Εγκυμοσύνη

Εξωσωματική γονιμοποίηση και καθ’ έξιν αποβολές

Η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει στο σύγχρονο ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας την αιχμή της ιατρικής γνώσης, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης μίας εγκυμοσύνης. Δυστυχώς όμως είναι συχνό το φαινόμενο ενώ μία εγκυμοσύνη ξεκινά, για κάποιο λόγο να σταματά σε κάποιο σημείο η συνέχισή της, το έμβρυο δηλαδή μπορεί να παλινδρομήσει ή να αποβληθεί για διάφορους λόγους πριν την 24 εβδομάδα της κύησης. Όταν αυτό συμβεί για  τρεις φορές τουλάχιστον τότε η κατάσταση ονομάζεται «καθ’ έξιν αποβολές».

Παρά τον έλεγχο που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καθίσταται δυνατό να προσδιοριστεί το αίτιο των αποβολών. Εντούτοις επτά στις δέκα γυναίκες με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών θα μείνουν έγκυες και η εγκυμοσύνη τους θα τελεσφορήσει.
Ποιες είναι οι αιτίες που διερευνώνται σε αυτές τις περιπτώσεις;

1.    Η ηλικία της γυναίκας και το γυναικολογικό ιστορικό της. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας τόσο αυξάνει η πιθανότητα αποβολής. Αν μία γυναίκα είχε τουλάχιστον μία αποβολή στο παρελθόν έχει στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλει στο μέλλον σε σύγκριση με μία γυναίκα αντίστοιχης ηλικίας που δεν έχει ιστορικό αποβολής.
2.    Γενετικοί παράγοντες των γονέων. Η μητέρα ή ο πατέρας μπορεί να είναι φορείς μίας γενετικής ανωμαλίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή και να μην το γνωρίζουν.

3.    Χρωμοσωμιακή ανωμαλία του εμβρύου. Αποτελεί το πιο συχνό αίτιο αποβολών του πρώτου τριμήνου. Μεγάλο ποσοστό των εμβρύων που παλινδρομούν πάσχουν από κάποια χρωμοσωμιακή ανωμαλία. Ο γυναικολόγος σε συνεννόηση με το ζευγάρι μπορεί να ζητήσει να εξετασθούν τα κύτταρα του εμβρύου για τυχόν ύπαρξη χρωμοσωμιακών ανωμαλιών.
4.    Ύπαρξη υποκείμενου αυτοάνοσου νοσήματος, που παραμένει άγνωστο συνήθως μέχρι την στιγμή της διερεύνησης. Συνήθως πρόκειται για κάποιο είδος θρομβοφιλίας, που παρεμβαίνει στον μηχανισμό της πηκτικότητας. Χορήγηση ασπιρίνης και ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους φαίνεται να αντιμετωπίζουν σε ικανό βαθμό το εν λόγω πρόβλημα.

5.    Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας π.χ. διάφραγμα, συμφύσεις, ινομυώματα κτλ μπορούν να προκαλέσουν αποβολές αλλά ένα σημαντικό μέρος τους μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά και όταν αυτό συμβεί, η γυναίκα μπορεί να επιχειρήσει με ασφάλεια μια  νέα εγκυμοσύνη.
6.    Φλεγμονές όπως π.χ. κολπίτιδα από ειδικούς μικροβιολογικούς παράγοντες ή υδροσάλπιγγα φαίνεται να ευθύνονται για ένα ποσοστό των αποβολών. Η χορήγηση της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής όπου υπάρχει μόλυνση φαίνεται να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ,  MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας

www.futurefamily.gr

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε