Εγκυμοσύνη

Πρόωρα ή λιποβαρή νεογνά αποκτούν οι γυναίκες που πίνουν κατά την κύηση

Η κατανάλωση ακόμη και δύο αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα το πρώτο τρίμηνο της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και απόκτησης νεογνού με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επκεφαλής την Δρ Καμίλα Νικιάερ, μελετώντας τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σχεδόν 1.300 εγκύων γυναικών, διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες γυναίκες της μεσαίας τάξης συνήθως πίνουν περισσότερα από δύο ποτά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί συστήνουν οι έγκυοι και όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν, να αποφεύγουν τελείως την κατανάλωση αλκοόλ, και στην περίπτωση που το κάνουν να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα και αυτή η ποσότητα εγκυμονεί κινδύνους για το έμβρυο.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι στην Μ. Βρετανία οι έγκυοι τηρούν γενικά το όριο των πολύ δύο ποτών την εβδομάδα μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πάνω από τις μισές εγκύους (το 53%) έπιναν λιγότερο ή περισσότερο πάνω από το όριο των δύο ποτών την εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αυτές οι γυναίκες ήταν κυρίως μεγαλύτερες στην ηλικία, πιο μορφωμένες και πιο πλούσιες, από τον μέσο όρο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, το 13% των νεογνών που γεννήθηκαν, ήταν λιποβαρή και το 4,3% γεννήθηκαν πρόωρα. Όσες γυναίκες έπιναν δύο ή περισσότερα ποτά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή να αποκτήσουν λιποβαρές νεογνό, σε σχέση με τις εγκύους που απείχαν πλήρως από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Αλλά και όσες δεν είχαν υπερβεί το όριο των δύο ποτών την εβδομάδα, πάλι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο γέννησης πρόωρου ή λιποβαρούς μωρού.

Επίσης, αυξημένο κίνδυνο είχαν όσες έπιναν αλκοόλ κατά την περίοδο λίγο προτού συλλάβουν, η οποία επίσης θεωρείται κρίσιμη κατά τους επιστήμονες.

www.health.in.gr

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε