Γυναίκα

Ενίσχυση της γονιμότητας: Oι απαραίτητες βιταμίνες

Ενίσχυση της γονιμότητας: Oι απαραίτητες βιταμίνες

Η καλή δατροφή είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως αποτελεί τον πλέον απαραίτητο σύμμαχο στην προσπάθεια σύλληψης, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν τη γονιμότητα και προετοιμάζουν το σώμα για μία υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν διάφορες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία και είναι απαραίτητες για διάφορες λειτουργίες όπως:

  • Η έμμηνος ρύση και η ωορρηξία
  • Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Η παραγωγή ενέργειας
  • Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Η αντιμετώπιση της φλεγμονής
  • Η ποιότητα των ωαρίων και η ωρίμανση τους
  • Η σπερματογένεση

Για αυτούς τους λόγους η επαρκής λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός σωστού περιβάλλοντος για μια υγιή εγκυμοσύνη. Κάποια μικροθρεπτικά συστατικά βοηθούν ακόμα και στη διαχείριση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών και της Ενδομητρίωσης, δύο πολύ συχνών αιτιών υπογονιμότητας.

Στους άντρες μελέτες έχουν δείξει πως κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν την κινητικότητα και την ποσότητα σπέρματος.

Παρακάτω θα βρείτε 6 από τα λιγότερο γνωστά συμπληρώματα διατροφής, που όμως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της γονιμότητά σας

1. L- Καρνιτίνη

Πλεονεκτήματα: Βοηθάει στην κινητικότητα του σπέρματος, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Στους άνδρες, ο ρόλος της L-Καρνιτίνης είναι πολλαπλός καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας των ανδρών με πολλούς τρόπους.

  • Αυξάνοντας την υγεία του σπέρματος , ως αντιοξειδωτικό.
  • Αυξάνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.
  • Συμβάλλοντας στη φυσιολογική μορφολογία των σπερματοζωαρίων
  • Αυξάνοντας τη συνολική ενέργεια – αυτό μπορεί να δώσει στον άντρα περισσότερη αντοχή
  • Αυξάνοντας τη λίμπιντο και συμβάλλοντας σε μία καλύτερη και πιο σταθερή στύση.

2. Βιταμίνες Β (πέρα από το φυλλικό οξύ) 

Πλεονεκτήματα: Βοηθούν στην υγεία των ωαρίων και στην ποιότητα του σπέρματος.

Η πιο γνωστή βιταμίνη Β είναι η Β9 ή αλλιώς το φυλλικό οξύ, η οποία είναι απαραίτητη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και άλλες βιταμίνες Β που παίζουν σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα.

Σε μια από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες στην Αμερική αποδείχτηκε πως η μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών Β-1, Β-2, Β-3, Β-6 και Β-12 σχετίζεται άμεσα με μικρότερο ρίσκο υπογονιμότητας λόγω δυσλειτουργίας της ωορρηξίας. Άλλες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-12 με περισσότερα προβλήματα στην γυναικεία γονιμότητα.
Περισσότερη έρευνα χρειάζεται ακόμα για την εξερεύνηση της σύνδεσης των βιταμινών Β με την ανδρική γονιμότητα, υπάρχουν όμως ενδείξεις πως μπορεί να βοηθούν στην ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος.

3. Βιταμίνη C

Πλεονεκτήματα: Ενισχύει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τις κυτταρικές βλάβες και να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου. Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών έχει συσχετίσει την πρόσληψη βιταμίνης C με την βελτίωση της
ποιότητας, της κινητικότητας και του κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα.

4. Συνένζυμο Q10

Πλεονεκτήματα: Απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ενέργειας, μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Το σώμα μας παράγει το συνένζυμο Q10 φυσικά, λαμβάνοντας το και συμπληρωματικά μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, ειδικά όταν κάνετε εξωσωματική και στόχος σας είναι η καλύτερη ποιότητα των ωαρίων. Μια κλινική έρευνα του 2018 έδειξε πως η λήψη του συνένζυμο Q10 πριν από την διαδικασία της εξωσωματικής βελτιώνει την ωοθηκική ανταπόκριση καθώς και την ποιότητα τωμν εμβρύων.

Στους άνδρες, το συνένζυμο Q10 βελτιώνει την συγκέντρωση και την κινητικότητα του σπέρματος σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας.

5. Βιταμίνη D

Πλεονεκτήματα: Βελτιώνει την ωοθηκική διέγερση και την ποιότητα του σπέρματος.

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες με την έλλειψη βιταμίνης D. Μια από τις αναλύσεις έδειξε μάλιστα πως οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και προβλήματα γονιμότητας είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. H βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για το γυναικείο και το αντρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στον άντρα ή στην γυναίκα μπορεί άμεσα να συνδέεται με την υπογονιμότητα.

6. Ω3 λιπαρά οξέα

Πλεονεκτήματα: Βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος, βοηθούν στην επίτευξη της κύησης στις γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας

Τα Ωμέγα-3 είναι από καιρό γνωστό ότι προάγουν τη γονιμότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου DHA βρέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπέρμα, υποδηλώνοντας ότι τα μόρια DHA είναι σημαντικά για τη βιωσιμότητα, την ωριμότητα και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αυτών των κυττάρων. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συσχετίζονται με βελτιωμένη μορφολογία και κινητικότητα σπέρματος.

Εκτός από τα οφέλη για το σπέρμα, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται επίσης να είναι χρήσιμα για την ενίσχυση και της γυναικείας γονιμότητας. Η δια βίου κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να παρατείνει την αναπαραγωγική λειτουργία σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη η βραχυχρόνια θεραπεία με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων ενώ, πέρα από το ζήτημα της ηλικίας, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των χρόνιων προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα EPA ωμέγα-3 ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ενδομητρίωση σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα EPA.

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε ενδεχομένως την υπογονιμότητα, υπάρχουν αρκετές παράμετροι τις οποίες δεν μπορείτε εσείς οι ίδιοι να ελέγξετε- όπως πχ τα γονίδια ή η ηλικία σας.

Γυναίκα

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;
13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο
12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού