Υγεία

Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια για τους άνδρες

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα σε ό,τι αφορά την ανοσοποιητική αντίδραση απέναντι σε λοιμώξεις και στον εμβολιασμό με τις γυναίκες να έχουν συχνά ισχυρότερη αντίδραση, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν ποτέ να εξηγήσουν τους λόγους. Μία νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες εξαιτίας των υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης που καταστέλλουν την ανοσοποιητική αντίδραση.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Μαρκ Ντέιβις του πανεπιστημίου Stanford, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην Καλιφόρνια εντόπισε ένα σύμπλεγμα γονιδίων που εμπλέκεται στη διαδικασία μεταβολισμού των λιπιδίων κι ενδεχομένως να επηρεάζεται από τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the American Academy of Sciences (PNAS) περιελάμβανε την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο μία ομάδα αποτελούμενη από 34 άνδρες και 53 γυναίκες διαφόρων ηλικιών αντέδρασε στον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αποκαλύψει ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας και διαφορετικές παρενέργειες για τους άνδρες και τις γυναίκες που εμβολιάζονται, για παράδειγμα, κατά της γρίπης, του κίτρινου πυρετού, της ιλαράς και της παρωτίτιδας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός των γυναικών αντέδρασε στο εμβόλιο κατά της γρίπης παράγοντας περισσότερα αντισώματα κι επίσης περισσότερες κυτοκίνες, οι οποίες λειτουργούν ως ορμονικοί ρυθμιστές και παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Οι διαφορές παρατηρούνται εντονότερα στην περίπτωση του εμβολίου για το επιθετικό στέλεχος του ιού της γρίπης H3N2.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τη διαφορά στις αντιδράσεις μεταξύ των φύλων σε ένα σύμπλεγμα γονιδίων που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του λίπους, που είναι επίσης γνωστό ότι ευθύνεται για τη μείωση των ανοσοποιητικών αντιδράσεων. Αυτά τα γονίδια αντιδρούν εντονότερα στην ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι κατά τους προϊστορικούς χρόνους, άνδρες με λιγότερο ισχυρές ανοσοποιητικές αντιδράσεις θα επιβίωναν ευκολότερα παρά το γεγονός ότι ο ρόλος τους ως κυνηγών και μαχητών τους καθιστούσε περισσότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς και, ως εκ τούτου, σε λοιμώξεις.
 

Υγεία

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;