Γυναίκα

ΕΚ: Οι χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

  • Πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις
  • Άρση όλων των εμποδίων στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας
  • Η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχει ΦΠΑ στα προϊόντα για την εμμηνόρροια

Το ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη να προστατεύσουν και να ενισχύσουν περισσότερο τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα των γυναικών σε έκθεση που ενέκρινε την Πέμπτη.

Με 378 ψήφους υπέρ, 255 κατά και 42 αποχές, η ολομέλεια δηλώνει ότι το δικαίωμα στην υγεία, ιδίως τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας («SRHR»), αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποδυναμωθούν ή να αφαιρεθούν.

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι παραβιάσεις της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων των γυναικών αποτελούν μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και παρεμποδίζουν την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων.

Καλεί, ως εκ τούτου, τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν την παροχή στις γυναίκες υψηλής ποιότητας περιεκτικές και προσβάσιμες υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, και να άρουν όλα τα εμπόδια για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών.

Πρόσβαση στην άμβλωση, την αντισύλληψη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαθέτουν εξαιρετικά περιοριστικούς νόμους για την απαγόρευση των αμβλώσεων, πλην αυστηρά καθορισμένων εξαιρετικών περιστάσεων, υποχρεώνοντας τις γυναίκες να αναζητούν παράνομες αμβλώσεις ή να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη παρά τη θέλησή τους, γεγονός που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Προτρέπουν όλα τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και να εγγυηθούν ότι η άμβλωση θα μπορεί να ζητηθεί νόμιμα το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης, αλλά και πέραν αυτής εφόσον απειλείται η υγεία της εγκύου.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη επιτρέπουν σε γιατρούς, ή και ακόμη σε ολόκληρα ιατρικά ιδρύματα, να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών υγείας, λόγω της λεγόμενης «ρήτρας συνείδησης».

Το γεγονός αυτό, οδηγεί σε άρνηση φροντίδας σε περιπτώσεις αμβλώσεων για λόγους θρησκείας ή συνείδησης και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών.

Το ΕΚ απαιτεί, επιπρόσθετα, από τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν:

  • υψηλής ποιότητας μεθόδους και προϊόντα αντισύλληψης
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού
  • πληροφορίες σχετικά με την αντισύλληψη.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η πρόσβαση σε άμβλωση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, καθώς και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην προσφορά και την πρόσβαση σε αντισυλληπτικά.

Το Κοινοβούλιο ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη διδαχή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεδομένου ότι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.

Τα προϊόντα εμμηνόρροιας είναι βασικά απαραίτητα αγαθά

Επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του λεγόμενου «φόρου ταμπόν» στην ισότητα των φύλων, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της ευελιξίας που προβλέπεται στην οδηγία ΦΠΑ και να εφαρμόσουν σε αυτά τα βασικά αγαθά εξαιρέσεις ή συντελεστές ΦΠΑ 0%.

Ζητούν επίσης από τις χώρες της ΕΕ να καταπολεμήσουν την φτώχεια που σχετίζεται με την εμμηνόρροια, παρέχοντας δωρεάν προϊόντα όπου υπάρχει ανάγκη.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Predrag Matić (Σοσιαλιστές, Κροατία) δήλωσε τα εξής: «Αυτή η ψηφοφορία σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρώτη πραγματική αντίσταση σε μια οπισθοδρομική ατζέντα που καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έχει καταστήσει σαφή τη θέση της στα κράτη μέλη και τα κάλεσε να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και σε μια σειρά άλλων υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας»,

Ένα παγκόσμιο ζήτημα

Σε ξεχωριστό ψήφισμα που πραγματοποιεί απολογισμό της Διεθνούς Διάσκεψης του Ναϊρόμπι για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να τυγχάνουν κατάλληλης και οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης και σεβασμού των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων.

Προσθέτουν ότι:

-προσβάσιμες υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας,

-ο οικογενειακός προγραμματισμός,

-η μητρική, προγεννητική και νεογνική υγειονομική περίθαλψη, καθώς και,

-οι υπηρεσίες ασφαλούς άμβλωσης, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διάσωση της ζωής των γυναικών και τη μείωση της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 444 ψήφους υπέρ, 182 κατά και 57 αποχές.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε