Υγεία

Η κοινωνία στα όρια της ανέχειας

Βόμβα για τη δημόσια υγεία η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι υπεύθυνοι του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, καθώς το 82% των παιδιών είχε ανάγκη εμβολιασμού, το 54% όσων επισκέφθηκαν τις δομές του  είχε απολυθεί την τελευταία τριετία με το 30%  απο αυτούς να είναι πρώην επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα ο ΙΣΑ καταγγέλει πως το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε την έκκληση των γιατρών να νοσηλεύσει δωρεάν ανασφάλιστους ασθενείς με δυνητικά απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα.
Εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας.

Το Ιατρείο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την στήριξη των  ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση.

Από την έναρξη της  λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει τις  υπηρεσίες  του σε περισσότερα από 600 άτομα εκ των οποίων το 70%  ήταν Έλληνες .Το 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν απολυθεί μέσα στην τελευταία τριετία και λόγω παρατεταμένης ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ένας στους  τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος  του ΟΑΕΕ που είχε  κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε  και έμεινε  ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του.
Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Ακόμη αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο  ή εγκαταλειμμένο  σπίτι.

Οι ανασφάλιστοι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις  εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες  πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον  ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός  αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι  οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη  καθώς  χρωστάνε στον ΟΑΕΕ  ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης  ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου, όσοι χρωστάνε είτε  στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία , όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά. Μέσα από τη λειτουργία του Ιατρείου, προσπαθούμε να παρέχουμε την απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία ελπίδα.», τόνισε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών ήταν η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες ήταν οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.
Στα πλαίσια λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, καλύψαμε  την φαρμακευτική αγωγή στο 79,8% των ασθενών που είχαν ανάγκη.
Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε  για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε  εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία  ή στα  πολυϊατρεία τους.

Εγκυμονούσες χωρίς καμιά παρακολούθηση, τελείως εγκαταλελειμμένες, προσέφυγαν στο ιατρείο, αναζητώντας απεγνωσμένες βοήθεια.
 

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά