Εγκυμοσύνη

Επικίνδυνος ο τοκετός στο νερό για τη μητέρα και το παιδί

Σπάνιους αλλά σοβαρούς κινδύνους για το νεογνό μπορεί να ενέχει ο τοκετός στο νερό, ενώ δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη. Κατα συνέπεια δεν ενδείκνυται για την πλειοψηφία των γυναικών, σύμφωνα με κοινή γνωμοδότηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων.

Αν και ο τοκετός στο νερό έχει η νεά μόδα ανάμεσα στις μέλλουσες μητέρες, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η γέννα μέσα σε νερό είναι ασφαλής ή ωφέλιμη είτε για την επίτοκο, είτε για το νεογνό, αναφέρεται στην έκθεση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τοκετός στο νερό έχει συντελέσει στον πνιγμό του εμβρύου, σε αναπνευστικά προβλήματα λόγω κατάποσης νερού και λοιμώξεων.

Αν λοιπόν λάβει κανείς υπόψη την έλλειψη εδραιωμένων πλεονεκτημάτων και των πιθανών σοβαρών κινδύνων «η τακτική της γέννας μέσα στο νερό θα πρέπει να θεωρείται πειραματική διαδικασία», η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον εάν η μητέρα λαμβάνει μέρος σε κλινική μελέτη, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Σπανίως μεν, αλλά ο κίνδυνος από τον τοκετό στο νερό είναι υπαρκτός, και οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι ενήμερες του κινδύνου αυτού», σημειώνει ο Δρ Τονς Ρατζου, επικεφαλής του Τμήματος Κύησης και Περιγεννητικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, μέλος της συντακτικής επιτροπής της έκθεσης.

Η αναφορά εστιάζει και στις περιπτώσεις των γυναικών που μπορούν να ωφεληθούν από την παραμονή τους στο νερό, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια του τοκετού. Μάλιστα, μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι έγκυες που στα πρώτα στάδια του τοκετού βρίσκονται μέσα στο νερό βιώνουν λιγότερο πόνο, χρειάζονται μικρότερες δόσεις αναλγητικών και έχουν γενικότερα συντομότερης διάρκειας γέννα. Αλλά, στο τελικό στάδιο του τοκετού συστήνεται η έξοδος της γυναίκας από το νερό.

Η συντακτική επιτροπή της έκθεσης κάνει και σαφείς συστάσεις προς τις μαιευτικές μονάδες που παρέχουν την δυνατότητα του τοκετού στο νερό, ως προς την αυστηρή εφαρμογή του ιατρικού πρωτοκόλλου, δηλαδή της διαρκή παρακολούθηση της μητέρα αλλά και της προόδου του τοκετού, ώστε η επίτοκος να εξέλθει εγκαίρως από το νερό, πριν την έξοδο του εμβρύου από το γεννητικό κανάλι.

Επίσης το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα κατά την διάρκεια του τοκετού και ότι οι χώροι είναι κατάλληλα απολυμασμένοι.

Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσης κατευθυντήριες οδηγίες για το ποιες γυναίκες είναι οι ιδανικές υποψήφιες για τοκετό στο νερό, γενικά οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι πρόκειται για υγιείς γυναίκες που αναμένεται να έχουν τοκετό χωρίς επιπλοκές.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε