Υγεία

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ευρώπη το 2012

Σχεδόν 131.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του AIDS, τον HIV, καταγράφηκαν στην Ευρώπη και σε γειτονικές της χώρες το 2012, ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2011, ενώ ανησυχητική είναι η αντιστροφή της πρόσφατης τάσης μείωσης των κρουσμάτων της νόσου που είχε παρατηρηθεί στη Δύση.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να αναφέρει σε έκθεσή του, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων φαίνεται να κάνουν οι ίδιοι ένεση με τον ιό HIV, έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα ύψους 700 ευρώ το μήνα, ο Οργανισμός
σε σχετικό «tweet» του έσπευσε να χαρακτηρίσει εσφαλμένα όσα κάνουν το γύρο του Διαδικτύου αναφέροντας: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν κάνουν ένεση στον εαυτό τους, για να πάρουν το επίδομα».

Έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών δείχνει μία σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων του HIV κατά τον περασμένο χρόνο, αλλά η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται μακράν στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Ο υψηλός και αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του AIDS στην ανατολική Ευρώπη είναι ενδεικτικός της μη έγκαιρης διάγνωσης του HIV, της περιορισμένης κάλυψης του κόστους θεραπείας και της αργοπορημένης έναρξης της σωτήριας για τη ζωή θεραπείας για τον HIV», αναφέρουν από κοινού ο ΠΟΥ και το Κέντρο στην έκθεσή τους.

Περίπου 76.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον HIV καταγράφηκαν μόνο στη Ρωσία, που αντιστοιχούν σε πάνω από τα μισά κρούσματα στην περιοχή.

Ενώ τα κρούσματα του AIDS μειώνονται σταθερά στη δυτική Ευρώπη -μειώθηκαν κατά 48% από το 2006 ως το 2012- στην ανατολική που ανήκει στη λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ- η οποία περιλαμβάνει πολλές ασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων με AIDS αυξήθηκε κατά 113%.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση συνδέεται στενά με την έλλειψη προληπτικών μέτρων από άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τις αποστειρωμένες βελόνες και σύριγγες για τους τοξικομανείς, τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών και την εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις για τον HIV για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία του πορνό και τις ιερόδουλες και για τους άνδρες ομοφυλόφιλους, καθώς και την έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία με φάρμακα κατά του AIDS (αντιρετροϊκά φάρμακα) για όσους είναι οροθετικοί.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο που διαγιγνώσκεται με HIV (στην περιοχή)- δηλαδή το 49%- διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται αντιρετροϊκή αγωγή άμεσα γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου, ο Μαρκ Σπρένγκερ.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια είναι οι φορείς του HIV, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην υποσαχάρια Αφρική, όπου συχνά έχουν μικρή πρόσβαση στην πρόληψη, την εξέταση και την φαρμακευτική αγωγή εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Τα κοκτέιλ φαρμάκων κατά του AIDS μπορούν να κρατήσουν τον ιό υπό έλεγχο για πολλά χρόνια, επιτρέποντας σε εκείνους που έχουν διαγνωστεί με τον ιό κι έχουν ξεκινήσει έγκαιρα την θεραπεία, να έχουν ποιότητα ζωής και να ζήσουν πολλά χρόνια.

Ωστόσο, ακόμη και στη σχετικά πλούσια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, μόνο ένας στους τρεις φορείς του HIV λαμβάνει την απαιτούμενη αντιρετροϊκή αγωγή, αναφέρει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Μισέλ Καζάτσκιν, ο ειδικός απεσταλμένος στην ανατολική Ευρώπη για το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον Ιό του AIDS, δήλωσε στο Ρόιτερς σε συνέντευξή του αυτό τον μήνα ότι η επιδημία του HIV παρατηρείται περισσότερο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του πορνό, οι ιερόδουλες, οι τοξικομανείς και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, και ότι αυτό μπορεί να εμποδίσει τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση του AIDS αν δεν υπάρξει πρόοδος ώστε να αντιστραφεί η τάση.

Ο Σπρένγκερ είπε ότι για να γίνει αυτό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα «θα πρέπει να καταστήσουμε τις εξετάσεις για τον HIV περισσότερο προσβάσιμες στην Ευρώπη για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματικότερη θεραπεία και φροντίδα».

Η Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι η έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων κατά του AIDS για τους οροθετικούς θα τους επιτρέψει να ζήσουν περισσότερα χρόνια μία υγιέστερη ζωή και θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού σε άλλους.

«Παρότι δε βρισκόμαστε στο τέλος της επιδημίας του HIV στην Ευρώπη, ο στόχος μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του HIV μέχρι το 2015 εξακολουθεί να είναι εφικτός σε πολλές χώρες», πρόσθεσε η ίδια.

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά