Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί μία γυναίκα να ελέγξει την πρόσληψη κιλών;

Οι ενεργειακές ανάγκες και κατ’ επέκταση το συνολικό βάρος που καλείται να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη εξαρτάται άμεσα από το βάρος που βρισκόταν όταν έμεινε έγκυος.

Για παράδειγμα, η γυναίκα που ήταν σε φυσιολογικό βάρος όταν έγινε η σύλληψη, έχει το περιθώριο να αυξήσει το βάρος της τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης από 11-16 κιλά στο σύνολο.

Η αύξηση αυτή θεωρητικά οφείλει να γίνει ανά 3μηνο ανάλογα με τις ανάγκες του εμβρύου, και προς έκπληξη πολλών γυναικών τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης η γυναίκα μπορεί να μην αυξήσει και καθόλου το βάρος της ή να επιτύχει αύξηση μέχρι 1-2 κιλά, κάτι που τελικώς απογοητεύει αρκετές κοπέλες που τους πρώτους 3 μήνες αφήνονται και χαλαρώνουν διατροφικά νομίζοντας ότι «τρώνε για δύο» με αποτέλεσμα να φορτώνονται αρκετά παραπάνω βάρος το οποίο δεν χρειάζονται ουσιαστικά.

Για μια έγκυο με ένα μόνο έμβρυο, που ξεκινά την εγκυμοσύνη όντας αδύνατη/ελλειποβαρής οφείλει να αυξήσει το βάρος της από 13 μέχρι 18 κιλά, κερδίζοντας 450 γραμμάρια (~0,5 κιλό) κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου.

Γυναίκες, οι οποίες είναι υπέρβαρες πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση του βάρους τους από 7 μέχρι 11 κιλά, κερδίζοντας 300 γραμμάρια κάθε εβδομάδα, μετά τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης. Και τέλος μια γυναίκα που αρχίζει την εγκυμοσύνη όντας παχύσαρκη μπορεί να αυξήσει το βάρος της έως επτά κιλά, αλλά όχι περισσότερα από 300 γραμμάρια κάθε εβδομάδα ύστερα από τον τρίτο μήνα.

Συστήνουμε τελικά αύξηση βάρους;

Το βάρος ωστόσο επί του συνόλου πρέπει και οφείλει να αυξηθεί, και αυτό το τονίζουμε σε όσες γυναίκες από το άλλο άκρο συναντάμε που έχουν εμμονή ή ψύχωση που τους έχει δημιουργηθεί πολλές φορές χωρίς λόγο, να μην ξεπεράσουν συνολικά τα 10 κιλά. Η αύξηση του βάρους, καλείται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για την ομαλή υποστήριξη της εγκυμοσύνης, δηλαδή την ανάπτυξη του εμβρύου, της μήτρας, του πλακούντα και όλων των υποστηρικτικών οργάνων.

Ο υπερβολικός περιορισμός του βάρους στην εγκυμοσύνη ή χειρότερα η τυχόν προσπάθεια για μείωση του βάρους είναι επικίνδυνη. Η έγκυος γυναίκα που θα αυξήσει το βάρος της λιγότερο από 7 κιλά «διπλασιάζει περίπου τον κίνδυνο για περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου», σχέση που είναι εντονότερη σε γυναίκες, οι οποίες είναι αδύνατες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους. Επίσης, μικροί ρυθμοί αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Όσον αφορά την επιθυμία σας για απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη να θυμάστε:

-Μην αρχίζετε δίαιτα αμέσως

-Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους

-Γυμναστείτε

-Χάστε αργά και σταθερά τα κιλά σας

Μυστικά για να χάσετε κιλά

  • Μειώστε τη ζάχαρη από την καθημερινότητά σας
  • Φάτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Φάτε φρούτα και λαχανικά
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά
  • Πίνετε αρκετά υγρά, τουλάχιστον 8-9 ποτήρια την ημέρα (νερό, φυσικούς χυμούς).

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε