Γυναίκα

Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την περίοδο σας!

Όλα αυτά σας ακούγονται γνωστά; Τότε πιθανότατα ν΄ανήκετε στο 80% των γυναικών που περνούν πέντε με επτά ημέρες τον μήνα, αντιμετωπίζοντας τους πόνους περιόδου μεμονωμένα ή και συνεχώς σε κάποια φάση της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Από τις κοιλιακές κράμπες μέχρι τη μυϊκή δυσκαμψία και τους πόνους χαμηλά στην πλάτη και στη μέση, η περίοδος για την πλειονότητα των γυναικών, φέρνει πάντα μαζί της και κάποιο αίσθημα δυσφορίας, που αντανακλά σε διαφορετικά μέρη του σώματος… Ενώ, όμως, οι περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται να συμβιβαστούν και να συνυπάρξουν με μια ήπια ενόχληση, καταφεύγοντας σε άφθονα παυσίπονα, ένα 15% νιώθει την ένταση του πόνου σε τέτοιο βαθμό, που καθιστά αδύνατη ακόμη και την εκτέλεση των απλών, καθημερινών τους υποχρεώσεων, καθηλώνοντας τις στο κρεβάτι και εξοικειώνοντάς τις με αυτό το περιοδικό μαρτύριο.

Το πιεστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας μας, αντανακλά σε επιπλέον σωματικό και ψυχικό στρες, κάνοντας τις κράμπες αυτών των ημερών ακόμη πιο επώδυνες…

Όλος αυτός ο πόνος, όταν δεν έχει άλλα οργανικά αίτια, στην ιατρική ορολογία αποκαλείται «πρωτοπαθής δυσμηνόρροια». Για τις περισσότερες γυναίκες, ο πόνος ξεκινά σαν ένα ενοχλητικό καμπανάκι, συνήθως μια εβδομάδα πριν από την περίοδο, που τις προετοιμάζει για την άφιξη αυτών των δύσκολων ημερών του μήνα και λέγεται «προεμμηνοροϊκό σύνδρομο». Το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων, που συνδέονται με την ωορρηξία.  Τα συμπτώματα ξεκινούν γύρω στην 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου και μπορούν να διαρκέσουν έως και 7 ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Ας δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα, από τι προκαλείται ο πόνος στην πλάτη και στη μέση, που μπορεί να σας καταστήσει πιο δυσκίνητες.

Πόνος στη μέση

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη και στη μέση, είναι μυϊκής φύσεως, οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές συνδέεται άμεσα και με τις συσπάσεις της μήτρας. Κάθε μήνα το ενδομήτριο, η εσωτερική επένδυση της μήτρας δηλαδή, παχαίνει, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για εγκυμοσύνη. Παράλληλα, αυτή η επένδυση παράγει και τις προσταγλανδίνες, τις χημικές ουσίες που κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνες για τη σύσπαση της μήτρας αλλά και για τον πόνο, τις κράμπες και τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Εφόσον δεν προκύπτει εγκυμοσύνη, τα επίπεδα οσιτρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν  και ωθούν το σώμα ν’ αποβάλλει αυτή την επένδυση μέσω της περιόδου. Εάν η μήτρα συστέλλεται πολύ δυνατά, τότε δημιουργεί πίεση στα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας την οξυγόνωση των κοντινών μυών, γεγονός που προκαλεί τον έντονο πόνο στην κοιλιά και αντανακλά χαμηλά στην πλάτη, τη μέση ακόμα και τους μηρούς. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προσταγλανδίνης, ενδέχεται να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έντονες ημικρανίες ή και διάρροια.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν και οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στην άμεση χρήση παυσίπονων με ιβουπροφένη, υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, που βελτιώνουν τον τρόπο ζωής σας και μακροπρόθεσμα. Ο πόνος περιόδου αθροιστικά λειτουργεί και σαν ένα γενικό test φυσικής και ψυχολογικής μας κατάστασης. Γι’ αυτό τον λόγο, το σύστημα του σώματος αναζητά βοήθεια και συγκεκριμένους τρόπους ενδυνάμωσης.

  • Πλούσια σε βιταμίνες διατροφή

Ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διαχείριση του πόνου είναι η διατροφή μας. Μια δραστική λύση για τον πόνο που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη Β και μαγνήσιο.

Όλες οι βιταμίνες που χρειάζεστε μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα, όπως το καστανό ρύζι, η παπάγια, οι μπανάνες, τα καρύδια, το πράσινο τσάι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο.

Το καστανό ρύζι και η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στο φούσκωμα και ανακουφίζει την πίεση από την πλάτη σας.

Τα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια, τα αποξηραμένα φρούτα με βιταμίνη Κ και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο στη μέση σας.

Με την ενσωμάτωση υγιεινών συστατικών στη διατροφή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καθαριστεί εσωτερικά, βρίσκοντας τη δύναμη να σταματήσει τον πόνο.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας τα νέα είναι καλά! Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες λύσεις τόσο για τις κοιλιακές κράμπες όσο και για την οσφυαλγία!

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο χαμηλής έντασης, τότε λίγη μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παυσίπονα – για να μην πούμε πιο νόστιμη! Η σκοτεινή σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα κακάου, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες. Η χαλάρωση των μυών αλλά και η παραγωγή ενδορφινών, που φτιάχνουν τη διάθεση θα λειτουργήσουν με ένα πολύ θετικό τρόπο για τις δύσκολες στιγμές αυτών των ημερών!

Συνδυαστικά, δεν πρέπει να παραλείπετε τις γενναίες ποσότητες νερού, γιατί η ενυδάτωση βελτιώνει και την οξυγόνωση του οργανισμού. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, κρασιού και καφεΐνης και μειώστε όσο μπορείτε το κάπνισμα γι’ αυτό το επίπονο διάστημα.

  • Τακτική άσκηση

Είναι γνωστό πως η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Σε σχέση με τις δύσκολες μέρες, όσο βαριά κι αν νιώθετε, πρέπει να προσπαθείτε να εντάξετε κάποιες απλές ασκήσεις, καθώς αυτό μειώνει τις κοιλιακές κράμπες και κάνει τους μύες της πλάτης πιο ανθεκτικούς και τονωμένους. Από τις πιο ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι η αεροβική γυμναστική, το περπάτημα, η κολύμβηση και φυσικά η yoga. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης, βοηθούν την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου με ήπιο αλλά συστηματικό τρόπο.

Τα συχνά τεντώματα και το stretching της πλάτης είναι ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος για να ξεμπλοκάρετε την πλάτη και τη μέση σας, αφού ανακουφίζουν άμεσα τους σφιγμένους μύες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να ξαπλώσετε να φέρετε τα γόνατά σας στο στήθος και να τα κρατήσετε εκεί σφιχτά, για να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίζετε κράμπες.

  • Αιθέρια Έλαια και βότανα

Το τοπικό μασάζ με αποστάγματα από αιθέρια έλαια, είναι ένας φυσικός τρόπος χαλάρωσης, βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και ευεξίας για την πάσχουσα περιοχή της μέσης. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο έλαιο της μέντας (peppermint), που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δροσίζει άμεσα το πονεμένο σημείο, ή και το λιβάνι (Frankincense) για τη ζωηρή, χαλαρωτική του μυρωδιά. Ένα άλλο πολύ ευεργετικό εκχύλισμα είναι αυτό της λυγαριάς (chasteberry), γνωστό για τη ρύθμιση του γυναικείου ορμονικού συστήματος και τη δυσμηνόρροια.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε