Εγκυμοσύνη

Πότε θα επανέλθει το σώμα μου μετά την εγκυμοσύνη;

Ένα ερώτημα που θέτει η πλειονότητα των γυναικών στον γιατρό τους μετά την γέννα, καθώς η κοιλιά παραμένει φουσκωμένη και τα κιλά “βαραίνουν” την λεχώνα. 

Είναι σίγουρο πως τα κιλά θα φύγουν, αρκεί να κάνετε υπομονή.

Μην αρχίσετε δίαιτα χωρίς την συμβουλή ειδικού, διότι το γάλα που θηλάζετε το μωρό σας θα χάσει τα θρεπτικά συστατικά του, με τις όποιες συνέπειες στην ανάπτυξή του.

Το μέσο βάρος ενός νεογέννητου είναι περίπου 3-3,5 κιλά. Πόσα λιγότερα κιλά ζυγίζει όμως, μια μητέρα όταν βγαίνει από την αίθουσα τοκετού;

Και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει το σώμα της στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση;

Οι σταθερές για την επάνοδο του σώματος

Παρόλο που το «χρονοδιάγραμμα» της απώλειας βάρους είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα και βασίζεται σε πολλούς παράγοντες ( για παράδειγμα, τα κιλά που πήρε κατά την εγκυμοσύνη, στο αν θηλάζει ή όχι, στις διατροφικές της συνήθειες και στο αν ασκείται ή όχι,), υπάρχουν ορισμένες σταθερές παράμετροι σχετικά με την επάνοδο του σώματος μετά τον τοκετό:

-24 ώρες μετά τον τοκετό

Οι γυναίκες χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 5,5 κιλά απευθείας μετά τη γέννα.

1 εβδομάδα μετά

Ο θηλασμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

Ενώ οι ειδικοί συστήνουν στις θηλάζουσες μητέρες να καταναλώνουν ημερησίως περίπου 500 θερμίδες παραπάνω από το φυσιολογικό, συνήθως οι γυναίκες αυτές χάνουν περισσότερο βάρος μετά τον τοκετό και γρηγορότερα συγκριτικά με τις μη θηλάζουσες.

Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία παραγωγής γάλακτος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος.

-1 μήνα μετά

Συνηθίζεται στις νέες μητέρες να χάνουν περίπου 10 κιλά μέσα στον πρώτο μήνα από τον τοκετό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG).

Εφόσον, οι ειδικοί προτείνουν στην πλειοψηφία των γυναικών να πάρουν από 12 έως 14 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, συνεπάγεται ότι στις τέσσερις περίπου εβδομάδες μετά τον τοκετό θα πρέπει να έχετε σχεδόν επιστρέψει στα αρχικά σας κιλά!

-Η κοιλιά σας δεν θα γίνει επίπεδη σε μία ημέρα.

Η μήτρα σας χρειάζεται περίπου έξι εβδομάδες για να αποκτήσει ξανά το αρχικό της σχήμα και μέγεθος, οπότε θα δείχνετε σαν να είστε  έγκυος για αρκετό καιρό ακόμα. Ωστόσο, ήδη μία εβδομάδα μετά τον τοκετό, θα έχετε χάσει αρκετό βάρος και η κοιλιά σας θα αρχίσει να υποχωρεί.

Η γυμναστική είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος

-Το «κλειδί» για να αποκτήσετε ξανά και γρήγορα τη σιλουέτα που είχατε πριν μείνετε έγκυος, δεν είναι άλλο από τη γυμναστική.

Γι’ αυτό ξεκινήστε κάποιο είδος άσκησης, αμέσως μόλις το επιτρέψει ο γυναικολόγος σας.

-Το οίδημα στα άκρα

Το οίδημα στα άκρα είναι απόλυτα φυσιολογικό και ενδέχεται να επιδεινωθεί μετά τον τοκετό.

Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή η μήτρα προωθεί μεγάλη ποσότητα αίματος προς το υπόλοιπο σώμα και αφετέρου επειδή οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν ορούς κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα υγρά αυτά συσσωρεύονται κυρίως στα κάτω άκρα.

-Το πρήξιμο των ποδιών υποχωρεί συνήθως σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες και καλό είναι η λεχωίδα να ενημερώνεται γι’ αυτό.

Μπορεί επίσης η γυναίκα να παρατηρήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού μετά την εγκυμοσύνη, ακόμη κι όταν υποχωρήσει το οίδημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύνδεσμοι του σώματος χαλαρώνουν κατά την κύηση κι έτσι το πέλμα μεγαλώνει ελαφρώς.

Οι λειτουργίες του οργανισμού

Τα γεννητικά όργανα και όλες σχεδόν οι λειτουργίες του οργανισμού σας επανέρχονται στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση σε χρονικό διάστημα 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η περίοδος αυτή ονομάζεται λοχεία.

Εξαίρεση αποτελούν οι μαστοί, που κατά τη διάρκεια της λοχείας ενεργοποιούνται για να εκτελέσουν τη σημαντική τους λειτουργία, δηλαδή τη γαλουχία, προς εξασφάλιση της διατροφής του νεογέννητου.

Η μεταβατική αυτή περίοδος συνήθως εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού