Υγεία

Όταν οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται

Κατά την διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της Εταιρείας Μεταβολισμού των οστών (ΕΕΜΜΟ), στο τέλος μιας πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσας επιστημονικής αντιπαράθεσης (debate), προέκυψε ένα θέμα πολύ πιο γενικό και πολύ πιο σοβαρό, που δεν αφορούσε μόνο το θέμα της αντιπαράθεσης, αλλά και τον τρόπο αντίδρασης των γιατρών στην καθημερινή κλινική πραγματικότητα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το θέμα της αντιπαράθεσης ήταν:
Πρέπει να χειρουργείται ο ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός ή να αντιμετωπίζεται συντηρητικά;
 
Ο πρώτος ομιλητής, ένας διακεκριμένος ενδοκρινολόγος, κάνοντας μια πολύ καλή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, προσπάθησε να πείσει το ακροατήριο ότι ο ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να παραμείνει σταθερός για χρόνια και να μην προκαλέσει προβλήματα πλην ενός ποσοστού, περί το 25%, των ασθενών ηλικίας κάτω των 50 ετών.
 
Αυτοί οι ασθενείς επιδεινώνονται προϊόντος του χρόνου και η χρόνια υπερασβεστιουρία που παρουσιάζουν, μπορεί να τους προκαλέσει προοδευτικά, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, νευροψυχικές διαταραχές, νεφρολιθίαση και οστεοπόρωση.
 
Γι’ αυτούς τους λόγους, θα πρέπει όλοι οι ασθενείς να παρακολουθούνται στενά για αρκετά χρόνια μέχρι να διαπιστωθεί εάν ανήκουν ή όχι σε αυτό το προβληματικό 25% που θα χρειασθεί τελικά εγχείρηση.
 

Στην αντίπερα όχθη, ένας ειδικός χειρουργός ενδοκρινών αδένων υποστήριξε την άποψη ότι από την στιγμή που ένα υπερηχογράφημα ή το σπινθηρογράφημα, είναι θετικά για την ύπαρξη παθολογικού παραθυρεοειδικού αδένα, ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργείται άμεσα, διότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισουμε τον ασθενή από μελλοντικά προβλήματα.
 
Δεν γνωρίζω εάν η ικανότητα των ομιλητών ή/και τα evidence based στοιχεία που παρουσίασε ο χειρουργός, κατάφεραν να αλλάξουν την γνώμη των ακροατών, που στην αρχή υποστήριζαν την άποψη της μη χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και υποστήριξαν με θέρμη την άμεση χειρουργική επέμβαση, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις, με το ειδικό ασύρματο τηλεκοντρόλ, της γνώμης του ακροατηρίου.
 
Κατά την άποψή μου όμως, η μεταβολή της γνώμης του ακροατηρίου, δεν οφείλετο στις απόψεις του χειρουργού ή στα στοιχεία που παρουσίασε, αλλά στα συμπεράσματα που κατέληξε ο πρώτος ομιλητής, αυτός που υποστήριξε την συντηρητική αντιμετώπιση.
 
Η πληροφορία που παρέθεσε, ότι δηλαδή ένας στους 4 ασθενείς θα αναπτύξει, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον και ότι, για να το προλάβουμε, θα πρέπει να παρακολουθούμε συστηματικά όλους τους ασθενείς, ήταν κατά την γνώμη μου αυτό που άλλαξε την αρχική άποψη του ακροατηρίου.
 
Κάθε γιατρός, από την καθημερινή κλινική εμπειρία του, γνωρίζει καλά ότι ελάχιστοι ασθενείς ακολουθούν τις υποδείξεις των γιατρών τους και ότι είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να αλλάξεις την μη συμμόρφωση των ασθενών,  ιδιαίτερα όταν η πάθηση είναι ασυμπτωματική και διαρκεί για μακρύ χρονικό διάστημα.
 
Στην προκειμένη περίπτωση, ο γιατρός θα έλεγε στον ασθενή ότι χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση και ο ασθενής, όπως κάνουν οι περισσότεροι, θα εξαφανιζόνταν μέχρι να αποκτήσει συμπτώματα.
 
Αυτή η επιπόλαια συμπεριφορά των ασθενών, που είναι γνωστή και βιβλιογραφικά πολλαπλά τεκμηριωμένη, γνωρίζουμε ότι θα οδηγούσε τελικά έναν στους τέσσερεις ασθενείς στο χειρουργείο, όχι πλέον ασυμπτωματικά και εν ψυχρώ, όπως ήταν κατά την στιγμή της διάγνωσης, αλλά με πολλαπλά και σοβαρά συμπτώματα που θα είχαν προκύψει  στο μεταξύ, λόγω της μη συστηματικής παρακολούθησης τους.
 
Γνωρίζοντας το πρόβλημα, το ιατρικό ακροατήριο του συνεδρίου αντέδρασε συνειδητά και για να προστατεύσει το ένα τέταρτο των ασθενών, αποφάσισε να τους χειρουργήσει όλους.
 
Η υπερβολή, όπως έλεγε ένας άραβας φιλόσοφος, είναι μια αλήθεια που έχασε την ψυχραιμία της.
 
Δρ  Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος

Υγεία

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Ο ασθενής που το έκανε την πρώτη επέμβαση μεταφοράς γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο, κατέληξε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου των ΗΠΑ. «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά