Εγκυμοσύνη

Tοκετός χωρίς ράμματα

Ο τοκετός χωρίς ράμματα, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια περινεοτομής, συζητείται ευρέως στη σύγχρονη μαιευτική, καθώς εκτιμάται ότι ενίοτε η διενέργεια περινεοτομής μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες, που περιλαμβάνουν πόνο (στο κάθισμα, την ούρηση, τη λειτουργία του εντέρου) και δυσκολία στην άμεση κινητοποίηση της λεχώνας, για τη φροντίδα του νεογνού και το θηλασμό.

Μακροπρόθεσμα, αυτές οι συνέπειες μπορούν να οδηγήσουν στην εξάντληση της λεχώνας, καθώς και σε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης.

Επίσης, οι γυναίκες αυτές, στο 40% των περιπτώσεων θα αναπτύξουν δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή).

“Τα παραπάνω ζητήματα, οδηγούν στο ερώτημα του εάν ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων είναι μικρότερος στις επίτοκες, στις οποίες πραγματοποιείται περινεοτομή ως πρακτική ρουτίνας, σε σύγκριση με εκείνες στις οποίες γίνεται περιορισμένη χρήση της”, εξηγεί ο Ελευθέριος Αναστασάκης, MD, PhD, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Εμβρύου & Γυναικολογικών Υπερήχων, ΓΑΙΑ Μαιευτική – Γυναικολογική, προσθέτοντας:

Οι μελέτες

“Σύμφωνα με την απάντηση που προκύπτει από πλήθος μελετών, φαίνεται ότι η περιορισμένη χρήση της περινεοτομής είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του ποσοστού των γυναικών με τραύμα στο περίνεο”.

-Κάποιες μελέτες μάλιστα, αναφέρουν αύξηση του κινδύνου ακράτειας ούρων και κοπράνων με τη συστηματική χρήση της.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ιατρική επιθεώρηση (JAMA, 2005) δείχνει ότι ο περιορισμός χρήσης της περινεοτομής (σε ποσοστό 10%) έναντι της συστηματικής χρήσης της (σε ποσοστό 51%) έχει ως αποτέλεσμα την παντελή απουσία τραύματος στον κόλπο στο 34% των περιπτώσεων.

Συγκριτικά, το ποσοστό παντελούς απουσίας κολπικού τραύματος στην ομάδα των γυναικών, όπου έγινε συστηματική χρήση της περινεοτομής, ήταν 25%.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική χρήση της περινεοτομής δεν προστατεύει την επίτοκο από κακώσεις ούτε μειώνει τον πόνο.

Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τον πόνο μακροπρόθεσμα και ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας.

Η σεξουαλική λειτουργία

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύτηκαν μελέτες που αξιολογούν τη σχέση της περινεοτομής με τη σεξουαλική λειτουργία.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2014, και έλαβε χώρα στην Πορτογαλία, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε περινεοτομή, παρουσίασαν υψηλότερης έντασης πόνο, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και αρνητικές αλλαγές σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του οργασμού, σε σύγκριση με τις γυναίκες στις οποίες δεν διενεργήθηκε περινεοτομή.

Περιορισμένη χρήση της περινεοτομής

Αν και υπάρχουν καταστάσεις που η περινεοτομή είναι απαραίτητη, όλα τα επίσημα όργανα των μαιευτήρων-γυναικολόγων (ACOG, RCOG, NIH, EBCOG) συστήνουν την περιορισμένη χρήση της, σε περιπτώσεις όπου η υγεία του εμβρύου, εξαρτάται από την ταχύτητα διεκπεραίωσης του τοκετού.

Σύμφωνα μάλιστα και με την άποψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση της περινεοτομής ως τεχνικής ρουτίνας, παρουσιάζει κάποιο όφελος, ενώ υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι μπορεί να αποβεί επιζήμια.

Ο φυσιολογικός τοκετός προϋποθέτει υπομονή και εάν δεν θέλουμε ράμματα, χρειαζόμαστε απλώς περισσότερο χρόνο, ειδικά έλαια για την προετοιμασία του περινέου, καλή προπαρασκευή και συνεργασία με τον γιατρό μας”, καταλήγει ο κ. Αναστασάκης.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε