Ψυχολογία

Έρευνα στην Γαλλία: Φοιτητές εμφανίζουν υψηλά ποσοστά σκέψεων αυτοκτονίας λόγω καραντίνας και κορωνοϊού

Έρευνα στην Γαλλία: Φοιτητές εμφανίζουν υψηλά ποσοστά σκέψεων αυτοκτονίας λόγω καραντίνας και κορωνοϊού

Τα μέτρα πανδημίας και καραντίνας για τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19) έχουν προκαλέσει ανησυχίες, σχετικά με τις ψυχολογικές τους επιπτώσεις στους πληθυσμούς. 

Μεταξύ του γενικού πληθυσμού, οι φοιτητές πανεπιστημίου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα έρευνας σε φοιτητές της Γαλλίας, υποστηρίζουν την ανησυχία που εξέφρασαν οι Dutheil et al, σχετικά με τον κίνδυνο διαταραχής μετατραυματικού στρες ως το δεύτερο τσουνάμι της πανδημίας Covid-19.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύονται στο JAMA, περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Ως κύριο αποτέλεσμα της έρευνας, αναφέρεται το εξής:

Τα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων που αναφέρθηκαν, σοβαρή αγωνία, άγχος, άγχος και κατάθλιψη αξιολογήθηκαν με τη χρήση της κλίμακας Impact of Events 22 στοιχείων.

 Μεταξύ του γενικού πληθυσμού, οι φοιτητές πανεπιστημίου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας. 

Πράγματι, πριν από το ξέσπασμα COVID-19, η ψυχική υγεία των νέων ατόμων ήταν ήδη μια παγκόσμια ανησυχία.

Στη Γαλλία, όπως και στις περισσότερες χώρες με υψηλό εισόδημα, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων ηλικίας 15 έως 25 ετών. 

Σε μια εθνική έρευνα του 2016,  σε 18.875 Γάλλους φοιτητές πανεπιστημίου, το 37% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν βιώσει επεισόδιο κατάθλιψης και το 8% ανέφεραν ότι είχαν αυτοκτονικές σκέψεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 απειλεί να διαταράξει την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και οι πιο επικίνδυνοι πληθυσμοί – κυρίως νεαρά άτομα – είναι ήδη οι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια.

Κυρίως, η καραντίνα έχει κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αυξάνοντας τα συνήθη εμπόδια στην αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων καραντινών, οι νεαροί ενήλικες (ηλικίας 16-24 ετών) είχαν αποδειχθεί ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου της επιδημίας COVID-19, οι Wang et al  διαπίστωσαν ότι οι μαθητές (φοιτητές) στην Κίνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους, άγχους και κατάθλιψης, ως απάντηση στο ξέσπασμα του COVID-19 από τους ηλικιωμένους ενήλικες.

Το γεγονός αυτό,  εγείρει το ζήτημα της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας της πανδημίας στους φοιτητές που βρίσκονται σε καραντίνα στη Γαλλία, αλλά και τους παράγοντες που συνδέονται με το φαινόμενο.

Η έρευνα στους φοιτητές

Η συγκεκριμένη έρευνα, είναι η πρώτη πανελλαδική έρευνα που αφορά φοιτητές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Διεξήχθη, για να διαπιστωθεί ο επιπολασμός αυτοκτονικών σκέψεων και συμπτωμάτων αγωνίας, άγχους, κατάθλιψης και άγχους, για τον εντοπισμό πιθανών παραγόντων που σχετίζονται με αυτές τις ανησυχίες και να αξιολογήσει το ποσοστό με τον οποίο οι μαθητές αναζήτησαν φροντίδα ψυχικής υγείας.

Για να προσεγγίσει φοιτητές σε κάθε διάστημα μέτρησης, το Γαλλικό Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας ζήτησε από 82 πανεπιστήμια να στείλουν email στους φοιτητές τους (πληθυσμός στόχος, περίπου 1.600.000 φοιτητές) προσφέροντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην έρευνα συμπληρώνοντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.

Λόγω της ετερογένειας των πανδημικών μέτρων μεταξύ των χωρών, συμπεριλήφθηκαν μόνο φοιτητές που κατοικούσαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Χαρακτηριστικά δείγματος

Συνολικά, 96.681 μαθητές άνοιξαν το ερωτηματολόγιο.

Μεταξύ αυτών, οι  69054 (71,4%) το ολοκλήρωσε στο σύνολό του (ποσοστό απόκρισης, 4,3%, σύμφωνα με το American Association of Public Opinion Reporting RR5, που ορίζεται ως ολοκληρωμένες συνεντεύξεις- διαιρούμενο με τον αριθμό των επιλέξιμων ατόμων).

-Το δείγμα αποτελείται κυρίως από γυναίκες [72,8%]), με 26,1%) άνδρες και (1,1%) μη δυαδικούς μαθητές.

-Η μέση ηλικία ήταν 20 (18-22) έτη. 

-Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες [47,0%]) ήταν στο πρώτο έτος σπουδών τους.

-Μεταξύ των συμμετεχόντων, (6,2%) ήταν αλλοδαποί μαθητές και περίπου το ένα τέταρτο [27,1%]) ζούσε σε περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

 -Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, 32.307 μαθητές (46,8%) ζούσαν σε αστική περιοχή, 17.603 (25,5%), ημι-αστική περιοχή · και 19.144 (27,7%), μια αγροτική περιοχή.

-Συνολικά, 15.120 μαθητές (21,9%) δήλωσαν απώλεια εισοδήματος λόγω της καραντίνας.

Οι πληροφορίες για την υγεία είχαν ως εξής: 7.114 ερωτηθέντες (10,3%) ανέφεραν ιστορικό ψυχιατρικής παρακολούθησης, 16.241 (23,5%) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα σύμφωνα με το COVID-19 και οι συμμετέχοντες δήλωσαν διάμεση διάρκεια (IQR) 40 (17-70) λεπτά την ημέρα κατά την καραντίνα.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς δεσμούς, 1.212 μαθητές (1,8%) είχαν παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι περισσότεροι μαθητές (56.480 [81,8%]) ζούσαν με συγγενείς, 8.651 (12,5%) ζούσαν μόνοι και 2.990 (4,3%) ζούσαν με συγκάτοικοι.

Αποτελέσματα Ψυχικής Υγείας

Τα ποσοστά επικράτησης αυτοκτονικών σκέψεων και σοβαρής δυσφορίας (IES-R), αντιληπτού στρες (PSS-10), κατάθλιψης (BDI-13) και άγχους (STAI-Y2) ήταν 11,4%.

Συγκεκριμένα, οι αντιστοιχίες είναι:

-(7.891 μαθητές), Αυτοκτονικές σκέψεις – σοβαρή δυσφορία

-22,4% (15.463 μαθητές), αντιληπτού στρες

-24,7% (17.093 μαθητές), 16,1% (11.133 μαθητές) , κατάθλιψης

-και 27,5% (18.970 μαθητές), άγχους

Συνολικά 29.564 μαθητές (42,8%) ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.

Οι μαθητές που ξεκίνησαν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων, σοβαρής κατάθλιψης ή σοβαρής δυσφορίας. 

Όσο πιο προχωρημένοι ήταν οι φοιτητές, τόσο λιγότερο κινδύνευαν. 

Όσον αφορά το αντιληπτό άγχος και το άγχος, εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος μεταξύ των φοιτητών στο δεύτερο ή τρίτο έτος και στο τέταρτο ή πέμπτο έτος, ενώ οι φοιτητές στο έκτο έτος ή υψηλότερο, φαινόταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα.

Το να είσαι ξένος φοιτητής συσχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα αυτοκτονικών σκέψεων που αναφέρθηκαν και αντιλαμβανόμενου άγχους αλλά με αυξημένο κίνδυνο δυσφορίας.

Όσον αφορά τα λεπτομερή αποτελέσματα, το να έχεις παιδιά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο όλων των αποτελεσμάτων εκτός από σοβαρή δυσφορία.

Ένα υψηλότερο επίπεδο ανησυχίας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο όλων των αποτελεσμάτων, εκτός από αυτοκτονικές σκέψεις. 

Οι φοιτητές  που αναφέρουν μεσαίο ή υψηλό επίπεδο ανησυχίας είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις. 

Για άλλες μεταβλητές (συνθήκες στέγασης, αίσθηση ένταξης και ποιότητα των κοινωνικών δεσμών), τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια παγκοσμίως για κάθε αποτέλεσμα.

Αυτή η μεγάλη μελέτη σε εθνικό επίπεδο, αποκάλυψε έναν υψηλό επιπολασμό αυτοκτονικών σκέψεων που αναφέρθηκαν και σοβαρή αυτοαναφερόμενη δυσφορία, κατάθλιψη, άγχος και άγχος μεταξύ φοιτητών, σε καραντίνα.

Μεταξύ των αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου:

Το γυναικείο φύλλο, όσοι βιώνουν απώλεια εισοδήματος, όσοι έχουν κακή ποιότητα στέγασης, έχουν ιστορικό ψυχιατρικής παρακολούθησης, έχουν συμπτώματα συμβατά με το COVID-19, έχουν χαμηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, δεν ζουν με οικογένεια, με αδύναμη αίσθηση ένταξης, χαμηλή ποιότητα κοινωνικών σχέσεων και λήψη πληροφοριών χαμηλής ποιότητας συνδέονταν με όλα τα θέματα ψυχικής υγείας. 

Σημειώνεται επίσης, πως η  χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας ήταν εξαιρετικά χαμηλή κατά το “κλείδωμα”.

Στη Γαλλία, η ευρωπαϊκή μελέτη για την επιδημιολογία ψυχικών διαταραχών / μελέτη με βάση τον πληθυσμό με αναπηρία ψυχικής υγείας, υπολόγισε τον επιπολασμό της αγχώδους διαταραχής τους τελευταίους 12 μήνες στο 9,8% και τον επιπολασμό του μετατραυματικού στρες (οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή κατά τον τελευταίο μήνα ) στο 0,9%. 

Σε αυτή τη μελέτη, το 27,5% των φοιτητών ανέφεραν υψηλό επίπεδο άγχους τη στιγμή της έρευνας και το 22,4% ανέφεραν σοβαρή δυσφορία.

Οι παράγοντες κινδύνου που προσδιορίζονται από την παρούσα μελέτη, είναι επίσης συνεπείς με αυτούς που αναφέρονται στη βιβλιογραφία για τις καραντίνες.

Οι φοιτητές με αυτοαναφερόμενες σκέψεις αυτοκτονίας, ή σοβαρό άγχος, άγχος, αγωνία ή κατάθλιψη αναζήτησαν φροντίδα ψυχικής υγείας μόνο σε ποσοστό 12,4% .

Αυτό το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με εκείνο από προηγούμενες καραντίνες, δείχνοντας ότι η πρόσβαση σε τακτική ιατρική περίθαλψη και συνταγές ήταν προβληματική.

Αυτό το εμπόδιο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τους νέους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλή πρόσβαση στη φροντίδα κατά την έναρξη.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα είναι γνωστή ως βασικός πυλώνας πρόληψης, ενισχύει περαιτέρω την πρόσφατη έκκληση των ψυχιάτρων και όλων των κλάδων Ψυχικής Υγείας,  για κινητοποίηση και ανάπτυξη της τηλεψυχιατρικής.

Σε αυτήν τη μελέτη, φοιτητές πανεπιστημίου στη Γαλλία ανέφεραν υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων και σοβαρά συμπτώματα δυσφορίας, κατάθλιψης, άγχους και αντιληπτού άγχους ενώ καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η προστασία της ψυχικής υγείας των φοιτητών, είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που εμφανίζεται ακόμη πιο κρίσιμο στο πλαίσιο μιας πανδημίας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε γυναίκες και μη, φοιτητές, καθώς και σε φοιτητές με ιστορικό ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Φαίνεται επίσης σημαντικό να διατηρείται η επαφή με τους μαθητές, να διασφαλίζεται ότι έχουν καλές συνθήκες στέγασης, να παρέχουν τις βασικές τους ανάγκες, να τους επιτρέπουν να διατηρούν σωματική δραστηριότητα και κοινωνικούς δεσμούς και να τους παρέχουν επαρκείς πληροφορίες.

Πρέπει να ενθαρρυνθούν τα μέτρα που προωθούν την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.

Ψυχολογία

15.09.2021

Φυσική άσκηση και αγχώδεις διαταραχές: Πώς συνδέονται;

Οι αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες εμφανίζονται τυπικά νωρίς στη ζωή ενός ατόμου, επηρεάζουν σήμερα περίπου το 10% του πληθυσμού με τη συχνότητά τους να είναι σχεδόν διπλάσια στις γυναίκες. Αν και σήμερα γνωρίζουμε ότι η φυσική άσκηση μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση του άγχους, η σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της άσκησης, τη φυσική κατάσταση […]

14.09.2021

Η προσωπική μεταμόρφωση δεν είναι κούρσα

Η προσωπική μεταμόρφωση δεν είναι κούρσα. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές όσο πιο πολύ προσπαθείς να αλλάξεις, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται. Πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αυτοανακάλυψη σαν ένα ακραίο σπορ – τρέχουν με έναν φρενήρη ρυθμό για να μπορέσουν να θεραπευτούν πλήρως. Διαβάζουν το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Επισκέπτονται τον έναν οδηγό μετά τον […]

Α. Σπαντιδέας: «Επίσημα στις καρκινογόνες ουσίες το αλκοόλ»
09.09.2021

Α. Σπαντιδέας: «Επίσημα στις καρκινογόνες ουσίες το αλκοόλ»

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη του φοιτητικού πληθυσμού: Οδηγοί Αυτοβοήθειας
08.09.2021

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη του φοιτητικού πληθυσμού: Οδηγοί Αυτοβοήθειας

Μελέτη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα κάτω των 45 ετών
08.09.2021

Μελέτη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα κάτω των 45 ετών

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον με αυτοκτονικές τάσεις;
27.08.2021

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον με αυτοκτονικές τάσεις;

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνιση συναισθηματικών διαταραχών
26.08.2021

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνιση συναισθηματικών διαταραχών

Κάπνισμα και ψυχική υγεία: Πως συνδέονται
25.08.2021

Κάπνισμα και ψυχική υγεία: Πως συνδέονται

Δίαιτα και νεύρα: Πού οφείλεται και πώς να το ξεπεράστε
24.08.2021

Δίαιτα και νεύρα: Πού οφείλεται και πώς να το ξεπεράστε

Δεν έχετε όρεξη για σεξ; Σε τί μπορεί να ευθύνεται
24.08.2021

Δεν έχετε όρεξη για σεξ; Σε τί μπορεί να ευθύνεται

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία & πολιτική
4

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Περισσότερα

18.09.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00-20:00 Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γυάλινο κτίριο, Κήπος της Άμμου,  09:00-17:00 Πλατεία Αγίου […]

17.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (ΕΣΟΟ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), από την αρχή των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε προοπτική μελέτη παρακολούθησης της ανοσολογικής απάντησης […]

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού
17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα
17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη
17.09.2021

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General
17.09.2021

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;
17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι
17.09.2021

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
17.09.2021

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca
17.09.2021

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca