Γυναίκα

Ενίσχυση της γονιμότητας: Oι απαραίτητες βιταμίνες

Ενίσχυση της γονιμότητας: Oι απαραίτητες βιταμίνες

Η καλή δατροφή είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως αποτελεί τον πλέον απαραίτητο σύμμαχο στην προσπάθεια σύλληψης, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν τη γονιμότητα και προετοιμάζουν το σώμα για μία υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν διάφορες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία και είναι απαραίτητες για διάφορες λειτουργίες όπως:

 • Η έμμηνος ρύση και η ωορρηξία
 • Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
 • Η παραγωγή ενέργειας
 • Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Η αντιμετώπιση της φλεγμονής
 • Η ποιότητα των ωαρίων και η ωρίμανση τους
 • Η σπερματογένεση

Για αυτούς τους λόγους η επαρκής λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός σωστού περιβάλλοντος για μια υγιή εγκυμοσύνη. Κάποια μικροθρεπτικά συστατικά βοηθούν ακόμα και στη διαχείριση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών και της Ενδομητρίωσης, δύο πολύ συχνών αιτιών υπογονιμότητας.

Στους άντρες μελέτες έχουν δείξει πως κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν την κινητικότητα και την ποσότητα σπέρματος.

Παρακάτω θα βρείτε 6 από τα λιγότερο γνωστά συμπληρώματα διατροφής, που όμως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της γονιμότητά σας

1. L- Καρνιτίνη

Πλεονεκτήματα: Βοηθάει στην κινητικότητα του σπέρματος, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Στους άνδρες, ο ρόλος της L-Καρνιτίνης είναι πολλαπλός καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας των ανδρών με πολλούς τρόπους.

 • Αυξάνοντας την υγεία του σπέρματος , ως αντιοξειδωτικό.
 • Αυξάνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.
 • Συμβάλλοντας στη φυσιολογική μορφολογία των σπερματοζωαρίων
 • Αυξάνοντας τη συνολική ενέργεια – αυτό μπορεί να δώσει στον άντρα περισσότερη αντοχή
 • Αυξάνοντας τη λίμπιντο και συμβάλλοντας σε μία καλύτερη και πιο σταθερή στύση.

2. Βιταμίνες Β (πέρα από το φυλλικό οξύ) 

Πλεονεκτήματα: Βοηθούν στην υγεία των ωαρίων και στην ποιότητα του σπέρματος.

Η πιο γνωστή βιταμίνη Β είναι η Β9 ή αλλιώς το φυλλικό οξύ, η οποία είναι απαραίτητη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και άλλες βιταμίνες Β που παίζουν σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα.

Σε μια από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες στην Αμερική αποδείχτηκε πως η μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών Β-1, Β-2, Β-3, Β-6 και Β-12 σχετίζεται άμεσα με μικρότερο ρίσκο υπογονιμότητας λόγω δυσλειτουργίας της ωορρηξίας. Άλλες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-12 με περισσότερα προβλήματα στην γυναικεία γονιμότητα.
Περισσότερη έρευνα χρειάζεται ακόμα για την εξερεύνηση της σύνδεσης των βιταμινών Β με την ανδρική γονιμότητα, υπάρχουν όμως ενδείξεις πως μπορεί να βοηθούν στην ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος.

3. Βιταμίνη C

Πλεονεκτήματα: Ενισχύει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τις κυτταρικές βλάβες και να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου. Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών έχει συσχετίσει την πρόσληψη βιταμίνης C με την βελτίωση της
ποιότητας, της κινητικότητας και του κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα.

4. Συνένζυμο Q10

Πλεονεκτήματα: Απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ενέργειας, μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Το σώμα μας παράγει το συνένζυμο Q10 φυσικά, λαμβάνοντας το και συμπληρωματικά μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, ειδικά όταν κάνετε εξωσωματική και στόχος σας είναι η καλύτερη ποιότητα των ωαρίων. Μια κλινική έρευνα του 2018 έδειξε πως η λήψη του συνένζυμο Q10 πριν από την διαδικασία της εξωσωματικής βελτιώνει την ωοθηκική ανταπόκριση καθώς και την ποιότητα τωμν εμβρύων.

Στους άνδρες, το συνένζυμο Q10 βελτιώνει την συγκέντρωση και την κινητικότητα του σπέρματος σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας.

5. Βιταμίνη D

Πλεονεκτήματα: Βελτιώνει την ωοθηκική διέγερση και την ποιότητα του σπέρματος.

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες με την έλλειψη βιταμίνης D. Μια από τις αναλύσεις έδειξε μάλιστα πως οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και προβλήματα γονιμότητας είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. H βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για το γυναικείο και το αντρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στον άντρα ή στην γυναίκα μπορεί άμεσα να συνδέεται με την υπογονιμότητα.

6. Ω3 λιπαρά οξέα

Πλεονεκτήματα: Βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος, βοηθούν στην επίτευξη της κύησης στις γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας

Τα Ωμέγα-3 είναι από καιρό γνωστό ότι προάγουν τη γονιμότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου DHA βρέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπέρμα, υποδηλώνοντας ότι τα μόρια DHA είναι σημαντικά για τη βιωσιμότητα, την ωριμότητα και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αυτών των κυττάρων. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συσχετίζονται με βελτιωμένη μορφολογία και κινητικότητα σπέρματος.

Εκτός από τα οφέλη για το σπέρμα, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται επίσης να είναι χρήσιμα για την ενίσχυση και της γυναικείας γονιμότητας. Η δια βίου κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να παρατείνει την αναπαραγωγική λειτουργία σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη η βραχυχρόνια θεραπεία με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων ενώ, πέρα από το ζήτημα της ηλικίας, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των χρόνιων προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα EPA ωμέγα-3 ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ενδομητρίωση σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα EPA.

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε ενδεχομένως την υπογονιμότητα, υπάρχουν αρκετές παράμετροι τις οποίες δεν μπορείτε εσείς οι ίδιοι να ελέγξετε- όπως πχ τα γονίδια ή η ηλικία σας.

Γυναίκα

22.11.2022

Σοκ: Αύξηση των θανάτων κατά 552% στα παιδιά μετά την επέκταση των εμβολιασμών κατά Covid-19 στις μικρές ηλικίες

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της αύξησης των θανάτων παιδιών κατά 552% από πέντε έως και δεκαπέντε ετών μετά την απόφαση της ΕΕ να επεκτείνει τους εμβολιασμούς κατά Covid-19 σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Πλέον οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα αύξησης θανάτων που έχει σχέση, τουλάχιστον χρονική, με τους μαζικούς (καταναγκαστικούς) εμβολιασμούς. Στις 28 […]

14.11.2022

Αυτοί είναι οι 4+1 λόγοι που εμφανίζεται ξαφνικά τριχοφυΐα στο πηγούνι

Στις περισσότερες γυναίκες, έχει τύχει να πάνε κοντά στον καθρέπτη και να αντικρίσουν μια ή και περισσότερες τρίχες στο πηγούνι. Εκείνη την ώρα τα ερωτήματα είναι πολλά. Πού οφείλεται η τριχοφυΐα στο πηγούνι και το πρόσωπο γενικά; Πρέπει να ανησυχήσετε; Συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες; Αν τις βγάλετε, θα εμφανιστούν ξανά; Καταρχάς η τριχοφυΐα στο […]

Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Το τεστ που τον εντοπίζει χρόνια πριν εμφανιστεί
14.11.2022

Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Το τεστ που τον εντοπίζει χρόνια πριν εμφανιστεί

Πότε το παιδί σας χρειάζεται αξιολόγηση από λογοθεραπευτή;
14.11.2022

Πότε το παιδί σας χρειάζεται αξιολόγηση από λογοθεραπευτή;

Αυτή είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της γονιμότητας
14.11.2022

Αυτή είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της γονιμότητας

Δείκτης καρδιακών παθήσεων ο ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος
14.11.2022

Δείκτης καρδιακών παθήσεων ο ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος

Τι μπορεί να πάθει το παιδί αν μία έγκυος πίνει δύο ποτήρια καφέ;
11.11.2022

Τι μπορεί να πάθει το παιδί αν μία έγκυος πίνει δύο ποτήρια καφέ;

Πάρκινσον: Αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης με την αφαίρεση ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση
09.11.2022

Πάρκινσον: Αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης με την αφαίρεση ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση

Συγκλονίζει η Σελένα Γκόμεζ: «Είχα ψυχοσωματικά επεισόδια – Δεν μπορούσα να θυμηθώ λέξεις»
04.11.2022

Συγκλονίζει η Σελένα Γκόμεζ: «Είχα ψυχοσωματικά επεισόδια – Δεν μπορούσα να θυμηθώ λέξεις»

Μελέτη: Τελικά πώς επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες η διαλειμματική νηστεία;
02.11.2022

Μελέτη: Τελικά πώς επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες η διαλειμματική νηστεία;

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

28.11.2022

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει

Έχεις αντιληφθεί ότι η ποσότητα ζάχαρης που τρως είναι λίγο παραπάνω; Οι γιατροί δεν το βλέπουν με καλό μάτι. Οι παλιοί έλεγαν “είσαι ο,τι τρώς”. Αυτό υπονοεί ότι αν τρώς υγιεινό φαγητό θα είσαι πιο υγιής, ενώ αν τρώς πολύ junk food, ίσως προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο, εκτός από τη γενικότερη υγεία, οι επιστήμονες τονίζουν ότι […]

28.11.2022

Να τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Ένα επιστημονικό πείραμα κατέδειξε τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν από τους 21 βαθμούς Κελσίου, που είναι μία άνετη θερμοκρασία για εσωτερικό χώρο, βρεθεί εκτεθειμένος στους 10 βαθμούς Κελσίου, που είναι η θερμοκρασία ενός μέσου σπιτιού χωρίς καθόλου θέρμανση τον χειμώνα. Τι σκέπτεστε όταν ακούτε πως «έρχεται μία ψυχρή εισβολή»; Το πιθανότερο είναι θερμοκρασίες γύρω […]

Ηράκλειο: «Έφυγε» ξαφνικά 62χρονος εν ώρα εργασίας
28.11.2022

Ηράκλειο: «Έφυγε» ξαφνικά 62χρονος εν ώρα εργασίας

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες
28.11.2022

Έλκος στομάχου: Ποιες τροφές το επιδεινώνουν και ποιες το βελτιώνουν – Φυσικές και σπιτικές θεραπείες

Ποια είναι τα συμπτώματα αν έχετε ανεπάρκεια χαλκού – Σε ποιες τροφές υπάρχει
28.11.2022

Ποια είναι τα συμπτώματα αν έχετε ανεπάρκεια χαλκού – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Ερευνητές του Cambridge έδειξαν ότι μπορούν να εντοπιστούν σημάδια άνοιας έως και 9 χρόνια πριν τη διάγνωση
28.11.2022

Ερευνητές του Cambridge έδειξαν ότι μπορούν να εντοπιστούν σημάδια άνοιας έως και 9 χρόνια πριν τη διάγνωση

3 Reasons Why You Should Hire a Term Paper Writer
27.11.2022

3 Reasons Why You Should Hire a Term Paper Writer

Νέα ανακάλυψη για τον εγκέφαλο με επικεφαλής δύο Έλληνες: Το ένζυμο που «ανοιγοκλείνει» χωρίς να τον αναγκάζει να «κατεβάζει ρολά»
24.11.2022

Νέα ανακάλυψη για τον εγκέφαλο με επικεφαλής δύο Έλληνες: Το ένζυμο που «ανοιγοκλείνει» χωρίς να τον αναγκάζει να «κατεβάζει ρολά»

Κόλαφος για την κυβέρνηση: Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές Υγείας
24.11.2022

Κόλαφος για την κυβέρνηση: Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές Υγείας

Και «κλάμα» στην ΕΕ: «Οι πολίτες δεν θέλουν άλλη δόση εμβολίου»
24.11.2022

Και «κλάμα» στην ΕΕ: «Οι πολίτες δεν θέλουν άλλη δόση εμβολίου»