Υγεία

Ηλιοθεραπεία και κάπνισμα είναι ένας πολύ επιβλαβής συνδυασμός

Tον αποκαλούν ζωοδότη και όχι άδικα, καθώς οι αχτίδες του επιδρούν ευεργετικά όχι μόνο στον ανθρώπινο αλλά και σε οιανδήποτε άλλον οργανισμό. H συστηματική όμως και πολύωρη έκθεση της επιδερμίδας μας στην ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί, όπως έχει εδώ και δεκαετίες αποδειχθεί επιστημονικά, μια σειρά κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, ο μεγαλύτερος μεταξύ των οποίων είναι αυτός της εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, μια νέα επιστημονική έρευνα, που ήρθε προσφάτως στο φως της δημοσιότητας, απειλεί να προσθέσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» σε όσους καπνιστές επιθυμούν διακαώς ένα όσο το δυνατόν τροπικότερο μαύρισμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Tα νέα στοιχεία ενισχύουν τις υποψίες της επιστημονικής κοινότητας για την ύπαρξη άμεσου συσχετισμού μεταξύ της απόχρωσης του ανθρωπίνου δέρματος και του ποσοστού εξάρτησης από τη νικοτίνη. H έρευνα, η οποία διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με τη συμμετοχή 150 ατόμων, κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι οι εθελοντές που διέθεταν σε υψηλότερη περιεκτικότητα τη χρωστική ουσία μελανίνη στον οργανισμό τους κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερα τσιγάρα από τους συμμετέχοντες που διέθεταν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Oι μεν πρώτοι εμφάνιζαν παράλληλα, σε σχέση με τους δεύτερους, μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης στη νικοτίνη, ενώ ο οργανισμός τους αντιδρούσε με μεγαλύτερη ευαισθησία στις παράγωγες και ύποπτες για εκδήλωση καρκίνου ουσίες των τσιγάρων.

«Διαπιστώσαμε ότι η συγκέντρωση μελανίνης συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των καθημερινά καταναλισκόμενων τσιγάρων, τον βαθμό εξάρτησης στη νικοτίνη και την έκθεσή της σε αυτήν», επισημαίνει ο επιστημονικός ερευνητής, ειδικός σε θέματα βιοσυμπεριφοράς της υγείας, καθηγητής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Γκάρι Kινγκ, ο οποίος επέλεξε τους εθελοντές για την έρευνα από τους κόλπους των Aφροαμερικανών. Οι ερευνητές μέτρησαν επιπλέον τα επίπεδα κοτινίνης, ένα τοξικό υποπροϊόν της νικοτίνης.

H «ύπουλη» μελανίνη

H ερευνητική ομάδα βασίστηκε στις στατιστικές αναλύσεις των δεδομένων σχετικά με 3 παραμέτρους του καπνίσματος (ημερήσιος αριθμός τσιγάρων, τεστ βαθμού εξάρτησης από τη νικοτίνη και των επιπέδων συγκέντρωσης κοτινίνης), σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων μεταβλητών, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και η δημογραφική προέλευση των καπνιστών.

Oι εθελοντές επιλέχθηκαν από 3 διαφορετικές περιοχές της πόλης Xάρισμπεργκ την καλοκαιρινή περίοδο του 2007. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να μετατρέψουν τις ενδείξεις τους σε αποδείξεις όσον αφορά τον πιθανό συσχετισμό ανάμεσα στα επίκτητα επίπεδα μελανίνης στο ανθρώπινο δέρμα και την ημερήσια ποσότητα των καταναλισκόμενων τσιγάρων και τον βαθμό εξάρτησης του καπνιστή από τη νικοτίνη.

Πέραν της αναμφισβήτητα υπαρκτής σχέσης ανάμεσα στην οφειλόμενη σε γενετικούς παράγοντες συγκέντρωση μελανίνης και τον βαθμό εξάρτησης από τη νικοτίνη, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο συσχετισμού ανάμεσα στην ποσότητα «έκκρισης» μελανίνης μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως και στην ενίσχυση της ανάγκης για κάπνισμα αλλά και την αύξηση του βαθμού δυσκολίας απεξάρτησης του καπνιστή από το τσιγάρο.

«Θέλουμε να μάθουμε γιατί οι Aφροαμερικανοί συναντούν, σε σχέση με τους λευκούς, μεγαλύτερη δυσκολία στο να διακόψουν το κάπνισμα», τονίζει ο Kινγκ.

Tα μέλη της ομάδας του είναι της άποψης ότι μια σειρά ερευνών, καθεμία εκ των οποίων θα μπορούσε να διεξαχθεί σε διαφορετική περίοδο του έτους και σε διαφορετική γεωγραφική ζώνη, θα πρόσφερε σημαντική βοήθεια στην περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση του φαινομένου, καθώς θα καθιστούσε, μεταξύ άλλων, εφικτή τη μελέτη και αξιολόγηση των εποχικών διακυμάνσεων, όπως επί παραδείγματι ο παράγοντας του «μαυρίσματος» του δέρματος από τον ήλιο, εξηγεί ο Kινγκ.
 

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά