Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Χωρίς αμφιβολία το καλοκαίρι προσφέρει πλήθος ευκαιριών χαλάρωσης και καλοπέρασης.

Σε μία έγκυο  γυναίκα όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί δυσκολίες όπως:

-έντονη εφίδρωση,

-ζαλάδες,

-πρήξιμο στα άκρα, και,

-δυσφορία.

“Εμείς θα δώσουμε πολύτιμες συμβουλές και θα επισημάνουμε τι πρέπει να προσέχετε, προκειμένου να μπορείτε να απολαύσετε ξεκούραστες και χαλαρές στιγμές που να συνδυάζονται με ασφάλεια“, σημειώνει  ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ.

Αντιηλιακό

Ο καλοκαιρινός ήλιος προσφέρει τη χαρά της απόλυτης χαλάρωσης, τώρα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, με απόλυτο σύμμαχο το αντηλιακό σας.

Οι ορμονικές μεταβολές ευνοούν την ανάπτυξη δυσχρωμιών στο δέρμα, ενώ η υψηλή θερμοκρασία είναι απαγορευτική για το έμβρυο.

Επιλέξτε την έκθεσή σας τις απογευματινές ώρες, όπου η ακτινοβολία είναι αισθητά περιορισμένη.

Εξάλλου, ένας βραδινός περίπατος γυμνάζει και χαλαρώνει“, σημειώνει ο ο κ. Κελλάρης ενώ στην συνέχεια ,δίνει τις κατάλληλες συμβουλές για την έγκυο γυναίκα, στην περίοδο των διακοπών:

Διατροφή

Οι υψηλές θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών δημιουργούν αίσθημα δυσφορίας, ενώ μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση με όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνεπάγεται (για παράδειγμα ουρολοιμώξεις).

Συστήνουμε την κατανάλωση άφθονου νερού, αφεψήματα χωρίς καφεΐνη, φρούτων και λαχανικών.

Σε σκιερά και δροσερά μέρη

Ένα σπρέι νερού στην τσάντα σας μπορεί να προσφέρει άμεση αίσθηση δροσιάς.

Σε εσωτερικούς χώρους το κλιματιστικό μπορεί να βοηθήσει, προσοχή όμως να έχει γίνει σωστή συντήρησή τους (καθαρισμός φίλτρων).

Το κολύμπι

Το κολύμπι αποτελεί εξαίρετο μέσο άσκησης.

-Εάν ο μαιευτήρας σας δεν το έχει απαγορεύσει για ειδικούς λόγους, μπορεί να αποτελέσει θαυμάσιο τρόπο σωματικής τόνωσης αλλά και χαλάρωσης.

Επιλέξτε  καθαρές και ζεστές θάλασσες (το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα), ενώ οι πισίνες καλό είναι να αποφεύγονται.

Δώστε προσοχή στη φροντίδα της  φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, μιας και κατά την εγκυμοσύνη ο οργανισμός γίνεται περισσότερο επιρρεπής στις κολπίτιδες.

-Μετά το κολύμπι να ξεπλένεστε και να φοράτε στεγνό μαγιό.

Καλό είναι επίσης να έχετε συντροφιά κοντά σας, για την περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια όπως κάποιος μυϊκός σπασμός (κράμπα).

Περιορισμός έντονων δραστηριοτήτων και άσκοπων μετακινήσεων

-Περιορίστε την έντονη δραστηριότητα και τις άσκοπες μετακινήσεις.

-Επιλέγετε ντύσιμο ελαφρύ και άνετο, με προτίμηση στα βαμβακερά ρούχα ώστε να μπορεί το δέρμα να αναπνέει και να περιορίζεται η εφίδρωση.

-Μπορεί ένα γεύμα δίπλα στη θάλασσα να αποτελεί μία εικόνα άκρως συνυφασμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει όμως να δίνεται προσοχή στην καθαριότητα του εστιατορίου.

Φρούτα και λαχανικά – Προσοχή στο αλκοόλ

-Προτιμάτε ελαφριά γεύματα και αποφύγετε τα πολλά καρυκεύματα.

Φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε νερό και βιταμίνες  πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου.

Προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μιας και ο πειρασμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μεγαλύτερος.

Καταναλώστε ένα ποτήρι κρασί ή λίγη μπύρα 1-2 φορές την εβδομάδα, αν νιώσετε την ανάγκη.

Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών

-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια στις διακοπές σας (ιδιαίτερα στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο) και επιλέξτε τοποθεσία με καθαρές θάλασσες, εύκολα προσβάσιμες.

-Καλό είναι να μην είστε απομακρυσμένη από τον τόπο διαμονής σας ή από κάποια πόλη, στην περίπτωση που χρειαστείτε γιατρό, νοσοκομείο, ή φαρμακείο.

Παρόλες τις δυσκολίες που μπορεί προκύπτουν, πρωταρχικό μέλημά σας είναι να ευχαριστηθείτε την περίοδο αυτή και να προσέξετε εσάς και το μωρό σας.

Πέρα από όλα όμως, μια βραδινή βόλτα στην παραλία, ένα ελαφρύ γεύμα δίπλα στη θάλασσα και μία βουτιά κάτω από τον απογευματινό ήλιο, μπορούν κάλλιστα να δείξουν την ευχάριστη πλευρά της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι“, καταλήγει ο κ. Κελλάρης.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε