Γυναίκα

Αισθητική Γυναικολογία: Πως βελτιώνει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας

Αισθητική Γυναικολογία: Πως βελτιώνει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας

Η αισθητική γυναικολογία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιατρική υποειδικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προσφέρει ουσιαστικές και ριζικές λύσεις σε εκείνα τα προβλήματα των γυναικών που τα κρατούν σαν καλά φυλαγμένα μυστικά.

Πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες που υποστηρίζουν, όπως για παράδειγμα ότι η χαλάρωση του κόλπου μετά τη γέννα, ή η ακράτεια ούρων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι φυσιολογικά επακόλουθα, που πρέπει να τα υπομένει η γυναίκα χωρίς να μιλά ανοικτά γι’ αυτά, ή να αναζητά τη λύση τους, ανήκουν στο παρελθόν.

Η διατήρηση της υγείας και της νεότητας της γεννητικής περιοχής είναι πλέον εφικτή καθώς την τελευταία δεκαετία υπήρξε άλμα των τεχνολογικών εξελίξεων με την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για τη λειτουργική αποκατάσταση των γυναικολογικών προβλημάτων“, αναφέρει ο Dr. Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

-Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους,

-ο κολπικός τοκετός,

-η εμμηνόπαυση,

-οι παρενέργειες θεραπειών για σοβαρά νοσήματα,

-τραυματισμοί,

αλλά και ανατομικές ενοχλητικές καταστάσεις όπως:

-μεγάλα χείλη αιδοίου,

προκαλούν μεταξύ άλλων ατροφία του κόλπου, αύξηση των λοιμώξεων της περιοχής, χαλάρωση του πυελικού εδάφους και ακράτεια ούρων, ενώ δεν είναι λίγα και τα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν πολύ τις γυναίκες.

Ο κύκλος αυτών των προβλημάτων συμπληρώνεται με την αισθητή μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης και τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τι είναι η αισθητική γυναικολογία

Η αισθητική γυναικολογία επί της ουσίας παρεμβαίνει στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση του κόλπου και της γενετήσιας περιοχής, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα ζωής στις γυναίκες και αποκαθιστώντας τα σεξουαλικά προβλήματα.

-Η αναζωογόνηση του κόλπου στοχεύει στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής,

η ανάπλαση του κόλπου βελτιώνει τη λειτουργικότητα του κόλπου

οι αισθητικές παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το σχήμα.

Οι πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται αφορούν κυρίως σε:

-Σύσφιξη και Ανάπλαση Κόλπου

Με τη βοήθεια εξελιγμένων laser, οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι διεγείρουν το κολλαγόνο της περιοχής, μειώνοντας αισθητά την κολπική ξηρότητα και επιτυγχάνοντας σύσφιγξη του κολπικού τοιχώματος.

Η μέθοδος είναι αποτελεσματική τόσο σε ήπιες μορφές χαλάρωσης του κόλπου, που συνήθως έχουν εμφανιστεί μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό, όσο και στην κολπική ξηρότητα. 

Η κολπική αναζωογόνηση με laser μπορεί επίσης να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη μυϊκή λειτουργία για τον έλεγχο του κόλπου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κολπική χαλάρωση, η ακράτεια ούρων, η αδυναμία μυϊκού ελέγχου και να επιτευχθεί μεγαλύτερη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Παράλληλα, ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα και στις περιπτώσεις κολπικής πρόπτωσης.

Τι είναι η κολπική πρόπτωση

Όταν ένα από τα όργανα της πυέλου, δηλαδή η ουροδόχος κύστη, το παχύ έντερο, η μήτρα ή και όλα μαζί, δεν στηρίζεται πια στους μύες του και «πέφτει» μέσα στον κόλπο, τότε συμβαίνει η κολπική πρόπτωση.

Συνήθως η κολπική πρόπτωση οφείλεται στον τοκετό ή στην υστερεκτομή.

Επιπλέον, ο εξειδικευμένος γυναικολόγος στην ουρογυναικολογία και την αισθητική γυναικολογία έχει στη διάθεσή του νέες άμεσα αποτελεσματικές θεραπείες για την αναζωογόνηση του κόλπο“, εξηγεί ο κ. Κουφομιχαήλ.

Ενυδάτωση του κόλπου

Η ενυδάτωση του κόλπου με υαλουρονικό οξύ γίνεται με ανώδυνο τρόπο, μόνο με ένα τσίμπημα βελόνας, και τα αποτελέσματα εμφανίζονται πολύ γρήγορα απαλλάσσοντας τη γυναίκα από κολπική ξηρότητα και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

Η θεραπεία PRP

Η αυτόλογη θεραπεία με PRP (Platelet-Rich Plasma), είναι άλλη μία σύγχρονη ιατρική πρόταση για την ανάπλαση των ιστών της περιοχής.

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) αίματος της ίδιας της γυναίκας, μετά από λήψη μικρής ποσότητας και κατάλληλη επεξεργασία, εγχέεται στην περιοχή με αποτέλεσμα τη φυσική ανάπλαση και ενυδάτωση των ιστών του κόλπου.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι πολύ πιο συχνή από όσο νομίζουν οι γυναίκες και οι γιατροί, και αυτό γιατί οι πάσχουσες αποφεύγουν να μιλούν για τις «διαρροές» και να αναζητούν βοήθεια.

Η ακράτεια ούρων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους και η χειρουργική της αντιμετώπιση γίνεται με ανάρτηση του κόλπου, ενίσχυση με κολλαγόνο της περιοχής γύρω από την ουρήθρα και τοποθέτηση κολπικής ταινίας.

Σε πολλές περιπτώσεις η τοπική εφαρμογή των laser έχει βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ ευρεία χρήση έχει και το botox ειδικά σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων που η αιτία τους σχετίζεται με την ουροδόχο κύστη“, αναφέρει ο κ. Κουφομιχαήλ.

Αισθητική αποκατάσταση

Η αισθητική γυναικολογία παρεμβαίνει και αποκαθιστά τυχόν ανατομικές δυσμορφίες της περιοχής των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, ή, βελτιώνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθαρά για αισθητικούς λόγους.

Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την αισθητική γυναικολογία και τη χρήση laser για:

-λεύκανση της περιγεννητικής περιοχής,

-αντιμετώπιση δυσμορφιών όπως ουλές, ραγάδες, ή σημάδια από κονδυλώματα

-τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτική η αύξηση της αιδοιοπλαστικής για αναμόρφωση του σχήματος του εφηβαίου και ανάπλαση των χειλέων του αιδοίου.

Τα χείλη κάποιες φορές είναι ασύμμετρα ή υπερμεγέθη και ενοχλούν τη γυναίκα.

Στην αιδοιοπλαστική αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και γίνεται σύσφιξη των χειλέων, έτσι ώστε να έχουν το επιθυμητό σχήμα και την απαιτούμενη λειτουργικότητα“, εξηγεί ο μαιευτήρας- γυναικολόγος.

Οι γιατροί συνήθως συνιστούν χειρουργική επέμβαση για τη σμίκρυνση των χειλέων, μόνο εάν τα διευρυμένα χείλη επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των γυναικών, ή προκαλούν προβλήματα κατά τη σεξουαλική επαφή.

«Αν και οι αρχικές ενδείξεις της αισθητικής γυναικολογίας αφορούσαν στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σήμερα ολοένα και περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία καταφεύγουν στις λύσεις που προσφέρουν οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι, είτε πρόκειται για την εφαρμογή θεραπείας με laser ή με χειρουργική αντιμετώπιση.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν οι γυναίκες να μιλήσουν για όσα τις απασχολούν και μαζί με το γιατρό τους να βρουν την ενδεδειγμένη θεραπεία», καταλήγει ο κ. Κουφομιχαήλ.

Γυναίκα

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;
13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο
12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού