Uncategorized

ΣΕΙΒ: Ορθολογικότερες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα νοσοκομεία

ΣΕΙΒ: Ορθολογικότερες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα νοσοκομεία

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), επεσήμανε την απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων για ορθολογικότερες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στα νοσοκομεία. 

 Σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά με τις διαδικασίες προμήθειας ιατρικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), κ. Γεράσιμος  Λειβαδάς αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που άπτονται του κλάδου, στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου MedTech που διοργανώθηκε από την  Ethos Media, υπό την αιγίδα του ΣΕΙΒ.

“Διατιμητήριο”: Προκαλεί στρεβλώσεις , όπως η προμήθεια “φθηνών” υλικών 

Η χρήση του Παρατηρητηρίου Τιμών ως «Διατιμητήριο», αντικαθιστά πάρα πολλές φορές τις  από τον νόμο επιβαλλόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα τις διάφορες στρεβλώσεις που προκύπτουν, όπως πχ η προμήθεια «φθηνών» υλικών που δεν ανταποκρίνονται σε απαιτούμενες ανάγκες κ. ο. κ. 

Σε ερώτημα αναφορικά με τη θέση του Συνδέσμου σχετικά με τους συγκεντρωτικούς διαγωνισμούς που προσπαθεί η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει, ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ εκφράστηκε θετικά, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως για ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υλικών, απλών προδιαγραφών, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής συγκεντρωτικών διαγωνισμών ακόμα και σε πανελλήνια κλίμακα.

Αντιθέτως για κάποια άλλα είδη, πιο σύνθετα τεχνολογικώς,  η διαδικασία προμήθειας δεν μπορεί να ξεπερνάει το επίπεδο της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο του νοσοκομείου.

Ο κ. Γ. Λειβαδάς τόνισε επίσης την πάγια θέση του Συνδέσμου για δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών και Εθνικού Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Ειδικότερα, για το Μητρώο Προϊόντων, που είναι ήδη σε διαδικασία κατάρτισης από τον ΕΟΦ, υπενθύμισε τις θέσεις του Συνδέσμου που έχουν εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το υπό διαμόρφωση Μητρώο της Eudamed, ενσωματώνοντάς το στη νομοθεσία μας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

Αναφορικά με την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές, ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ επεσήμανε το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ατιμολόγητων υλικών, το οποίο, παρά την αρχική επιδίωξη της Κυβέρνησης να το επιλύσει νομοθετικά (νόμοι 4623 και 4633 του 2019), δημιουργήθηκε στη συνέχεια μια νέα γενιά ατιμολόγητων υλικών που φθάνει στο επίπεδο των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Γ. Λειβαδάς, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό των μελών του Συνδέσμου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως:

“Η επαρκής κάλυψη υλικών σε όλη την επικράτεια, η  παράδοση προϊόντων αιχμής -πχ αναπνευστήρες, διαγνωστικά τεστ κ.α. -η αποτελεσματική κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών σε επίπεδο συντήρησης εξειδικευμένου εξοπλισμού, η εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού και η έγκαιρη παράδοση υλικών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τις προσπάθειες που καταβάλλει  το εξειδικευμένο  προσωπικό των μελών του ΣΕΙΒ για την, κατά κύριο λόγο, τεχνική εξυπηρέτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, βάζοντας πολλές φορές σε ρίσκο την υγεία του, ερχόμενο σε επαφή με πιθανές μολυσματικές εστίες, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος  Υγείας.”

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιρειών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 168 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Uncategorized

15.11.2025

Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H5N5 σε άνθρωπο στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν5 καταγράφηκε σε έναν άνδρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διατηρούσε στο σπίτι του ένα μικτό κοπάδι οικόσιτων πτηνών, όπως πάπιες και κότες, τα οποία φαίνεται ότι ήρθαν σε επαφή με άγρια πτηνά. Η μετάδοση στον άνθρωπο θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και αποτελεί […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

06.07.2026

Παγωτό και σάκχαρο: Οι 7 παράγοντες που καθορίζουν πόσο αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης

Το λίπος, η πρωτεΐνη, η ποσότητα και ο τρόπος κατανάλωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντίδραση του οργανισμού

06.07.2026

Φακοί επαφής: Οι καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια

Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν για ντους, ύπνο και επαφή με νερό

Τέλος τα «10.000 βήματα»; – Τι λένε ειδικοί για την άσκηση που πραγματικά βοηθά στην απώλεια βάρους
06.07.2026

Τέλος τα «10.000 βήματα»; – Τι λένε ειδικοί για την άσκηση που πραγματικά βοηθά στην απώλεια βάρους

Πρησμένοι λεμφαδένες: Πότε είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και πότε χρειάζεται ιατρικός έλεγχος
06.07.2026

Πρησμένοι λεμφαδένες: Πότε είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και πότε χρειάζεται ιατρικός έλεγχος

Nicolas Hulscher: «Τα εμβόλια κατά Covid-19 είναι οι μεγαλύτεροι καρκινογόνοι παράγοντες στην Ιστορία»!
06.07.2026

Nicolas Hulscher: «Τα εμβόλια κατά Covid-19 είναι οι μεγαλύτεροι καρκινογόνοι παράγοντες στην Ιστορία»!

Τοξικό νέφος από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο έχει φτάσει στην Αττική – Τι πρέπει να κάνετε
06.07.2026

Τοξικό νέφος από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο έχει φτάσει στην Αττική – Τι πρέπει να κάνετε

Bίντεο: Έξυπνο σύστημα για να πηγαίνουν οι ασθενείς στην Κίνα στην τουαλέτα
06.07.2026

Bίντεο: Έξυπνο σύστημα για να πηγαίνουν οι ασθενείς στην Κίνα στην τουαλέτα

Οι κίνδυνοι του τατουάζ στην υγεία των ανθρώπων – Πώς η δερματοστιξία προκαλεί λεμφώματα και καρκίνο
06.07.2026

Οι κίνδυνοι του τατουάζ στην υγεία των ανθρώπων – Πώς η δερματοστιξία προκαλεί λεμφώματα και καρκίνο

Νότια Κορέα: Η καινοτομία πίσω από τα πιο «έξυπνα» αντηλιακά στον κόσμο
05.07.2026

Νότια Κορέα: Η καινοτομία πίσω από τα πιο «έξυπνα» αντηλιακά στον κόσμο

Τρεις λόγοι για να πείτε «ναι» στον ύπνο ανάσκελα: Τα οφέλη για την επιδερμίδα
05.07.2026

Τρεις λόγοι για να πείτε «ναι» στον ύπνο ανάσκελα: Τα οφέλη για την επιδερμίδα