθεί από τον βάκιλο της φυματίωσης, έχει δισεκατομμύρια βακτήρια στον οργανισμό του και υπάρχει η περίπτωση ένα στα 10 εκατομμύρια ή ένα στα 100 εκατομμύρια να εμφανίζει φυσική ανθεκτικότητα στη θεραπεία. Εάν εκθέσουμε αυτόν τον πληθυσμό βακτηρίων σε ένα μόνο φάρμακο, πιθανότητα θα σκοτώσουμε τα 999.999, αλλά όχι και εκείνο το ένα που είναι ανθεκτικό» εξηγεί ο δρ Ραβιλιόνε.

Παράλληλα, όταν ο γιατρός υπο-συνταγογραφεί φάρμακα, όχι μόνο αυξάνεται η ανθεκτικότητα αλλά παράλληλα εμφανίζεται υποτροπή των ασθενών η οποία έχει ως αποτέλεσμα να διασπείρουν τη φυματίωση στην κοινότητα.

Ο Σάρμαν Σινχ, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών All India σημειώνει ότι «πολλές φορές οι γιατροί δεν κάνουν διάγνωση της φυματίωσης, αλλά απλώς υποπτεύονται την ύπαρξή της. Χορηγούν δύο μόνο φάρμακα και λένε στον ασθενή να επιστρέψει για εξέταση μετά από έναν μήνα».

Η ανθεκτικότητα στις θεραπείες έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος σε ό,τι αφορά την «πάταξη» της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς απαιτούνται νέα, πιο ακριβά φάρμακα. Ωστόσο η διεθνής βοήθεια έχει κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Το Global Fund, ένα διεθνές σχήμα που έχει κατά το ήμισυ δημόσιο και κατά το ήμισυ ιδιωτικό χαρακτήρα και το οποίο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φυματίωσης, της ελονοσίας και του AIDS ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κανένα νέο πρόγραμμα ως το 2014 επειδή οι κυβερνήσεις αδυνατούν να διαθέσουν νέα κονδύλια.

ΠΗΓΗ:TO BHMA

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά