Ψυχολογία

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας

Όσοι είναι συναισθηματικά σταθεροί, ευσυνείδητοι και ευχάριστοι τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα “Πέντε Μεγάλα” χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με την εργασιακή, κοινωνική και ικανοποίηση από τη ζωή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Τα 5 Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι:

  • συναισθηματική σταθερότητα
  • εξωστρέφεια
  • ευσυνειδησία
  • ειλικρίνεια/διαφάνεια
  • αποδοχή

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, είναι γενικά πιο ευτυχισμένα από άλλα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν αυτό εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, παρά τις αλλαγές στα περιβάλλοντα ζωής και τις εμπειρίες, τα 5 Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνεχίζουν να συνδέονται στενά με την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

“Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παρέμειναν εξίσου σχετικά με τη ζωή”, δήλωσε επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Tilburg και εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία σε όλη μας τη ζωή

Για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και ικανοποίησης από τη ζωή καθώς μεγαλώνουμε, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 9.110 Ολλανδούς.

Κατά τη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 16 και 95 ετών, παρείχαν πολλαπλά στοιχεία σχετικά με την ικανοποίησή τους με τις κοινωνικές τους σχέσεις, τη σταδιοδρομία τους και την ζωή τους, καθώς και με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους:

  • ειλικρίνεια/διαφάνεια
  • ευσυνειδησία
  • εξωστρέφεια
  • ευχαρίστηση
  • συναισθηματική σταθερότητα ή αν είναι νευρωτικά άτομα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και στην ικανοποίηση από τη ζωή ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό δείχνει, ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία ενός ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του εξακολουθούν να επηρεάζουν έντονα τη συνολική του ικανοποίηση στη ζωή.

Η συναισθηματική σταθερότητα, που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο μέσα από ένα λιγότερο αρνητικό πρίσμα, ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ευτυχίας στην ζωή.

“Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συναισθηματική σταθερότητα (ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του στρες, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ευελιξία απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές) ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα”, είπε κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Richmond.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι διαφορετικά γνωρίσματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές της ζωής.

Η ευσυνειδησία, για παράδειγμα, ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η εξωστρέφεια και η ευχαρίστηση είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ικανοποίηση.

Τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε οποιοδήποτε από τα Πέντε Μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας καθώς γερνούσαν, γενικά, βίωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους. Αυτό υποδηλώνει, ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας δεν είναι δια βίου μόνιμα και απαράλλαχτα.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο με την ειλικρίνεια: όσοι έγιναν πιο ειλικρινείς καθώς γερνούσαν, ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ικανοποίησή τους από τη ζωή.
Εκείνοι που είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί τείνουν να είναι ευφάνταστοι, περίεργοι και δημιουργικοί, λέει ο δρ. David Spiegel, αναπληρωτής πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Stanford.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ συναισθηματικής σταθερότητας και εργασιακής ικανοποίησης ενισχύθηκε καθώς γερνούσαν οι συμμετέχοντες, κάτι που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλεται στο ότι όσο μεγάλωναν τόσο πιο πιο πρόθυμοι ήταν να αφήσουν θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούσαν συνολικά (όχι μόνο οικονομικά) και να αναζητήσουν ενεργά πιο ενδιαφέρουσες εργασίες.

“Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική σταθερότητα αλληλεπιδρά με το εργασιακό περιβάλλον για να συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ικανοποίησή μας σε αυτόν τον τομέα της ζωής”, δήλωσε η καθηγήτρια.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε το πώς άλλοι παράγοντες (π.χ. εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, εργασιακή κατάσταση, υγεία) επηρεάζουν τόσο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσο και την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη μας τη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εαυτού μας, των χαρακτηριστικών μας και των εμπειριών μας είναι πολύπλοκη και συνεχής”, λέει η καθηγήτρια.

Η προσωπικότητα παραμένει ένα σημαντικό, αλλά εύπλαστο, μέρος της ευτυχίας

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τείνουν να παραμένουν σταθερά, λέει η καθηγήτρια, αλλά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν και ωριμάζουν βιολογικά, για παράδειγμα, τείνουν να γίνονται πιο συναισθηματικά σταθεροί, γεγονός που μπορεί να τονώσει την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Τα περιβάλλοντα και οι εμπειρίες των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσουν βαθύτατα τις συμπεριφορές, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τα συναισθήματά τους και, κατά συνέπεια, την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Οι ερευνητές έδωσαν το παράδειγμα ότι η συμμετοχή σε μια κοινωνική λέσχη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να τονώσει την εξωστρέφεια ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο ικανοποιημένο κοινωνικά.

Από την άλλη πλευρά, το να είναι κανείς σε μια προβληματική ερωτική σχέση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αρνητικές αλλαγές προσωπικότητας, όπως πτώση της συναισθηματικής σταθερότητας, μειώνοντας έτσι την ικανοποίησή του από τη ζωή.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν την προσωπικότητά τους:
“Αν για παράδειγμα προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο περίεργοι, εξωστρεφείς ή πειθαρχημένοι, αυτό μπορεί να αυξήσει και την ευτυχία μας”.

Μια άλλη τακτική είναι να μελετάτε την προσωπικότητά σας και να βρίσκετε δραστηριότητες που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά της, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση της ευτυχίας σας, πρόσθεσε:

“Μπορούμε πάντα να επιδιώκουμε να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, όπως εξωστρέφεια, άνεση σε νέες καταστάσεις, συναισθηματική σταθερότητα και ευχαρίστηση. Αλλά υπάρχει επίσης χώρος για να διερευνήσουμε το ποια περιβάλλοντα θα σας βοηθήσουν να ευδοκιμήσετε όπως είστε”.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Η μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να έχει ποικίλες επιπλοκές. Είναι πιο συχνή στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους εφήβους και […]

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα