Εγκυμοσύνη

Όλες οι ερωτήσεις που έχει κάθε έγκυος για την πανδημία COVID-19 και οι απαντήσεις τους

Όλες οι ερωτήσεις που έχει κάθε έγκυος για την πανδημία COVID-19 και οι απαντήσεις τους

Όσες γυναίκες κυοφορούν την περίοδο της πανδημίας, σίγουρα θ ανησυχούν για την υγεία του μωρού τους και την δική τους, ενώ οι προβληματισμοί για τον θηλασμό είναι πολλοί.

Στα ερωτήματα που έχει κάθε μέλλουσα μητέρα, δίνονται απαντήσεις.

-Τι επίδραση έχει η COVID-19 στις εγκύους;

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες με COVID-19 έχουν ήπια συμπτώματα, όπως ένα απλό κρυολόγημα.

Μελέτες όμως, έχουν δείξει υψηλότερα ποσοστά εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπείας για έγκυες γυναίκες με COVID-19 σε σύγκριση με μη έγκυες γυναίκες με COVID-19.

Οι έγκυες γυναίκες άνω των 35 ετών,  που είχαν ΔΜΣ 25 ή περισσότερο και εκείνες που είχαν προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας και απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα μικρό ποσοστό των γυναικών η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χειρίζεται σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις και ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, είναι χειρότερες σε έγκυες γυναίκες“, αναφέρει  ο Δρ Ηλίας Κατσίκης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας -Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μαιευτικού-Γυναικολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

“Μεταξύ των εγκύων γυναικών, ο υψηλότερος κίνδυνος σοβαρής αδιαθεσίας (σε περίπτωση προσβολής από τον ιό) φαίνεται να είναι για όσες είναι 28 εβδομάδων ή και μετά.

Αυτό είναι κάτι που οι μαιευτήρες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια σε σχέση με άλλες παρόμοιες λοιμώξεις (όπως η γρίπη) και έχουν συνηθίσει να φροντίζουν τις εγκύους σε αυτήν την κατάσταση“, προσθέτει.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο μπορεί να είναι πιο συχνή σε έγκυες γυναίκες με COVID-19 από ό, τι σε μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και στην καλή υγιεινή και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την εγκυμοσύνη 28 εβδομάδων και μετά.

-Τι πρέπει να κάνω εάν εμφανίσω συμπτώματα COVID-19 στην εγκυμοσύνη;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι η υψηλή θερμοκρασία, συνεχής έντονος βήχας ή απώλεια οσμής ή/και γεύσης (ανοσμία).

Τι είναι καλό να κάνετε:

  • Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας ότι έχετε συμπτώματα COVID-19.
  • Εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται ή δεν βελτιώνονται, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι αναπτύσσετε μια πιο σοβαρή λοίμωξη που απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα. Πάλι συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Εάν ανεβάζετε πυρετό ή έχετε βήχα ή και τα δύο, κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να κανονίσετε να κάνετε τεστ κορονοϊού (COVID-19). Περιμένοντας το αποτέλεσμα θα πρέπει να απομονωθείτε.
  •  Λάβετε επίσης υπόψη σας τις άλλες πιθανές αιτίες πυρετού  κατά την εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν λοιμώξεις ούρων (κυστίτιδα-ουρολοίμωξη) και ρήξη υμένων.

-Ποια επίδραση θα έχει η COVID-19 στο μωρό μου εάν βγω θετική;

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι εάν έχετε τον ιό, είναι απίθανο να προκαλέσετε προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού σας και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αναφορές για αυτό.

Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να δείχνουν ότι η μόλυνση με COVID-19 στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα αποβολής.

Η μετάδοση του κορονοϊού από μια γυναίκα στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού (η οποία είναι γνωστή ως κάθετη μετάδοση) φαίνεται να είναι ασυνήθιστη.

Το εάν ένα νεογέννητο μωρό θα έχει COVID-19 δεν επηρεάζεται από τον τρόπο γέννησης, την επιλογή σίτισης ή εάν η γυναίκα και το μωρό μένουν μαζί“, αναφέρει ο κ. Κατσίκης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις νεογέννητων μωρών που αναπτύσσουν COVID-19 πολύ σύντομα μετά τη γέννηση, τα μωρά παρέμειναν καλά.

Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την πλήρη περίοδο (πριν από 37 εβδομάδες) είναι ευάλωτα σε προβλήματα που σχετίζονται με την πρόωρη γέννηση.

-Χρειάζεται να πάρω συμπληρώματα βιταμίνης D;

Η συμπλήρωση βιταμίνης D συνιστάται σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπήρξαν ορισμένες αναφορές ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών αναπνευστικών επιπλοκών εάν εμφανίσουν COVID-19.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η λήψη βιταμίνης D αποτρέπει τη μόλυνση με COVID-19, ή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Επομένως, συμβουλεύουμε όλες τις έγκυες γυναίκες να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D την ημέρα για να διατηρήσουν τα οστά και τους μυς τους υγιείς.

-Ποια είναι η συμβουλή για έγκυες γυναίκες με μεγαλύτερα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο; 

Οι έγκυες γυναίκες κατατάσσονται  στην ευάλωτη κατηγορία ως προφύλαξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, χωρίς αυτό να σημαίνει πως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 από άλλους υγιείς ενήλικες.

Ωστόσο, υπάρχουν επιπλέον ανησυχίες για τις εγκύους στο τρίτο τρίμηνο.

Αυτό βασίζεται σε στοιχεία από τη μελέτη UKOSS σχετικά με έγκυες γυναίκες που εισήχθησαν με COVID-19 σε νοσοκομεία από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020. Επομένως, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και στην καλή υγιεινή και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την εγκυμοσύνη 28 εβδομάδων και μετά“, εξηγεί ο κ. Κατσίκης, ενώ αναφέρει:

“Όταν μεταφέρετε τα παιδιά σας στο σχολείο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι ασκείτε κοινωνικές αποστάσεις – μείνετε δύο μέτρα μακριά από δασκάλους και άλλους γονείς και μην μπείτε μέσα στο κτίριο.

Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, όταν επιστρέφετε στο σπίτι εσείς και τα παιδιά σας“.

-Πώς θα επηρεάσει η πανδημία COVID-19 τα συνηθισμένα προγεννητικά και μεταγεννητικά ραντεβού μου;

Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο πώς, πότε και πού πραγματοποιούνται τα ραντεβού σας με τον γιατρό σας.

Η προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ασφάλειας σας και του μωρού σας κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και μετά.

Η φροντίδα σας μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες επισκέψεις στο σπίτι ή κάποια φροντίδα και υποστήριξη μπορεί να παρέχεται μέσω τηλεφώνου.

-Οι επιλογές τοκετού μου θα επηρεαστούν από την πανδημία COVID-19;

Όπως όλοι οι τομείς της φροντίδας, οι υπηρεσίες μητρότητας έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, αλλά οι μονάδες εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες παρέχονται με ασφαλή τρόπο, με τα επίπεδα προσωπικού που χρειάζονται και την ικανότητα παροχής επείγουσας περίθαλψης όπου είναι απαραίτητο“, τονίζει ο κ. Κατσίκης.

-Θα μπορώ να έχω μαζί μου τον σύντροφό μου κατά τη γέννα;

Ναι, μπορείτε προς το παρόν, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Εάν όμως ο σύντροφος σας έχει συμπτώματα COVID-19, ή έχει πρόσφατα διαγνωστεί  θετικός για COVID-19, ή απαιτείται να αυτό-απομονωθεί για άλλους λόγους (π.χ. πρόσφατη επαφή ενός μολυσμένου ατόμου), θα πρέπει να ακολουθήσει κυβερνητικές συμβουλές και να απομονωθεί αυτόματα στο σπίτι, για να προστατεύσετε την υγεία σας, άλλων γυναικών και μωρών και του προσωπικού μητρότητας που σας υποστηρίζει.

Σε ορισμένα νοσοκομεία και μονάδες μητρότητας, εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στις επισκέψεις.

-Θα πρέπει να κάνω τεστ για COVID-19;

Ανεξάρτητα από το εάν έχετε συμπτώματα COVID-19 ή όχι, θα χρειαστεί πριν τον τοκετό να εξεταστείτε για Covid-19.

Εάν έχετε προγραμματισμένη καισαρική  ή πρόκληση τοκετού, μπορεί να σας ζητηθεί να ακολουθήσετε μια περίοδο αυτο-απομόνωσης και να κάνετε τεστ για το COVID-19 πριν από την εισαγωγή.

-Μπορώ να παρακολουθήσω τα προγεννητικά ραντεβού μου εάν είμαι σε απομόνωση;

“Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να τον ενημερώσετε ότι επί του παρόντος βρίσκεστε σε απομόνωση για ύποπτο / επιβεβαιωμένο COVID-19 και να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με τα ραντεβού σας.

Είναι πιθανό ότι τα συνηθισμένα προγεννητικά ραντεβού θα καθυστερήσουν έως ότου λήξει η απομόνωση.

Εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει ότι το ραντεβού σας πρέπει να πραγματοποιηθεί, μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να παρευρεθείτε σε διαφορετική ώρα ή σε διαφορετική κλινική, για να προστατεύσετε άλλους”, λέει ο κ. Κατσίκης.

-Θα ελεγχθεί το μωρό μου για COVID-19;

Εάν έχετε νοσήσει ή υποψιάζεστε ότι έχετε COVID-19 κατά τη γέννηση του μωρού, θα εξεταστεί και το μωρό σας.

Να είστε σίγουροι πως οι γιατροί, νεογνολόγοι, θα φροντίσουν καλά το μωρό σας.

-Θα μπορέσω να μείνω με το μωρό μου / να έρθω σε επαφή μαζί του, αν υποψιάζομαι ή επιβεβαιώσω COVID-19;

Οι γυναίκες με επιβεβαιωμένη COVID-19 καλό είναι να χωριστούν από το μωρό τους για 14 ημέρες.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σίτιση, όταν πρόκειται για αποκλειστικό θηλασμό.

Συζητήστε με τον γιατρό σας τι είναι καλό να κάνετε τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

-Πώς μπορώ να ταΐσω το μωρό μου εάν έχω υποψίες ή επιβεβαιώσει COVID-19;

Εάν έχετε υποψίες ή επιβεβαιώσει COVID-19, θα πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της βρεφικής σίτισης, συμπεριλαμβανομένου του θηλασμού.

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί ή να μεταδοθεί στο μητρικό γάλα.

Τα καλά αναγνωρισμένα οφέλη του θηλασμού και η προστασία που προσφέρει στα μωρά υπερτερούν των πιθανών κινδύνων μετάδοσης του COVID-19 μέσω του μητρικού γάλακτος.

Υπό την προϋπόθεση ότι το μωρό σας είναι καλά και δεν απαιτεί φροντίδα στη μονάδα νεογνών, θα μείνετε μαζί μετά τη γέννηση.

Ο κύριος κίνδυνος είναι η στενή επαφή μεταξύ εσάς και του μωρού σας, εάν βήχετε ή φτερνίζεστε, καθώς τα σταγονίδια μπορεί να μεταφερθούν και έτσι να νοσήσει και το μωρό σας.

Εάν επιλέξετε να ταΐσετε το μωρό σας με γάλα (φόρμουλα) συνιστάται να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες αποστείρωσης”, σημειώνει ο κ. Κατσίκης και αναφέρει τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη:

Συνιστώνται οι ακόλουθες προφυλάξεις:

-Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωρό, την αντλία του μαστού ή τα μπουκάλια.

-Προσπαθήστε να αποφύγετε το βήξιμο ή το φτέρνισμα στο μωρό σας κατά τη σίτιση (είτε με θηλασμό είτε με μπουκάλι).

-Σκεφτείτε να φοράτε μάσκα ή κάλυμμα προσώπου κατά τη σίτιση.

-Ακολουθήστε τις συστάσεις για τον καθαρισμό της αντλίας / φιαλών μετά από κάθε χρήση.

-Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από κάποιον που είναι υγιής,  να ταΐσει το μωρό με το μπουκάλι.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή.

Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

Όλα τα νέα του Ομίλου στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.

Εγκυμοσύνη

03.12.2021

Η αυξημένη καφεΐνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε υπέρβαρα παιδιά

Όταν τα παιδιά ήταν πέντε ετών το ποσοστό αυτών που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ήταν 5% μεγαλύτερο στην ομάδα των γυναικών που είχαν αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 200 mg καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με περιττά κιλά, σύμφωνα με διεθνή μελέτη. Ερευνητές της Ακαδημίας […]

02.12.2021

COVID-19: Αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών για της εγκύους σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας από τη Γαλλία, οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές της κύησης και του τοκετού αν μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης, οι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν για COVID-19 σε σχέση με τις εγκύους που […]

Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης των εγκύων για κορωνοϊό και εμβολιασμό
02.12.2021

Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης των εγκύων για κορωνοϊό και εμβολιασμό

Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάπτει το έμβρυο
26.11.2021

Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάπτει το έμβρυο

Προεκλαμψία: Μια ύπουλη απειλή για την εγκυμοσύνη
26.11.2021

Προεκλαμψία: Μια ύπουλη απειλή για την εγκυμοσύνη

Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρών βρεφών από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα
24.11.2021

Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρών βρεφών από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα

Εγκυμοσύνη: Πολύτιμη η έγκαιρη υπερηχογραφική διάγνωση για την έκτοπη κύηση
24.11.2021

Εγκυμοσύνη: Πολύτιμη η έγκαιρη υπερηχογραφική διάγνωση για την έκτοπη κύηση

Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
23.11.2021

Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Πρόωρος Τοκετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
18.11.2021

Πρόωρος Τοκετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εγκυμοσύνη και χρήση κάνναβης: Τα προβλήματα στα παιδιά που γεννούν
17.11.2021

Εγκυμοσύνη και χρήση κάνναβης: Τα προβλήματα στα παιδιά που γεννούν

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Διατροφή
4

Έρευνα σχετικά με τις γνώσεις τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου

Περισσότερα

05.12.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Δ. Ηλιούπολης, πλατεία Φλέμινγκ, 09:00-15:00 2. Δ. Αγ. Δημητρίου, Αγ. Δημητρίου 55, Δημαρχείο, 09:00-15:00 3. […]

04.12.2021

Τηλεοπτικό κανάλι των ΗΠΑ αποκαλύπτει τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19

Βίντεο

COVID-19: 5.157 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 88 νέοι θάνατοι
04.12.2021

COVID-19: 5.157 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 88 νέοι θάνατοι

Φόβοι για παγκόσμια έξαρση της ιλαράς καθώς η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει τους παιδικούς εμβολιασμούς
04.12.2021

Φόβοι για παγκόσμια έξαρση της ιλαράς καθώς η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει τους παιδικούς εμβολιασμούς

Το φάρμακο Nubeqa της Bayer βελτιώνει την επιβίωση στη δοκιμή για τον καρκίνο του προστάτη
04.12.2021

Το φάρμακο Nubeqa της Bayer βελτιώνει την επιβίωση στη δοκιμή για τον καρκίνο του προστάτη

FDA: Προσθέτει αυστηρές προειδοποιήσεις ασφαλείας για τα φάρμακα για την αρθρίτιδα από την Pfizer την AbbVie και τη Lilly
04.12.2021

FDA: Προσθέτει αυστηρές προειδοποιήσεις ασφαλείας για τα φάρμακα για την αρθρίτιδα από την Pfizer την AbbVie και τη Lilly

Η παραλλαγή Omicron μπορεί να έχει μολυνθεί από έναν ιό του κοινού κρυολογήματος
04.12.2021

Η παραλλαγή Omicron μπορεί να έχει μολυνθεί από έναν ιό του κοινού κρυολογήματος

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
04.12.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Ο Σαχίν της BioNTech λέει ότι μπορεί να προσαρμόσει γρήγορα το εμβόλιο για την Όμικρον
03.12.2021

Ο Σαχίν της BioNTech λέει ότι μπορεί να προσαρμόσει γρήγορα το εμβόλιο για την Όμικρον

Μήνυμα του Πρύτανη Καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλου για την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
03.12.2021

Μήνυμα του Πρύτανη Καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλου για την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία