Εγκυμοσύνη

Η επισκληρίδιος αναλγησία επιβραδύνει τον τοκετό

Οι γνώμες διχάζονται, η ιδέα μάς τρομάζει, αλλά την κρίσιμη στιγμή πολλές γυναίκες καταφεύγουν στις ανακουφιστικές της ιδιότητες. Μάθετε όλη την αλήθεια για την επισκληρίδιο αναλγησία.

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται δειλά σε τοκετούς στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 1940 και στην Ελλάδα χρησιμοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στην ιατρική ορολογία δεν αποκαλείται αναισθησία αλλά αναλγησία, αφού εξουδετερώνει μόνο τον πόνο (άλγος) αλλά όχι και τις αισθήσεις.

Η επισκληρίδιος αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού, όμως, μπορεί να παρατείνει τη διάρκειά του, πολύ περισσότερο απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν περισσότερες από 42.000 γυναίκες από την Καλιφόρνια που είχαν γεννήσει φυσιολογικά την περίοδο 1976 – 2008 και συνέκριναν τη διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού, δηλαδή του χρόνου εξώθησης του εμβρύου από το γεννητικό κανάλι, μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναλγησία ή όχι.

Αν και οι επιστήμονες πίστευαν ότι η επισκληρίδιος αναλγησία επιμηκύνει τον τοκετό κατά μία ώρα, τελικά διαπίστωσαν οι γυναίκες που είχαν κάνει χρήση της μεθόδου είχαν χρειαστεί δύο με τρεις ώρες περισσότερο να ολοκληρώσουν το δεύτερο στάδιο του τοκετού, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν πάρει παυσίπονα.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που αποκτούσαν το πρώτο τους παιδί, στο δεύτερο στάδιο του τοκετού χρειάστηκαν 336 λεπτά με την επισκληρίδιο, ενώ όσες δεν είχαν πάρει παυσίπονα χρειάστηκαν 197 λεπτά, δηλαδή διαφορά δύο ωρών και 19 λεπτών.

Για τις γυναίκες που είχαν γεννήσει και άλλες φορές, η διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού ήταν 255 λεπτά με την επισκληρίδιο και 81 λεπτά χωρίς τα παυσίπονα, διαφορά δηλαδή δύο ωρών και 54 λεπτών.

Αν και δεν είναι ακόμη πλήρως αντιληπτό γιατί η επισκληρίδιος αναλγησία παρατείνει τον τοκετό, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι αναλγητικές ουσίες χαλαρώνουν του μυς της πυέλου και η επίτοκος αισθάνεται λιγότερη πίεση να σπρώξει.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μελέτη αυτή θα επηρεάσει τη λήψη της απόφασης για διενέργεια καισαρικής τομής, αφού η τακτική αυτή ακολουθείται και σε περιπτώσεις όπου ο τοκετός καθυστερεί υπερβολικά. Άρα, οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναλγησία και όχι να αποφασίζουν απαραιτήτως την διενέργεια καισαρικής τομής.

«Όταν χορηγείται επισκληρίδιος αναγλησία είναι φυσιολογικό ο τοκετός να απαιτεί δύο ώρες επιπλέον και οι γιατροί δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν, αρκεί βέβαια όλα να εξελίσσονται ομαλά», εξηγεί η Δρ Υβόν Τσενγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ο «φυσιολογικός» τοκετός απαιτεί μια επιπλέον ώρα, όταν έχει γίνει χρήση παυσιπόνων. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο και διέρχονται «παρατεταμένο δεύτερο στάδιο» έχουν πιθανότητα υποβολής σε καισαρική τομή ή ο θεράπων ιατρός να αποφασίσει τη χρήση εμβρυουλκών ή άλλων τεχνητών μέσων για την κάθοδο του εμβρύου στο γεννητικό κανάλι.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε