Γυναίκα

Τα απαραίτητα συστατικά στη διατροφή της γυναίκας

O οργανισμός μίας γυναίκας διαφέρει κατά πολύ από εκείνον του άνδρα, συνεπώς και οι διατροφικές απαιτήσεις είναι η μέρα με τη νύχτα.

Οι ανάγκες του γυναικείου σώματος επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την «αναπαραγωγική» φάση στην οποία αυτή βρίσκεται.

Η ισορροπημένη διατροφή για το γυναικείο ενήλικο σώμα βασίζεται σε 5 βασικές ανάγκες:

  • Την προετοιμασία για την εγκυμοσύνη
  • Την εγκυμοσύνη
  • Την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση και ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Τον έλεγχο του σωματικού βάρους

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο συστατικό για την οξυγόνωση κάθε κυττάρου στον οργανισμό.

Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού κυκλοφορεί στο ανθρώπινο αίμα, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία «χάνουν» μέσω της περιόδου τους, μία φορά το μήνα, το συστατικό αυτό.

Στα εφηβικά, στα πρώτα και μέσα ενήλικα χρόνια έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε τροφές όπως :

-το συκώτι,

-το κόκκινο κρέας,

-τα πουλερικά,

-τα οστρακοειδή, αλλά και,

-τα όσπρια ή,

-τα πράσινα λαχανικά με βιταμίνη C.

Οι γυναίκες δηλώνουν τρεις φορές περισσότερο κουρασμένες από τους άνδρες και αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρη στα χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

-Ξέρετε τι είναι το φολικό οξύ;

Όταν πλέον η γυναίκα περάσει στην περίοδο που προσπαθεί να αποκτήσει ένα παιδί, το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό που έχει ανάγκη είναι το φολικό οξύ.

Πρόκειται για μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β την οποία συναντάμε κυρίως στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια.

Μάλιστα η χρήση αντισυλλιπτικής αγωγής πιθανά επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της βιταμίνης αυτή στο σώμα, η οποία είναι απαραίτητη για την «αναπαραγωγή» του γενετικού υλικού, συνεπώς και την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

-Ασβέστιο & βιταμίνη D: Δύο αχώριστα μικροθρεπτικά συστατικά

Όπως αναφέραμε, οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Αυτό συμβαίνει λόγω φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών, και πιο συγκεκριμένα λόγω της πτώσης των επιπέδων οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα.

Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά, έχει αποδειχθεί πως μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να προλάβει:

-την οστεοπόρωση,

-τις πτώσεις και,

-τα κατάγματα.

Για να μπορέσει όμως το ασβέστιο να απορροφηθεί από τις τροφές είναι απαραίτητη η παρουσία της βιταμίνης D.

Γι αυτό ακριβώς το λόγο η φύση έχει προνοήσει και έχει βάλει το ζευγάρι ασβεστίου και βιταμίνης D, μαζί στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εναλλακτικά ασβέστιο θα βρείτε:

-στις σαρδέλες,

-το μπρόκολο,

-τη σόγια και,

-τα αμύγδαλα.

Η βιταμίνη D περιέχεται σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα, και δυστυχώς η μη επαρκής έκθεσή μας στον ήλιο δεν επιτρέπει να τη συνθέσουμε.

Τα συμπληρώματα διατροφής ίσως αποτελούν την ιδανικότερη λύση σε περιπτώσεις έλλειψης της βιταμίνης.

-Λιπαρά από ψάρια

Οι γυναίκες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νοσημάτων της καρδιάς, ξεκινώντας από ήπιες καταστάσεις και καταλήγοντας σε σοβαρά επεισόδια όπως το εγκεφαλικό.

Τα καλά λιπαρά που συναντάμε σε ψάρια όπως :

-ο σολομός,

-ο γαύρος,

-η σαρδέλα και,

-η πέστροφα, συμβάλλουν καταλυτικά στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων και της πίεσης, προλαμβάνοντας σοβαρότερα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, η κατανάλωση των καλών ωμέγα 3 λιπαρών των ψαριών, συσχετίζεται με την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Alzheimer’s.

Σόγια και ισοφλαβόνες

Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση το 61% των γυναικών φαίνεται να αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως είναι η αϋπνία και οι εξάψεις.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τέτοιες καταστάσεις.

Πέρα από πρακτικές, όπως η αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα, που ρυθμίζουν τις συνήθειες του ύπνου, υπάρχουν και συστατικά τα οποία φαίνεται να εξειδικεύονται στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών.

Συγκεκριμένα οι ισοφλαβόνες, συστατικό της σόγιας, «ξεγελούν» τον οργανισμό και τον κάνουν να πιστεύει πως δρουν όπως οι γυναικείες ορμόνες.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Όλα όμως τα συστατικά που αναφέραμε και παραπάνω δε δρουν μεμονωμένα, αλλά στα πλαίσια μίας ολιστικής προσέγγισης της διατροφής που σκοπό έχει:

-την υγεία,

-την ενέργεια,

-το σωστό σωματικό βάρος και,

-την πρόληψη ασθενειών.

Σημεία κλειδιά ενός καθημερινού αντίστοιχου διαιτολογίου είναι η κατανάλωση:

  • 1 μερίδας προϊόντων ολικής άλεσης ημερησίως
  • 3 μερίδων άπαχων γαλακτοκομικών ημερησίως
  • 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως
  • 2 μερίδων ψαριού εβδομαδιαίως
  • 170 γραμμαρίων (1.5 παλάμη) από ποικιλία πρωτεϊνικών πηγών ημερησίως (κρέας, ψάρι, ξηροί καρποί, όσπρια, γαλακτοκομικά).

Γυναίκα

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού