Ψυχολογία

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας

Όσοι είναι συναισθηματικά σταθεροί, ευσυνείδητοι και ευχάριστοι τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα “Πέντε Μεγάλα” χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με την εργασιακή, κοινωνική και ικανοποίηση από τη ζωή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Τα 5 Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι:

 • συναισθηματική σταθερότητα
 • εξωστρέφεια
 • ευσυνειδησία
 • ειλικρίνεια/διαφάνεια
 • αποδοχή

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, είναι γενικά πιο ευτυχισμένα από άλλα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν αυτό εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, παρά τις αλλαγές στα περιβάλλοντα ζωής και τις εμπειρίες, τα 5 Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνεχίζουν να συνδέονται στενά με την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

“Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παρέμειναν εξίσου σχετικά με τη ζωή”, δήλωσε επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Tilburg και εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία σε όλη μας τη ζωή

Για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και ικανοποίησης από τη ζωή καθώς μεγαλώνουμε, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 9.110 Ολλανδούς.

Κατά τη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 16 και 95 ετών, παρείχαν πολλαπλά στοιχεία σχετικά με την ικανοποίησή τους με τις κοινωνικές τους σχέσεις, τη σταδιοδρομία τους και την ζωή τους, καθώς και με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους:

 • ειλικρίνεια/διαφάνεια
 • ευσυνειδησία
 • εξωστρέφεια
 • ευχαρίστηση
 • συναισθηματική σταθερότητα ή αν είναι νευρωτικά άτομα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και στην ικανοποίηση από τη ζωή ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό δείχνει, ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία ενός ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του εξακολουθούν να επηρεάζουν έντονα τη συνολική του ικανοποίηση στη ζωή.

Η συναισθηματική σταθερότητα, που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο μέσα από ένα λιγότερο αρνητικό πρίσμα, ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ευτυχίας στην ζωή.

“Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συναισθηματική σταθερότητα (ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του στρες, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ευελιξία απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές) ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα”, είπε κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Richmond.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι διαφορετικά γνωρίσματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές της ζωής.

Η ευσυνειδησία, για παράδειγμα, ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η εξωστρέφεια και η ευχαρίστηση είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ικανοποίηση.

Τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε οποιοδήποτε από τα Πέντε Μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας καθώς γερνούσαν, γενικά, βίωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους. Αυτό υποδηλώνει, ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας δεν είναι δια βίου μόνιμα και απαράλλαχτα.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο με την ειλικρίνεια: όσοι έγιναν πιο ειλικρινείς καθώς γερνούσαν, ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ικανοποίησή τους από τη ζωή.
Εκείνοι που είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί τείνουν να είναι ευφάνταστοι, περίεργοι και δημιουργικοί, λέει ο δρ. David Spiegel, αναπληρωτής πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Stanford.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ συναισθηματικής σταθερότητας και εργασιακής ικανοποίησης ενισχύθηκε καθώς γερνούσαν οι συμμετέχοντες, κάτι που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλεται στο ότι όσο μεγάλωναν τόσο πιο πιο πρόθυμοι ήταν να αφήσουν θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούσαν συνολικά (όχι μόνο οικονομικά) και να αναζητήσουν ενεργά πιο ενδιαφέρουσες εργασίες.

“Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική σταθερότητα αλληλεπιδρά με το εργασιακό περιβάλλον για να συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ικανοποίησή μας σε αυτόν τον τομέα της ζωής”, δήλωσε η καθηγήτρια.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε το πώς άλλοι παράγοντες (π.χ. εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, εργασιακή κατάσταση, υγεία) επηρεάζουν τόσο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσο και την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη μας τη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εαυτού μας, των χαρακτηριστικών μας και των εμπειριών μας είναι πολύπλοκη και συνεχής”, λέει η καθηγήτρια.

Η προσωπικότητα παραμένει ένα σημαντικό, αλλά εύπλαστο, μέρος της ευτυχίας

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τείνουν να παραμένουν σταθερά, λέει η καθηγήτρια, αλλά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν και ωριμάζουν βιολογικά, για παράδειγμα, τείνουν να γίνονται πιο συναισθηματικά σταθεροί, γεγονός που μπορεί να τονώσει την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Τα περιβάλλοντα και οι εμπειρίες των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσουν βαθύτατα τις συμπεριφορές, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τα συναισθήματά τους και, κατά συνέπεια, την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Οι ερευνητές έδωσαν το παράδειγμα ότι η συμμετοχή σε μια κοινωνική λέσχη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να τονώσει την εξωστρέφεια ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο ικανοποιημένο κοινωνικά.

Από την άλλη πλευρά, το να είναι κανείς σε μια προβληματική ερωτική σχέση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αρνητικές αλλαγές προσωπικότητας, όπως πτώση της συναισθηματικής σταθερότητας, μειώνοντας έτσι την ικανοποίησή του από τη ζωή.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν την προσωπικότητά τους:
“Αν για παράδειγμα προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο περίεργοι, εξωστρεφείς ή πειθαρχημένοι, αυτό μπορεί να αυξήσει και την ευτυχία μας”.

Μια άλλη τακτική είναι να μελετάτε την προσωπικότητά σας και να βρίσκετε δραστηριότητες που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά της, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση της ευτυχίας σας, πρόσθεσε:

“Μπορούμε πάντα να επιδιώκουμε να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, όπως εξωστρέφεια, άνεση σε νέες καταστάσεις, συναισθηματική σταθερότητα και ευχαρίστηση. Αλλά υπάρχει επίσης χώρος για να διερευνήσουμε το ποια περιβάλλοντα θα σας βοηθήσουν να ευδοκιμήσετε όπως είστε”.

Ψυχολογία

23.05.2023

12+1 κρυμμένα σημάδια διπολικής διαταραχής που πρέπει να γνωρίζετε

H διπολική διαταραχή διακρίνεται σε τύπου 1 και τύπου 2

28.04.2023

Ψύχωση: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος πάσχει

Ψύχωση είναι όταν κάποιος χάνει σε κάποιο βαθμό αυτό που λέμε την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βλέπει ή ακούει πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν ή να ακούσουν (παραισθήσεις) και να πιστεύει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι αληθινά (αυταπάτες). Τι συμπτώματα παρουσιάζει ένα άτομο με ψύχωση […]

Το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση
21.03.2023

Το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση

Πώς οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης;
03.03.2023

Πώς οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης;

Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά τα αντικαταθλιπτικά στη διαχείριση του χρόνιου πόνου;
03.02.2023

Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά τα αντικαταθλιπτικά στη διαχείριση του χρόνιου πόνου;

Πώς οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται με την κατάθλιψη – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
28.12.2022

Πώς οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται με την κατάθλιψη – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Άγχος: Αυτές είναι οι 11 αιτίες που μπορούν να το αυξήσουν
14.12.2022

Άγχος: Αυτές είναι οι 11 αιτίες που μπορούν να το αυξήσουν

Αργείτε στα ραντεβού σας; Να τι δείχνει για τον χαρακτήρα σας
13.12.2022

Αργείτε στα ραντεβού σας; Να τι δείχνει για τον χαρακτήρα σας

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε
05.12.2022

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε
29.11.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

26.05.2023

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Σε μόλις 30 λεπτά, η καμπίνα ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους, ενώ μετά από αυτό το χρονικό σημείο, η θερμοκρασία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κυρίως στις ζεστές χώρες του πλανήτη, όπως είναι και η Ελλάδα, η παραμονή μικρών παιδιών στην καμπίνα έστω και για […]

26.05.2023

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Σουμάκ, ένα μπαχαρικό που είναι συνώνυμο των εξωτικών, μεσανατολικών και βορειοαφρικανικών προορισμών. Εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται απλά μία βόλτα στα σουκ για να ξεχάσεις τελείως ότι ζεις στον 21ο αιώνα. Για κάποιους είναι μία τελείως άγνωστη λέξη, άλλοι δε θα το δοκίμαζαν ποτέ καθώς το μωβ-κόκκινο χρώμα του δείχνει τρομερά καυτερό στη γεύση, ενώ όσοι […]

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)
25.05.2023

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας
25.05.2023

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας

Όσα πρέπει να ξέρετε για την κολπική και την κοιλιακή μαρμαρυγή: Σε τι διαφέρουν και τι θα αισθανθείτε
25.05.2023

Όσα πρέπει να ξέρετε για την κολπική και την κοιλιακή μαρμαρυγή: Σε τι διαφέρουν και τι θα αισθανθείτε

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»
25.05.2023

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας
24.05.2023

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Ξεκίνησε το Dentist Pass για παιδιά από 6 έως 12 ετών
24.05.2023

Ξεκίνησε το Dentist Pass για παιδιά από 6 έως 12 ετών

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες
23.05.2023

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας
23.05.2023

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας