Εγκυμοσύνη

Τροφές προς αποφυγή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Σημαντικά δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνει μια γυναίκα κατά την περίοδο τις εγκυμοσύνης της ,αλλά κι εκείνα που απαγορεύονται για το καλό της ίδιας όσο και του μωρού της.Ποιά είναι όμως αυτά;
 

Ωμά ψαρια, σούσι και θαλασσινά
Η κατανάλωση ωμών ψαριών, σούσι και θαλασσινών είναι απαγορευμένη για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η απουσίας της θερμικής επεξεργασίας αφήνει ζωντανούς τους παθογόνους και μη μικροοργανισμούς που περιέχουν τα τρόφιμα. Έτσι, όσον αφορά στα ωμά ψάρια μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προσβολής από παράσιτα, καθώς έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μόλυνσης από το βακτήριο listeria. Το βακτήριο αυτό μπορεί δυνητικά να προκαλέσει θανατηφόρα τροφογενή λοίμωξη και η θνησιμότητα εκτιμάται 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή της σαλμονέλας.
 
Λαχνικά και φρούτα
Τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά. Η τοξοπλάσμωση παραμονεύει και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το έμβρυο. Γι’ αυτό, στο σπίτι σας επιμείνετε στο καλό πλύσιμό τους, ειδικά όσον αναφορά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γιατί είναι πιο κοντά στο έδαφος και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να φέρουν παράσιτο. Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση τους σε χώρους εστίασης τους οποίους δεν έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι τα λαχανικά πλένονται αρκετά καλά. Τέλος, προτιμάτε να πλύνετε και να φρεσκοκόβετε οι ίδιες την σαλάτα σας από το να την αγοράζετε έτοιμη από το super market.
 
Ωμά αυγά
Το ωμό αυγό θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης η μαγιονέζα, dressings και άλλα προϊόντα που μπορεί να το περιέχουν, όπως τα σάντουιτς με μαγιονέζα, η σαλάτα του σεφ, οι ζύμες κ.ά. Ο κίνδυνος προσβολής από το βακτήριο της σαλμονέλας παραμονεύει. Για να είστε σίγουρες, μαγειρέψτε το αυγό σας έως ότου και ο κρόκος και το ασπράδι να πάρουν στερεή μορφή. Αν είστε έξω, ρωτήστε πριν παραγγείλετε και αν περιέχει κάτι από τα παραπάνω, ζητήστε να μην χρησιμοποιηθεί στο πιάτο σας.
 
Κρέας
Το κρέας σας θα πρέπει να είναι καλοψημένο και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κιμά. Η θερμική επερξεργασία καταφέρνει να εξουδετερώσει το τοξόπλασμα, το κολοβακτηρίδιο και την σαλμονέλα. Ο κιμάς, επειδή αποτελεί άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων ,πέρα από καλοψημένος θα πρέπει να είναι και φρεσκοκομμένος και γενικά καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωσή του εκτός σπιτιού Επίσης κρεατοσκευάσματα όπως το πατέ, τα λουκάνικα, τα σαλάμια κ.ά, καθώς και τα έτοιμα γεύματα που περιέχουν κρέας θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ψήνονται πάρα πολύ καλά, ώστε να εξουδετερωθούν οι επιβλαβείς οργανισμοί που τυχόν έχουν αναπτυχθεί σε αυτά.
 
Μεγάλα ψάρια
Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος και ο ξιφίας θα πρέπει να τα αποφύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί συσσωρεύουν μεθυλάργυρο, μέταλλο που προκαλεί σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα του εμβρύου. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψάρια από λίμνες και ποτάμια, μιας και υπάρχει πιθανότητα τα νερά να είναι μολυσμένα και να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις.
 
Συκώτι
Ένα ακόμα τρόφιμο που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι το συκώτι. Αν και θα ήταν μια πολύ καλή πηγή σιδήρου θα πρέπει να αποκλειστεί από το διαιτολόγιο της μέλλουσας μανούλας γιατί η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α, μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.
 
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
Το μη παστεριωμένο γάλα και τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται από αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Έτσι το brie, το camembert, το ροκφόρ και ντόπια τυριά που φτιάχνονται χωρίς να έχει βραστεί το γάλα, ώστε να αδρανοποιηθεί το βακτήριο της λιστέριας θα πρέπει να αντικατασταθούν με τυριά από εγγυημένα παστεριωμένο γάλα. Γι΄αυτό, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αγοράζετε επώνυμα και συσκευασμένα γαλακτοκομικά.
 
Συντήρηση τροφίμων
Προσοχή στη συντήρηση των τροφίμων. Ακόμη και τα μαγειρεμένα φαγητά, μπορούν να μείνουν έως 2 ώρες εκτός ψυγείου, ώστε να κρυώσουν και έπειτα να συντηρηθούν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, γιατί όσο περνάει η ώρα αρχίζει και πολλαπλασιάζεται το μικροβιακό φορτίο. Το ίδιο ισχύει για τις σαλάτες από φρούτα και λαχανικά και τους χυμούς που δεν καταναλώνονται άμεσα. Τέλος η κακή συντήρηση εμφιαλωμένων νερών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.
 
Καφές
Η κατανάλωση καφεΐνης έχει απασχολήσει πολύ τις επιστημονικές ομάδες αλλά και τις μαμάδες. Η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης, δηλαδή 2 φλιτζανιών καφέ, παλαιότερα θεωρείτο ότι διπλασίαζε τον κίνδυνο αποβολής. Σύμφωνα όμως με νέα ερευνητικά δεδομένα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), 1-2 φλιτζάνια καφεϊνούχων ροφημάτων, εφόσον το επιθυμεί η μητέρα είναι επιτρεπτά, αλλά θα πρέπει να προσαρμόζεται η ποσότητά τους, ανάλογα με την κατανάλωση και άλλων διατροφικών πηγών καφεϊνης, όπως η σοκολάτα.
 
Αλκοόλ
Το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, προβλήματα στον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα, ενώ αργότερα μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε