Εγκυμοσύνη

5 βασικά θρεπτικά συστατικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο δυναμικών αλλαγών για τη δομή και τη φυσιολογία της μητέρας αλλά και του αναπτυσσόμενου εμβρύου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Δεν τρώμε για δύο, όπως επικρατεί η άποψη και είναι λάθος, αλλά φροντίζουμε να τρώμε ποιοτικά, ώστε να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας, με προέκταση στο έμβρυο που κυοφορούμε.

Αναφέρουμε πέντε από τα σημαντικότερα:

-Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, και συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης κι έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Οι καλύτερες πηγές φολικού οξέος είναι τα λαχανικά, κυρίως με το σκούρο πράσινο χρώμα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το κρέας και τα εσπεριδοειδή.

-Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ούτως ή άλλως, ένα άκρως σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή.

Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης αποδεικνύεται πολύτιμος καθώς:

-συμβάλλει στην ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών

συντελεί στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης

μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος μέσω του πλακούντα

-συμβάλλει στη διαμόρφωση των οστών και των χόνδρων

Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει απόθεμα σιδήρου στον οργανισμό.

Επιπλέον, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μειώνεται η παραγωγή αίματος, το σώμα χρειάζεται αιμοσφαιρίνη, οπότε η λήψη σιδήρου είναι αναγκαία.

Πλούσιες τροφές σε σίδηρο είναι: το καθαρό κακάο, οι φακές, η βρώμη, το σουσάμι, το συκώτι, τα κάσιους, τα αμύγδαλα. το χοιρινό κρέας, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα καρύδια κ.α.

Ασβέστιο

To αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει ανάγκη από όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Το ασβέστιο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να προσλάβει τόσο το έμβρυο όσο και η μέλλουσα μανούλα.

Το ασβέστιο συμβάλλει καθοριστικά και είναι αναγκαίο για τη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών.

Παράλληλα, συντελεί στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην ανάπτυξη μυών και των νεύρων.

Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαταραχές αυτής της περιόδου.

Λιπαρά Ω3

Τα Ω3 λιπαρά ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό.

Ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης τα οφέλη επεκτείνονται και στην υγεία του βρέφους.

Έχει βρεθεί ότι τα Ω3 συμβάλλουν:

– στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

στην ανάπτυξη των συστημάτων των οργάνων του σώματος (κυρίως του καρδιακού και αναπνευστικού συστήματος)

-στη λειτουργία των ματιών

Bιταμίνη D

H βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εν λόγω βιταμίνη έχει ανοσο-ρυθμιστική δράση, γεγονός που συμβάλλει στην ανοσοβιολογική ανεκτικότητα της μητέρας στο DNA του εμβρύου, την αποδοχή δηλαδή του εμβρύου από το σώμα.

Ταυτόχρονα, προλαμβάνει φλεγμονές στο αγγειακό τοίχωμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στη μητέρα σχετίζεται με διάφορες διαταραχές

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε