Εγκυμοσύνη

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες για τον ιό του Aids

Το AIDS ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας είναι ένα ανίατο νόσημα, που οφείλεται στον ιό HIV. Ο ιός HIV προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και το καταστέλλει με αποτέλεσμα ο φορέας να καταλήγει μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος όχι από τον ιό αλλά από την εμφάνιση κάποιας λοίμωξης ή νεοπλασίας. Παρά την πρόοδο της φαρμακολογίας δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα το φάρμακο που θα μπορούσε να θεραπεύσει από τον ιό HIV, ούτε το εμβόλιο που θα προφυλάσσει από την μόλυνση σε ενδεχόμενη επαφή.  Τα αντιρετροικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου εξασφαλίζοντας μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής ή επιμήκυνση επιβίωσης.

Ο ιός HIV μεταδίδεται μέσω του αίματος, με την σεξουαλική επαφή, με την κοινή χρήση συρίγγων και από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια της γέννησης ή του θηλασμού. Ο έλεγχος που γίνεται από την αιμοδοσία πριν την μετάγγιση αίματος έχει ελαχιστοποιήσει τα περιστατικά μόλυνσης με τον τρόπο αυτό. Πέραν της μετάδοσης μέσω της χρήσης κοινών συρίγγων από τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ο κύριος τρόπος μετάδοσής του παραμένει η σεξουαλική επαφή.

Ο ιός HIV υπάρχει σε ποσότητες ικανές να μολύνουν στο αίμα, στο σπέρμα, τα προσπερματικά υγρά και τα κολπικά υγρά, στην βλέννη που καλύπτει το ορθό και, τέλος, στο μητρικό γάλα. Μικρή ποσότητα του ιού υπάρχει και στο σάλιο αλλά δεν θεωρείται ικανή να προκαλέσει μόλυνση. Ο μόνος ασφαλής τρόπος προφύλαξης είναι η χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή και ο περιοδικός έλεγχος και των δύο συντρόφων με την ειδική εξέταση αίματος. Η εξέταση γίνεται εύκολα και γρήγορα σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο και δωρεάν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Με την κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή οι βλεννογόνοι πολύ συχνά τραυματίζονται και μέσω πολύ μικρών αμυχών γίνεται η μετάδοση του ιού. Η βλέννη του ορθού περιέχει μεγάλες ποσότητες του ιού και ο σύντροφος μπορεί να μολυνθεί μέσω της ουρήθρας ή μικροαμυχών του δέρματος του πέους. Το στοματικό σεξ παρόλο που δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου μπορεί να αποτελέσει και αυτό τρόπο μετάδοσης του ιού HIV ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πληγές στην στοματική περιοχή ή ουλίτιδα.

Η χρήση διαφόρων μεθόδων μετά την σεξουαλική επαφή για την αποτροπή της μόλυνσης πχ κολπικές πλύσεις με ιωδιούχο ποβιδόνη (Betadine,) ή  άλλα αντισηπτικά, ξύδι κ.α. δεν προσφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Η χρήση του προφυλακτικού δεν δοκιμάζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων αλλά αντιθέτως είναι ένδειξη σεβασμού και υπευθυνότητας. Ο άνθρωπος που έχει ελεύθερη σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλον, έρχεται σε επαφή με όλους του προηγούμενους σεξουαλικούς συντρόφους του ανθρώπου που έχει απέναντί του.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη στον Γυναικολόγο σας και μιλήστε μαζί του για ό,τι σας προβληματίζει. Ενημερωθείτε και στην συζήτηση μπορεί να είναι παρών και η/ο σύντροφός σας. Μία υπεύθυνη σεξουαλική ζωή με τις συμβουλές ενός εξειδικευμένου επιστήμονα, που διασφαλίζει το ιατρικό σας απόρρητο, θα σας προφυλάξει όχι μόνο από προβλήματα υγείας, που μπορείτε να αποφύγετε αλλά και να σας επιτρέψει να απολαύσετε τις σεξουαλικές επαφές σας χωρίς άγχος και περιττές ανησυχίες.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ,  MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας

www.futurefamily.gr
 
 

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού