Γυναίκα

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό έως και 70% των περιπτώσεων παραμένει αδιάγνωστο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μολονότι η ονομασία του υποδηλώνει την ύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες, δεν τις έχουν όλες οι γυναίκες. Οι κύστεις αποτελούν μόνο το ένα από τα τρία κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή του. Τα άλλα δύο είναι:

  • Ασταθής εμμηνόρροια
  • Υπερπαραγωγή ανδρογόνων (είναι οι ορμόνες του ανδρικού φύλου)

Για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τουλάχιστον τα δύο από αυτά τα τρία κριτήρια. Η νόσος μπορεί να έχει πολλές επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Η υπογονιμότητα
  • Τύπου 2 διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Καρδιοπάθεια

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά και τον κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης στις ασθενείς.

Νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο των Βετεράνων στην Ταϊπέι, της Ταϊβάν, εξέτασαν δεδομένα από 18.960 κορίτσια και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 12 έως 64 ετών. Η διάγνωσή τους είχε γίνει μεταξύ 1997 και 2012.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις ασθενείς με δεκαπλάσιο αριθμό συνομηλίκων τους, υγιών εθελοντριών. Καμία από τις εθελόντριες της μελέτης δεν είχε εκδηλώσει αυτοκτονικό ιδεασμό πριν εισαχθεί στη μελέτη.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις εθελόντριές τους σε βάθος χρόνου, διαπιστώνοντας πως όσες έπασχαν από το σύνδρομο είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος ήταν 8,47 φορές μεγαλύτερος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ασθενών. Παρουσίαζε, όμως, διακύμανση αναλόγως με την ηλικία και ήταν μέγιστος στις νεαρές γυναίκες. Ειδικότερα ήταν:

  • 5,38 φορές μεγαλύτερος στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας
  • 9,15 φορές μεγαλύτερος στις νεαρές γυναίκες (18 έως 39 ετών)
  • 3,75 φορές μεγαλύτερος στις μεγαλύτερες γυναίκες (40 ετών και πάνω)

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι επιστήμονες αφαίρεσαν τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώτη τριετία από τη διάγνωση. Το ίδιο συνέβη και όταν συνυπολόγισαν άλλα υποκείμενα προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας, καθώς και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Οι πιθανές αιτίες

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σύνδρομο επιβαρύνει ψυχικά τις γυναίκες, λόγω της πιθανής υπογονιμότητας και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του στην εμφάνισή τους.

«Η ακμή, η ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους και η αυξημένη τριχοφυΐα που προκαλεί σχετίζονται με αυξημένο αυτοκτονικό ιδεασμό στην εφηβεία», γράφουν οι ερευνητές.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, εξ άλλου, μπορεί να υπάρξουν πρόσθετες προκλήσεις, όπως δυσκολία στην εύρεση δουλειάς, οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να αμβλυνθούν. Έτσι ενδέχεται να βελτιωθεί σημαντικά και η ψυχολογία των ασθενών.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε