Videos

Τερηδόνα και διατροφή: Tί πρέπει να προσέχετε – Ποιές τροφές είναι σύμμαχοι των δοντιών; (βίντεο)

Τερηδόνα και διατροφή: Tί πρέπει να προσέχετε – Ποιές τροφές είναι σύμμαχοι των δοντιών; (βίντεο)

Η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο, την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, και δημιουργεί κοιλότητες, δηλαδή τρύπες στα δόντια.

Η ζάχαρη αποτελεί κύριο παράγοντα εμφάνισης της τερηδόνας. Τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τρέφονται από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) των τροφών, προσκολλώνται στα δόντια και παράγουν οργανικά οξέα που τα καταστρέφουν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), για να προλάβετε την τερηδόνα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδι, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, να κάνετε τακτικά καθαρισμό και να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, χωρίς ζάχαρη.

Κατά την διάρκεια των γευμάτων, παράγονται επικίνδυνα οξέα για τα δόντια, εξ΄αιτίας του μεταβολισμού των υδατανθράκων που υπάρχουν στις τροφές και της παρουσίας ορισμένων μικροβίων στο στόμα.

Τα βακτήρια χρησιμοποιούν τα σάκχαρα, όπως γλυκόζη, σουκρόζη, φρουκτόζη και λακτόζη που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αν δεν είχαμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας, τα βακτήρια της πλάκας δεν θα ήταν σε θέση να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Παρακάτω θα δούμε μερικές τροφές οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των κακών βακτηρίων.

Τυρί: Κάνει το περιβάλλον του στόματος πιο αλκαλικό, εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας και οδηγούν στη φθορά των δοντιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του pH του στόματος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσής τους.
Κακάο: Περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα και βοηθούν στη σκλήρυνση και ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών. Το ίδιο ισχύει για τον καφέ και το τσάι.
Μύρτιλλα: Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιμικροβιακή δράση και προλαμβάνουν την τερηδόνα. Τα φλαβονοειδή των μούρων εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην επιφάνεια των δοντιών. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που εμποδίζει το βακτήριο e.coli να προσκολληθεί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Μελέτη έδειξε ότι μειώνουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο και ευνοούν την τερηδόνα.
Φιστίκια: Τόσο τα φιστίκια όσο και το φιστικοβούτυρο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι επιστήμονες συστήνουν ωστόσο να τρώτε τροφές που πρέπει να τις μασάτε, καθώς έτσι μειώνεται η συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Τα φιστίκια είναι μία από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη της τερηδόνας.
Μαύρο τσάι: Τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού (φλαβονοειδή και κατεχίνες) καταπολεμούν δύο είδη βακτηρίων που σχετίζονται με την τερηδόνα και την ουλίτιδα, τον στρεπτόκοκκο mutans και τον γαλακτοβάκιλλο. Όταν αυτά αλληλεπιδράσουν με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις τροφές, παράγουν ένα οξύ που διαλύει την αδαμαντίνη, την εξωτερική προστατευτική στοιβάδα των δοντιών.
Κεφίρ / γιαούρτι: Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των δοντιών. Αυτά τα δύο μέταλλα συχνά καταστρέφονται από τα οξέα του στόματος. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη (Β2), φυλλικό οξύ και Β12. Μελέτη σε τρίχρονα παιδιά έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση συνδέεται με λιγότερες κοιλότητες στα δόντια.

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού