Γυναίκα

Να τι πρέπει να κάνεις εάν ξέχασες το αντισυλληπτικό σου χάπι

Η αντισύλληψη είναι κάτι αρκετά κοινό μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά – γνωστά και ως χάπια – συνεχίζουν να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές μεταξύ όλων, αλλά αυτά τα φάρμακα κάνουν περισσότερα από το να προλαμβάνουν απλώς την εγκυμοσύνη.

Μία από τις παγίδες αυτής της επιλογής όμως, είναι το ανθρώπινο λάθος του να ξεχάσεις να πάρεις το χάπι σου μια δεδομένη μέρα (ή και παραπάνω μέρες). Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τα αντισυλληπτικά χάπια, η απώλεια ενός, δύο… ή πέντε, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Παρακάτω, θα βρεις όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα χαμένα αντισυλληπτικά χάπια ανά τύπο, χρόνο και ποσότητα — και τι πρέπει να κάνεις εάν παραλείψεις ένα αντισυλληπτικό χάπι.

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια;

Για να κατανοήσεις τι συμβαίνει όταν χάνεις ένα χάπι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι κάνουν αυτά τα χάπια στο σώμα σου αρχικά και πώς αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Διαφορετικά χάπια χρησιμοποιούν διαφορετικές ορμόνες και έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για το πόσο γρήγορα διασπώνται και απορροφώνται. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το χάπι, η παράλειψη του μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα.

Χάπια συνδυασμού: Αυτά περιέχουν τόσο οιστρογόνα (μια ορμόνη του φύλου) όσο και προγεστίνη (μια συνθετική εκδοχή της σεξουαλικής ορμόνης προγεστερόνης). «Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν την ωορρηξία, λεπταίνουν το βλεννογόνο της μήτρας και πυκνώνουν τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας», λέει η Marshall. Η λέπτυνση του βλεννογόνου της μήτρας καθιστά πιο δύσκολη την προσκόλληση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου και η πύκνωση της τραχηλικής βλέννας εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ).

Χάπια μόνο με προγεστίνη (γνωστά και ως Minipill): Αυτά τα χάπια περιέχουν μόνο την προγεστίνη. «Τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη λεπταίνουν την επένδυση της μήτρας και πυκνώνουν την βλέννα του τραχήλου της μήτρας, αλλά δεν καταστέλλουν εντελώς την ωορρηξία», λέει η Marshall. «Αυτά είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και χρησιμοποιούνται όταν οι γυναίκες θηλάζουν ή έχουν λόγους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει οιστρογόνα (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες, παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά, κυτταρική αναιμία και κάπνισμα).

Τι θα συμβεί αν παραλείψεις να πάρεις ένα αντισυλληπτικό χάπι;

Συνδυαστικά χάπια: Οι συστάσεις λένε να πάρεις το χάπι αμέσως μόλις παρατηρήσεις ότι το ξέχασες. Από εκεί, συνέχισε να παίρνεις ένα χάπι κάθε μέρα όπως έχει συνταγογραφηθεί.

Συνήθως δεν είναι πολύ κακό αν παραλείψεις ένα αντισυλληπτικό χάπι. «Ένα χαμένο χάπι δεν αναστρέφει την καταστολή των ωοθηκών», λέει η Marshall. Δηλαδή, δεν θα έχεις ωορρηξία και έτσι έχεις την ευκαιρία να μείνεις έγκυος.

Χάπια μόνο με προγεστίνη (γνωστά και ως Minipill): Το Minipill «δεν είναι τόσο ισχυρό κατασταλτικό της ωορρηξίας όσο ένα χάπι συνδυασμού», λέει η Marshall. Εξαιτίας αυτού, τα χάπια μόνο με προγεστίνη είναι πιο δύσκολα όταν πρόκειται για χαμένες ή καθυστερημένες δόσεις. Στην πραγματικότητα, θεωρείται «χαμένο» εάν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ώρες από τότε που έπρεπε να έχεις πάρει το χάπι σου. Ωστόσο, εάν το Minipill περιέχει επίσης το φάρμακο δεσογεστρέλη – θα πρέπει να αναφέρεται στη συσκευασία – έχεις ένα παράθυρο 12 ωρών πριν θεωρηθεί ότι το έχασες.

Τι γίνεται αν ξεχάσεις δύο (ή περισσότερα) αντισυλληπτικά χάπια;

Συνδυαστικά χάπια: Εάν παρέλειψες δύο αντισυλληπτικά χάπια (ή περισσότερα), η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται. Συνέχισε να παίρνεις τα χάπια σου τακτικά στη συνηθισμένη τους ώρα και χρησιμοποίησε εφεδρική αντισύλληψη (π.χ. προφυλακτικά). Με δύο ή περισσότερα χάπια που έχασες, υπάρχει κίνδυνος ωορρηξίας. Θα πρέπει να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς εφεδρική προστασία μέχρι την επόμενη περίοδο. Μπορεί επίσης να εμφανίσεις συμπτώματα από χαμένα χάπια, όπως αιμορραγία/κηλίδες, κράμπες κ.λπ.

Χάπια μόνο με προγεστίνη (γνωστά και ως Minipill): Σε αυτή την περίπτωση, δεν προστατεύεσαι από την εγκυμοσύνη και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια εφεδρική μέθοδο (ή να μην κάνεις σεξ). Πάρε το χάπι σου μόλις το θυμηθείς — αλλά μόνο ένα, ακόμα κι αν έχεις παραλείψει δύο ή περισσότερα. Στη συνέχεια, πάρε το επόμενο χάπι σου τη συνηθισμένη ώρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι παίρνεις μαζί το χάπι που έχασες και το επόμενο. Συνέχισε να παίρνεις τα χάπια σου κανονικά και αφού πάρεις το χάπι σου εγκαίρως για δύο συνεχόμενες ημέρες, θα πρέπει να προστατευθείς ξανά από την εγκυμοσύνη.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε