Εγκυμοσύνη

Παρακεταμόλη: Μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές διαταραχές στην εγκυμοσύνη;

Παρακεταμόλη: Μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές διαταραχές στην εγκυμοσύνη;

Η παρακεταμόλη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλόγιστα για την αντιμετώπιση του άλγους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της βιβλιογραφίας από 91 γιατρούς οι οποίοι υποστήριξαν ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων ήταν η Ann Bauer από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, εξέτασαν 25 χρόνια ερευνών για τα αναλγητικά στην εγκυμοσύνη και δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Endocrinology.

Όπως υποστήριξαν, οι έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο αυτό:

-στη χαμηλότερη δυνατή δόση,

-για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια και,

-μόνο εφόσον έχουν λάβει έγκριση από τον γιατρό τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος που παρατηρήθηκε σε ορισμένες έρευνες.

Η παρακεταμόλη θεωρείται η πλέον ασφαλής επιλογή για την αντιμετώπιση του ήπιου-μέτριου άλγους και του πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, πάνω από το 50% των εγκύων έχουν λάβει τουλάχιστον μία φορά το φάρμακο αυτό κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ωστόσο, δεδομένα έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των εγκύων λαμβάνουν παρακεταμόλη για άλλες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα:

-η κεφαλαλγία,

-οι μυαλγίες,

-η ισχιαλγία και,

-το άλγος στα γόνατα, παρά το γεγονός ότι το φάρμακο δεν έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Ωστόσο, η ευρεία χρήση της παρακεταμόλης δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς άλλα αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη δεν επιτρέπεται να χορηγηθούν, ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ανησυχίες για την παρακεταμόλη και τις επιδράσεις της κατά την εγκυμοσύνη ξεκίνησαν μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε στις αναπτυξιακές διαταραχές τα τελευταία χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποδίδεται σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα την καλύτερη ενημέρωση που υπάρχει πλέον για τις διαταραχές αυτές, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες διαγνώσεις.

Η παρακεταμόλη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, επομένως υπάρχει πιθανότητα να προκαλεί διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στο φάρμακο και τις συμπεριφορικές ή αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς οι τελευταίοι συνδέονται επίσης με μία σειρά γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τη Bauer, μέχρι να γνωρίζουμε αν πραγματικά το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, θα πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του στις εγκύους.

Στην ανάλυση των δεδομένων που έκανε η επιστήμονας και η ομάδα της, εξετάστηκαν μία σειρά έρευνες, από επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου στις εγκύους μέχρι εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα.

Οι έρευνες αυτές είχαν δημοσιευτεί στο διάστημα από το 1995 μέχρι το 2020.

Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τις εγκύους νωρίς σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την παρακεταμόλη.

Ωστόσο, τόνισαν ότι οι παρατηρήσεις της μελέτης τους θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Εξετάζοντας μόνο τις μελέτες που είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα από ανθρώπους εθελοντές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι:

οι 26 από τις 29 μελέτες (στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 220.000 έγκυες) ανακάλυψαν δεδομένα που δείχνουν ότι η χρήση παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως:

-η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και,

-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Λίγες μελέτες είχαν επίσης δεδομένα σχετικά με την ποσότητα της παρακεταμόλης που είχαν λάβει οι γυναίκες.

Στις μελέτες αυτές παρατηρήθηκε ότι η συχνή χρήση του παραπάνω φαρμάκου κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών στο έμβρυο.

Ένας μικρός αριθμός ερευνών διαπίστωσαν επίσης, πιθανή σύνδεση ανάμεσα στη χρήση παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη, και,

-τον κίνδυνο ανωμαλιών του ουρογεννητικού, ή,

-αναπαραγωγικού συστήματος στα αγόρια.

«Με βάση τα δεδομένα της μελέτης μας, πιστεύουμε ότι η χρήση της παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να επανεξεταστεί σε νέες έρευνες.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες αυτές, το φάρμακο θα πρέπει ίσως να αποφεύγεται από τις εγκύους», αναφέρει η Bauer.

-Δεν συμφώνησαν όλοι οι επιστήμονες με τα ευρήματα της μελέτης

Είναι σημαντικό να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι ορισμένοι επιστήμονες δεν συμφώνησαν με τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης.

Μία από αυτούς, η Sarah Stock από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υποστήριξε ότι τα περισσότερα δεδομένα που χρησιμοποίησε η ανάλυση ήταν χαμηλής ποιότητας και δεν επαρκούν για να αποδειχθεί ότι η παρακεταμόλη, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται περιστασιακά, μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές διαταραχές στον άνθρωπο.

Αν και ορισμένες έρευνες που εξέτασε η ανάλυση είχαν χρησιμοποιήσει επίσημα ιατρικά αρχεία, οι περισσότερες είχαν βασιστεί σε:

-αναφορές από τους γονείς σχετικά με την αναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά τους ή,

σε αναφορές των εγκύων σχετικά με τη συχνότητα που έπαιρναν παρακεταμόλη.

Σύμφωνα με τη Stock, αυτή τη στιγμή είναι επίσης αδύνατο να διαπιστώσουμε αν οι αναπτυξιακές διαταραχές συνδέονται με την παρακεταμόλη, ή με τις παθήσεις που οδηγούν σε λήψη του παραπάνω φαρμάκου.

Τόσο το FDA των ΗΠΑ όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχαν δηλώσει το 2015 και 2019, αντίστοιχα, ότι τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν για να αποδείξουν σύνδεση ανάμεσα στη χρήση παρακεταμόλης από τις εγκύους και τον κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά τους.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης ζήτησαν από τους παραπάνω οργανισμούς να επανεξετάσουν τα δεδομένα και να αναθεωρήσουν τις οδηγίες τους.

Σύμφωνα με τον Stephen Evans, ένα φαρμακοποιό/επιδημιολόγο από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, το αίτημα αυτό είναι λογικό, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσουν οι μελλοντικές μητέρες.

Όπως υποστήριξε τόσο ο Evans, όσο και αρκετοί άλλοι ειδικοί, οι επιδημιολογικές μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα ανάλυση ήταν επί το πλείστον χαμηλής ποιότητας.

Κατά συνέπεια, προς το παρόν η χρήση του φαρμάκου από τις εγκύους μπορεί να συνεχιστεί, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να έχουμε πιο σαφή αποτελέσματα.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Εγκυμοσύνη

06.12.2021

Εμβόλια COVID και εγκυμοσύνη: Τηλεφωνική γραμμή για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση

«Έλλειμμα πληροφόρησης» για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι της  COVID-19 κατά την κύηση διαπιστώνει η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας και μαζί με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ προχωρούν σε δράσεις ενημέρωσης. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, «καθημερινά βλέπουμε έγκυες να νοσούν σοβαρά. […]

03.12.2021

Η αυξημένη καφεΐνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε υπέρβαρα παιδιά

Όταν τα παιδιά ήταν πέντε ετών το ποσοστό αυτών που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ήταν 5% μεγαλύτερο στην ομάδα των γυναικών που είχαν αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 200 mg καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με περιττά κιλά, σύμφωνα με διεθνή μελέτη. Ερευνητές της Ακαδημίας […]

COVID-19: Αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών για της εγκύους σύμφωνα με Νέα Μελέτη
02.12.2021

COVID-19: Αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών για της εγκύους σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης των εγκύων για κορωνοϊό και εμβολιασμό
02.12.2021

Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης των εγκύων για κορωνοϊό και εμβολιασμό

Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάπτει το έμβρυο
26.11.2021

Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάπτει το έμβρυο

Προεκλαμψία: Μια ύπουλη απειλή για την εγκυμοσύνη
26.11.2021

Προεκλαμψία: Μια ύπουλη απειλή για την εγκυμοσύνη

Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρών βρεφών από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα
24.11.2021

Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρών βρεφών από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα

Εγκυμοσύνη: Πολύτιμη η έγκαιρη υπερηχογραφική διάγνωση για την έκτοπη κύηση
24.11.2021

Εγκυμοσύνη: Πολύτιμη η έγκαιρη υπερηχογραφική διάγνωση για την έκτοπη κύηση

Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
23.11.2021

Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Πρόωρος Τοκετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
18.11.2021

Πρόωρος Τοκετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ασθένειες
3

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η νόσος της νέας εποχής

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

08.12.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Δ. Μεταμόρφωσης, πλατεία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, απέναντι από το δημαρχείο, 09:00-15:00 Δ. Αμαρουσίου, Βασιλ. Όλγας […]

07.12.2021

“Ποιοι θα λογοδοτήσουν;”- Καταπέλτης ο Γ. Ιωαννίδης για τους θανάτους στην Ελλάδα

Βίντεο

Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται
07.12.2021

Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται

Γεωγραφική κατανομή: 2.156 κρούσματα στην Αττική -1.048 στη Θεσσαλονίκη
07.12.2021

Γεωγραφική κατανομή: 2.156 κρούσματα στην Αττική -1.048 στη Θεσσαλονίκη

Πανελλαδική μελέτη: Το 74% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί για τη νόσο COVID-19
07.12.2021

Πανελλαδική μελέτη: Το 74% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί για τη νόσο COVID-19

ΕΜΑ: Πολύ σύντομα η έγκριση του εμβολίου της Novavax
07.12.2021

ΕΜΑ: Πολύ σύντομα η έγκριση του εμβολίου της Novavax

COVID-19: 7.009 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 99 νέοι θάνατοι
07.12.2021

COVID-19: 7.009 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 99 νέοι θάνατοι

Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση για μονοκλωνικά – Η οδηγία για τις εγκύους
07.12.2021

Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση για μονοκλωνικά – Η οδηγία για τις εγκύους

Johnson & Johnson: Αύξηση αντισωμάτων ως τρίτη δόση μετά από Pfizer δείχνει νέα μελέτη
07.12.2021

Johnson & Johnson: Αύξηση αντισωμάτων ως τρίτη δόση μετά από Pfizer δείχνει νέα μελέτη

ΕΟΔΥ: 971 κρούσματα COVID-19 σε 29.939 rapid tests τη Δευτέρα
07.12.2021

ΕΟΔΥ: 971 κρούσματα COVID-19 σε 29.939 rapid tests τη Δευτέρα